Φραγμός στο απευθείας εμπόριο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Η Νομική Υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη υιοθέτηση του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο «θα υπονόμευε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Εκτός απροόπτου η γνωμάτευση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και επίσημα την ερχόμενη Δευτέρα στο Στρασβούργο. Ωστόσο, το πλέον αποφασιστικό στάδιο θα είναι η στάση που θα τηρήσει η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου επικρατούν «ισορροπίες τρόμου» και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια πολιτική απόφαση θα ληφθεί.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Η Νομική Υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη υιοθέτηση του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο «θα υπονόμευε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Εκτός απροόπτου η γνωμάτευση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και επίσημα την ερχόμενη Δευτέρα στο Στρασβούργο. Ωστόσο, το πλέον αποφασιστικό στάδιο θα είναι η στάση που θα τηρήσει η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου επικρατούν «ισορροπίες τρόμου» και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια πολιτική απόφαση θα ληφθεί.

Πολύ περισσότερο αφού ούτε η γνωμοδότηση της Επιτροπής Νομικών, αλλά ούτε και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας δεσμεύουν τη Διάσκεψη των Προέδρων, όπου οι πολιτικοί αρχηγοί είθισται να λαμβάνουν υπόψη τη νομική αξιολόγηση των αρμοδίων της Ευρωβουλής, αλλά σε τελική ανάλυση αποφασίζουν στη βάση πολιτικών κυρίως όρων.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της, η Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους επισημαίνει ότι ο κανονισμός για το «απευθείας εμπόριο» βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη φάση και η Κυβέρνηση πρέπει να δραστηριοποιηθεί στο έπακρον για να αντιμετωπίσει την ολομέτωπη επίθεση της Τουρκικής Διπλωματίας εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεδομένων των θετικών στοιχείων τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση της Νομικής Υπηρεσίας του Σώματος.

Επίσης, διατυπώνει τη θέση ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί από όλους – δεδομένων των συγκυριών – η Επιτροπή Νομικών να λάβει, τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, οριστική απόφαση επί του ζητήματος. Οπως ήδη κατέστη γνωστό, κάποιοι επιχειρούν αναβολή της λήψης απόφασης με αντικειμενικό στόχο να συνεχίσει ο κανονισμός να χρησιμοποιείται ως απειλή επί της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τη στιγμή αυτή πρέπει, παράλληλα με τους ευρωβουλευτές, και η κυβέρνηση να κινηθεί δυναμικά και οφείλει να ασκήσει την επιρροή της προς τις δυνάμεις εκείνες που επιδιώκουν την αναβολή. Αλλωστε, η κυβέρνηση επί μακρόν τονίζει ότι ασκεί επιρροή επί των δυνάμεων αυτών, οι οποίες και διάκεινται φιλικά προς τον Πρόεδρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available