Ατελείωτες συζητήσεις για το περιουσιακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, συνέχισαν σήμερα Δευτέρα τη συζήτηση για το περιουσιακό στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες. Ο πρόεδρος Χριστόφιας επιστρέφοντας στο Προεδρικό ύστερα από την συνάντηση, αρκέστηκε να δηλώσει ότι σε αυτήν συνεχίστηκε η συζήτηση επί του περιουσιακού.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ ανέφερε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες σε επίπεδο αντιπροσώπων, και οι δύο ηγέτες θα εξετάσουν τη δουλειά που θα γίνει στην επόμενη συνάντησή τους, η οποία προγραμματίστηκε για την 1η Νοεμβρίου.

Σε ερώτηση αν υπάρχει λόγος γιατί οι ηγέτες δίνουν την περισσότερη εργασία στους εκπροσώπους τους, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «δεν θα το έθετα έτσι. Οι εκπρόσωποι επεξεργάζονται τις τεχνικές λεπτομέρειες, οι ηγέτες τους δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές και σίγουρα οι ηγέτες είναι που θα πάρουν τις αποφάσεις, και όχι οι εκπρόσωποι».

Υπέδειξε ότι το περιουσιακό είναι «αρκετά πολύπλοκο θέμα με πολλές πτυχές και έχοντας όλα αυτά υπόψη, πιστεύω ότι είναι σημαντικό ότι η εργασία γίνεται στο επίπεδο των εκπροσώπων. Οταν κάνουν αναφορά στους ηγέτες, οι ηγέτες τους δίνουν οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές. Ετσι είναι η διαδικασία».
Σε παρατήρηση αν θα ήταν καλύτερο η διαδικασία να ήταν παράλληλη, με περισσότερες συναντήσεις των ηγετών ταυτόχρονα, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «δεν βλέπω τη λογική σε αυτό».

Εξέφρασε την άποψη ότι οι ηγέτες δεν χρειάζονται κάθε δύο, τρεις ή τέσσερις μέρες να ανασκοπούν την εργασία των εκπροσώπων τους. «Ωστόσο σε κάποια σημεία, και κάποιες περιστάσεις, αυτό χρειάζεται. Ετσι πιστεύω ότι είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν επιτεύχθηκε οποιαδήποτε πρόοδος, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «συνεχίζουν να εργάζονται ασταμάτητα πάνω στο περιουσιακό», προσθέτοντας ότι «είναι μεγάλο και πολύπλοκο θέμα το περιουσιακό».

Ο Χριστόφιας θα δει Ερντογάν

Στο μεταξύ, προετοιμάζεται το έδαφος άτυπης συνάντησης Χριστόφια – Ερντογάν για το Κυπριακό αυτή την εβδομάδα, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για τις κλιματικές αλλαγές στην Αθήνα, που θα πραγματοποιηθεί στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Η διεθνής διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί 21 και 22 Οκτωβρίου και, σύμφωνα με πληροφορίες, καταβάλλονται έντονες διπλωματικές προσπάθειες για άτυπη συνάντηση του πρόεδρου Χριστόφια με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ηδη εκτυλίσσεται έντονο παρασκήνιο από ελλαδικής και κυπριακής πλευράς, με στόχο να καταστεί δυνατή τριμερής συνάντηση του κ. Ερντογάν με τους ηγέτες της Ελλάδας και Κύπρου, με πιθανή βολιδοσκόπηση της Αγκυρας.
Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι Τούρκοι απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο, ενώ, όπως φαίνεται, τα πράγματα θα αφεθούν «στην τύχη των γεγονότων».

Αλλες, ωστόσο, πηγές εκτιμούν ότι η Τουρκία θα αδράξει την ευκαιρία, σε μια προσπάθεια «εξυγίανσης» της εικόνας της, ενόψει της έκθεσης για την ενταξιακή της πορεία προς την Ε.Ε.

Επικρίσεις Ταλάτ κατά Χριστόφια
Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων και συνομιλητής του προέδρου Χριστόφια για το Κυπριακό από το 2008 μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, υποστηρίζει ότι ο Κύπριος πρόεδρος «δεν είναι έτοιμος να προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού».
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι ο Δ. Χριστόφιας «παρουσιάζεται ιδιαίτερα συγκρατημένος, φοβάται να αναλάβει ευθύνες, έτσι δεν μπορεί να μπει σε σοβαρή διαπραγμάτευση».
Σύμφωνα με τον κ. Ταλάτ, ο πρόεδρος Χριστόφιας «επέλεξε να κινηθεί στη λογική μετάθεσης της λύσης σε βάθος χρόνου. Αρνήθηκε να συζητήσει επί του σχεδίου Ανάν, δεν δέχθηκε την ύπαρξη χρονοδιαγραμμάτων και απέρριψε εντατικοποίηση της διαδικασίας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available