Παραπλανούσαν τη Βουλή για την κατάσταση στη «Eurocypria»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Εφοδιασμένος με πρακτικά, δηλώσεις και άλλα επίσημα ντοκουμέντα, που επιβεβαιώνουν την παραπλάνηση και εξαπάτηση της Βουλής από την κυβέρνηση και τη Eurocypria, αναφορικά με την οικονομική ενίσχυση της τελευταίας με 35 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάστηκε κατά τη συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Γεωργίου.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Εφοδιασμένος με πρακτικά, δηλώσεις και άλλα επίσημα ντοκουμέντα, που επιβεβαιώνουν την παραπλάνηση και εξαπάτηση της Βουλής από την κυβέρνηση και τη Eurocypria, αναφορικά με την οικονομική ενίσχυση της τελευταίας με 35 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάστηκε κατά τη συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Γεωργίου.

Τα κατέθεσε όλα, επέρριψε πολιτικές και άλλες ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη και στην κυβέρνηση γενικά, αλλά και στον τέως εκτελεστικό πρόεδρο της «Eurocypria», Λευτέρη Ιωάννου και στη συνέχεια έκανε εισήγηση να αναλάβει δράση η γενική ελέγκτρια της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, για να ελέγξει τις οικονομικές καταστάσεις της εν λόγω εταιρείας, σε συνάρτηση με την παραχώρηση σ’ αυτήν των 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Βασικά ο κ. Γεωργίου κατέθεσε παλαιότερες δηλώσεις ως και επίσημα έγγραφα του Χαρίλαου Σταυράκη και του Λευτέρη Ιωάννου, οι οποίοι για να πείσουν τη Βουλή να εγκρίνει τα 35 εκατομμύρια, κάτι που κατάφεραν, παρουσίαζαν την εταιρεία με προοπτικές, ενώ αυτή ήταν ζημιογόνα.

Τις καταγγελίες του κ. Γεωργίου επιβεβαίωσε ο αν. εκτελεστικός πρόεδρος της «Eurocypria», Κώστας Ιακώβου, ο οποίος διορίστηκε στη θέση αυτή στις 21.7.2010, μετά που παραιτήθηκε ο κ. Ιωάννου. Από όσα ανέφερε ο κ. Ιακώβου, ο οποίος δεν ωραιοποίησε τα πράγματα, επιβεβαιώθηκε ότι η εταιρεία όντως χρησιμοποίησε παραπλανητικά στοιχεία στους Προϋπολογισμούς της για το 2010, για να πείσει τη Βουλή να εγκρίνει την παραχώρηση των 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Η παραπλάνηση της Βουλής για το υπό αναφορά θέμα έγινε σε δύο φάσεις: Η πρώτη τον περασμένο Φεβρουάριο και η δεύτερη τον περασμένο Ιούνιο. Συγκεκριμένα, και με βάση τα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Γεωργίου:
– Πρώτη παραπλάνηση: Η κυβέρνηση ζήτησε από τη Βουλή την έγκριση της παραχώρησης των 35 εκ. στη «Eurocypria», το Φεβρουάριο του 2010. Οταν το θέμα συζητήθηκε στη συνέχεια στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, κυβέρνηση και «Eurocypria» παρουσίασαν την εταιρεία με προοπτικές.

Μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι η «Eurocypria» το 2010 θα σημείωνε ζημιά γύρω στο 1 εκ. ευρώ, ενώ από το 2011 θα σημείωνε κέρδη που συνεχώς θα αυξάνονταν (1 εκ. ευρώ κέρδη το 2011, 4 εκ. ευρώ κέρδη το 2012 κ.ο.κ.). Ωστόσο, από την επιτροπή αποκρύφτηκε έκθεση του Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας, που ετοιμάστηκε έξι μέρες προηγουμένως, δηλαδή στις 10.2.2010, σύμφωνα με την οποία η «Eurocypria» θα παρουσίαζε ζημιές κατά το 2010.

– Δεύτερη παραπλάνηση: Τον περασμένο Ιούνιο όταν το θέμα συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, ο τότε εκτελεστικός πρόεδρος της «Eurocypria» Λευτέρης Ιωάννου ανέφερε ότι κατά το 2010 η εταιρεία θα παρουσιάσει κέρδη ύψους 500.000 ευρώ. Τελικά, όπως ανέφερε χθες ο κ. Ιακώβου, μέχρι τον Ιούλιο του 2010 η Eurocypria είχε ζημιές 8,8 εκατομμύρια, οι οποίες μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσουν τα 10 εκατομμύρια.

Στο σημείο αυτό ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι μόλις ανέλαβε καθήκοντα στη «Eurocypria», προχώρησε σε ξεκαθάρισμα των οικονομικών της καταστάσεων και διαπίστωσε ότι από το Μάρτιο του 2010 τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας ήταν άκρως ανησυχητικά, κάτι για το οποίο ήταν ενήμεροι και ο Υπουργός Οικονομικών αλλά και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στο άκουσμα της αποκάλυψης αυτής προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις από τους βουλευτές, αφού αποκαλύφθηκε ότι και το ίδιο το Υπουργικό συμμετείχε στην εξαπάτησή τους για το όλο θέμα.
Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, για να παρουσιαστεί σαν κερδοφόρα η πορεία της «Eurocypria» κατά το 2010, περιλήφθηκαν στο business plan που παρουσίασαν το Φεβρουάριο στη Βουλή «πολύ αισιόδοξες – μέχρι άκρως αισιόδοξες – προβλέψεις», ειδικά στα έσοδα, που στην πορεία αποδείχθηκε ότι δεν ευσταθούσαν. Μεταξύ άλλων:

– Υπολογίστηκαν έσοδα από πτήσεις οι οποίες δεν είχαν πουληθεί και δεν έγιναν.
– Υπολογίστηκαν διάφορα έσοδα από την πώληση διάφορων προϊόντων κατά τη διάρκεια των πτήσεων ύψους 4,3 εκ. ευρώ, ενώ τελικά τα έσοδα αυτά ήταν μόλις 1,4 εκ. ευρώ.
– Υπολογίστηκαν έσοδα 1,8 εκ. ευρώ από χρεώσεις υπερβολικού βάρους, ενώ στο τέλος τα έσοδα αυτά ήταν μόλις 250.000 ευρώ.
– Υπολογίστηκε εξοικονόμηση 1 εκ. ευρώ λόγω μείωσης των απολαβών του προσωπικού, κάτι που δεν εφαρμόστηκε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available