Μέτρα ή υποβάθμιση, διαμηνύει ο Υπουργός Οικονομικών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα εδώ και τώρα, διαφορετικά η υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας δεν θα αργήσει να έρθει, προειδοποίησε από το βήμα του «The Limassol Economic Forum», ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης. Ο κ. Σταυράκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τα κόμματα ότι πρέπει επιτέλους να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί εδώ και τρεις μήνες, μετά τις εισηγήσεις συγκεκριμένου οίκου από το εξωτερικό.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα εδώ και τώρα, διαφορετικά η υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας δεν θα αργήσει να έρθει, προειδοποίησε από το βήμα του «The Limassol Economic Forum», ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης. Ο κ. Σταυράκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τα κόμματα ότι πρέπει επιτέλους να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί εδώ και τρεις μήνες, μετά τις εισηγήσεις συγκεκριμένου οίκου από το εξωτερικό. «Η αδράνεια των τελευταίων μηνών δεν αποκλείεται να μας οδηγήσει στην υποβάθμιση», σχολίασε.

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία το δάνειο του 1 δισ. ευρώ με πολύ καλό επιτόκιο που πήρε η Κύπρος, τονίζοντας ότι αυτό καταδεικνύει ότι οι ξένες αγορές μας εμπιστεύονται μας καθιστούν πολύ σημαντική αγορά στην ΕΕ με βασικό γνώμονα ότι έχουμε πολύ χαμηλό εταιρικό φόρο και πολύ χαμηλό ΦΠΑ.

Ο Χαρίλαος Σταυράκης απάντησε και στον έντονο πολιτικό διάλογο που ξεκίνησε με αφορμή τις εκτιμήσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για την οικονομία. Τόνισε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί από μισή μέχρι μία μονάδα συν (θετικός ρυθμός), σε αντίθεση με όσα λέει ο Διοικητής. Επεσήμανε ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 7%. Συνεχίζοντας ο Χαρίλαος Σταυράκης τόνισε ότι το έλλειμμα θα είναι κάτω από το 6% το 2010 αν λάβουμε μέτρα.

Στην Κύπρο ο Ζαν Κλοντ Τρισέ

Στο μεταξύ, διήμερο Σεμινάριο Υψηλού Επιπέδου του Ευρωσυστήματος με τις Κεντρικές Τράπεζες των Μεσογειακών Χωρών, το οποίο διοργανώνεται από κοινού από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποιείται στην Πάφο.

Στο σεμινάριο συμμετέχουν οι διοικητές και αξιωματούχοι Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος, καθώς και των ΚΤ των χωρών από τις νότιες και ανατολικές ακτές της Μεσογείου και ειδικότερα της Αλβανίας, Αλγερίας, Αιγύπτου, Ισραήλ, Ιορδανίας, Λιβάνου, Λιβύης, Μαυριτανίας, Μαρόκου, Παλαιστινιακής Αρχής, Συρίας και Τυνησίας. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Το συνέδριο θα είναι κλειστό για τα ΜΜΕ. Αργά χθες το απόγευμα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο Αθανάσιος Ορφανίδης, Διοικητής της ΚΤ της Κύπρου, επρόκειτο να παραθέσουν συνέντευξη Τύπου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available