Καίριο πλήγμα στον κυπριακό τουρισμό εν μέσω κρίσης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Καίριο πλήγμα στην κυπριακή τουριστική βιομηχανία εν μέσω μάλιστα κρίσης, επιφέρει η χρεοκοπία της κρατικής κυπριακής αεροπορικής εταιρείας ναυλωμένων πτήσεων «Eurocypria». Η εταιρεία ήταν θυγατρική των Κυπριακών Αερογραμμών - ειδοποίησε επισήμως τουριστικούς πράκτορες στο εξωτερικό ότι αδυνατεί να μεταφέρει 25 χιλιάδες περίπου τουρίστες (εκ των οποίων οι 14 χιλιάδες Γερμανοί), οι οποίοι είχαν κλείσει τουριστικά πακέτα, επειδή βάζει λουκέτο στις 13 Νοεμβρίου. Το γεγονός - ελλείψει συντεταγμένης πορείας και σχεδίου - προκάλεσε αμέσως γενική αναστάτωση και πανικό σε ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες. Πρώτα βεβαίως στον ΚΟΤ οι επικεφαλής του οποίου τρέχουν και δεν φτάνουν για να κλείσουν τα κενά των πτήσεων.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Καίριο πλήγμα στην κυπριακή τουριστική βιομηχανία εν μέσω μάλιστα κρίσης, επιφέρει η χρεοκοπία της κρατικής κυπριακής αεροπορικής εταιρείας ναυλωμένων πτήσεων «Eurocypria». Η εταιρεία ήταν θυγατρική των Κυπριακών Αερογραμμών – ειδοποίησε επισήμως τουριστικούς πράκτορες στο εξωτερικό ότι αδυνατεί να μεταφέρει 25 χιλιάδες περίπου τουρίστες (εκ των οποίων οι 14 χιλιάδες Γερμανοί), οι οποίοι είχαν κλείσει τουριστικά πακέτα, επειδή βάζει λουκέτο στις 13 Νοεμβρίου. Το γεγονός – ελλείψει συντεταγμένης πορείας και σχεδίου – προκάλεσε αμέσως γενική αναστάτωση και πανικό σε ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες. Πρώτα βεβαίως στον ΚΟΤ οι επικεφαλής του οποίου τρέχουν και δεν φτάνουν για να κλείσουν τα κενά των πτήσεων.

Ηδη, πολλές προπληρωμένες κρατήσεις ακυρώθηκαν και καθ’ οδό βρίσκονται τα πρώτα αιτήματα για αποζημιώσεις. Οπως αναφέρουν τουριστικοί πράκτορες κανένας δεν τους ενημέρωσε ποιος και με ποιο τρόπο θα γίνουν οι προγραμματισμένες πτήσεις μετά το κλείσιμο της εταιρείας.

Με αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις οι τουριστικές επαγγελματικές οργανώσεις (ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ και ΑCΤΑ), βλέποντας χιλιάδες πληρωμένες κρατήσεις να κάνουν… φτερά. Ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), Αλέκος Ορουντιώτης, μίλησε για πιθανό ντόμινο επιπτώσεων στην κυπριακή οικονομία στην περίπτωση που δεν πραγματοποιηθούν οι πτήσεις με τις οποίες θα μεταφέρονταν οι τουρίστες που έχουν πληρώσει τα συμβόλαιά τους.

Στόχος του ΚΟΤ, πρόσθεσε ο κ. Ορουντιώτης, είναι να μην υπάρξει κενό πτήσεων και για να προληφθεί γίνεται ένας αγώνας δρόμου με αλλεπάλληλες επαφές με τα αρμόδια υπουργεία, διάφορους τουριστικούς φορείς και τις Κυπριακές Αερογραμμές.
Θέμα που τίθεται από την κίνηση της «Eurocypria» είναι και ο κλονισμός της αξιοπιστίας της κυπριακής τουριστικής αγοράς με διαχρονικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας.

Ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), Αλέκος Ορουντιώτης, μίλησε για πιθανό ντόμινο επιπτώσεων στην κυπριακή οικονομία στην περίπτωση που δεν πραγματοποιηθούν οι πτήσεις με τις οποίες θα μεταφέρονταν οι τουρίστες που έχουν πληρώσει τα συμβόλαιά τους.

Στόχος του ΚΟΤ, πρόσθεσε ο κ. Ορουντιώτης, είναι να μην υπάρξει κενό πτήσεων και για να προληφθεί γίνεται ένας αγώνας δρόμου με αλλεπάλληλες επαφές με τα αρμόδια υπουργεία, διάφορους τουριστικούς φορείς και τις Κυπριακές Αερογραμμές.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Βίκτωρ Μαντοβάνης, ανέφερε ότι από την αναστολή του πτητικού προγράμματος της Eurocypria επηρεάζονται 28.000 τουρίστες από τους οποίους οι 14.000 είχαν κάνει διευθετήσεις και κρατήσεις. Είπε επίσης ότι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες είχαν κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή και είχαν πάρει διαβεβαιώσεις ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές θα απορροφούσαν το πτητικό πρόγραμμα της Eurocypria.

Ο κ. Μαντοβάνης ανέφερε ότι προχθές η Eurocypria ενημέρωσε τους συνεργάτες της στο εξωτερικό ότι αναστέλλεται το πτητικό της πρόγραμμα χωρίς να τους δώσει εναλλακτική επιλογή. Ουσιαστικά, ανέφερε ο κ. Μαντοβάνης, τους είπε πως «εμείς κλείνουμε και κόψτε το λαιμό σας».

Πτώχευση και απόλυση 320 υπαλλήλων

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάληξη της «Eurocypria» θα είναι η πτώχευση -σύμφωνα με πρόταση που υπάρχει στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών και έχει τύχει της έγκρισης του προέδρου Χριστόφια- γεγονός που σημαίνει ότι θα μείνουν απολυθούν οι 320 υπάλληλοί της.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι θα εξοικονομήσει από τη διαδικασία της πτώχευσης 58,5 εκ. ευρώ, ενώ, σε αντίθεση περίπτωση, αν δηλαδή δεν επέλθει η πτώχευση, η κυβέρνηση θα κληθεί να πληρώσει ακόμη 25 εκ. ευρώ στην εταιρεία στην οποία ενοικιάστηκαν τα αεροπλάνα της Eurocypria, για φθορές στα αεροσκάφη.

Οι εργαζόμενοι, μετά την απόλυσή τους, σε πρώτο στάδιο θα αποζημιωθούν με χρήματα που θα προέλθουν από το ποσό που περίσσεψε, με βάση τα 35 εκ. ευρώ που είχαν εγκριθεί εκ των οποίων τα 28-29 εκ. ευρώ διοχετεύτηκαν στις τράπεζες για την αποπληρωμή δανείων. Το υπόλοιπο των 35 εκ. ευρώ, δηλαδή γύρω στα 6-7 εκ. ευρώ θα διανεμηθούν για την αποζημίωση αυτών που θα απολυθούν. Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, οι αποζημιώσεις που θα εισπράξει ο καθένας από τους απολυόμενους υπαλλήλους της Eurocypria, θα κυμανθούν από 60 ως 100 χιλιάδες ευρώ.

Τα προβλήματα, πάντως, για την Eurocypria δεν τελειώνουν εδώ, καθώς αύριο Παρασκευή η κυπριακή κυβέρνηση το υπουργείο Οικονομικών – θα κληθεί να λογοδοτήσει ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τους κρατικούς αερομεταφορείς στην Κύπρο. Βασικά θα εξετασθούν τυχόν παραβιάσεις του ανταγωνισμού οι οποίες δυνατόν να έχουν σημειωθεί ως τώρα, καθώς επίσης και η τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε κατά καιρούς η κυβέρνηση ενώπιον της Ε.Ε. Στο μικροσκόπιο αναπόφευκτα θα μπει και το δάνειο των 35 εκατ. ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση στη Εurocypria τον περασμένο Φεβρουάριο.

* Γενική απεργία και πορείες διαμαρτυρίας προς το Προεδρικό, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και τη Βουλή εξήγγειλαν χθες οι 320 υπάλληλοι της «Εurocypria», οι οποίοι μένουν εκτεθειμένοι από την κήρυξη πτώχευσης στην εταιρεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available