Συνάντηση Ασαντ με Χριστόφια και Καρογιάν

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από χθες ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ. Την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, ο Σύρος Πρόεδρος είχε χωριστές επαφές με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον πρόεδρο της Βουλής Μ. Καρογιάν. Πρόκειται για τον πρώτο Πρόεδρο της Συρίας που επισκέπτεται την Κύπρο και ο πρόεδρος Χριστόφιας την χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψή του.

Ο Πρόεδρος της Συρίας ευχαρίστησε για τη θερμότατη υποδοχή στην Κύπρο, τονίζοντας πως αυτή η θερμή φιλοξενία εκφράζει τη θερμή φιλία που έχει ο κυπριακός λαός προς το συριακό λαό. «Είμαι ευτυχής που τυγχάνω ως ο πρώτος Πρόεδρος της Συρίας που επισκέπτεται αυτό το υπέροχο και ωραίο νησί», σημείωσε.
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας, το Κυπριακό συζητήθηκε τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση τους, όσο και στις διευρυμένες συνομιλίες που είχαν με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Σημείωσε ότι ο πρόεδρος Αλ Ασαντ επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για το Κυπριακό και
τον ευχαρίστησε θερμά γι’ αυτό.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε, όπως σημείωσε, τη δέσμευσή του για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει το κράτος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. «Ενα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, και μια ιθαγένεια που θα διασφαλίζει τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών», τόνισε ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Ο Πρόεδρος της Συρίας είπε πως ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες του προέδρου Χριστόφια, σημειώνοντας πως αυτές «στηρίζονται στο διάλογο και στην ειρηνική επίλυση του θέματος». «Εμείς στα εθνικά θέματα ακολουθούμε την ίδια μέθοδο», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Αλ Ασαντ τόνισε την ανάγκη για ύπαρξη εμπιστοσύνης ως βασική προϋπόθεση για την εξέλιξη των πρωτοβουλιών του προέδρου Χριστόφια.
Οι δύο Πρόεδροι αναφέρθηκαν και στις ιστορικές σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες. Ο Πρόεδρος της Συρίας εξήρε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επίλυση των προβλημάτων των γειτονικών χωρών. Ευχαρίστησε επίσης την Κύπρο για τη στάση της στο θέμα των Υψωμάτων Γκολάν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available