Πολίτες δύο ταχυτήτων στην Κύπρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα - «Αλήθεια»). Η Κύπρος, υποτιθέμενο κράτος δικαίου και κοινωνικής πρόνοιας, απολαμβάνει την προτελευταία θέση στην ΕΕ με το 49% των υπηκόων της που είναι άνω των 65 ετών να λαμβάνουν συντάξεις φτώχειας αλλά την ίδια ώρα οι αξιωματούχοι της να απολαμβάνουν βασιλικά προνόμια και υπερπρονόμια. Από τη μια η ανεργία καλπάζει, ανεβάζοντας τον αριθμό αυτών που έμειναν από δουλειά στους 24.000, οι συντάξεις φτώχειας φθάνουν μόλις τα 524 ευρώ, ενώ το κοινωνικό όριο φτώχειας βρίσκεται στα 800 ευρώ το μήνα, η κρίση κτυπά ανελέητα κάθε επιχείρηση και θερίζει τον ιδιωτικό τομέα.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα – «Αλήθεια»). Η Κύπρος, υποτιθέμενο κράτος δικαίου και κοινωνικής πρόνοιας, απολαμβάνει την προτελευταία θέση στην ΕΕ με το 49% των υπηκόων της που είναι άνω των 65 ετών να λαμβάνουν συντάξεις φτώχειας αλλά την ίδια ώρα οι αξιωματούχοι της να απολαμβάνουν βασιλικά προνόμια και υπερπρονόμια. Από τη μια η ανεργία καλπάζει, ανεβάζοντας τον αριθμό αυτών που έμειναν από δουλειά στους 24.000, οι συντάξεις φτώχειας φθάνουν μόλις τα 524 ευρώ, ενώ το κοινωνικό όριο φτώχειας βρίσκεται στα 800 ευρώ το μήνα, η κρίση κτυπά ανελέητα κάθε επιχείρηση και θερίζει τον ιδιωτικό τομέα.

Από την άλλη, κρατικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, απολαμβάνουν προνομιούχα επιδόματα, μισθούς και αυξήσεις! Από επιδόματα για τηλεφωνήματα, φιλοξενία και οδοιπορικά, μέχρι επιδόματα παραστάσεως τα οποία προσμετρούνται για σκοπούς σύνταξης.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» δημοσίευσε τους μισθούς, τα επιδόματα παραστάσεως και τις αυξήσεις κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι βάσει επίσημων στοιχείων που επισυνάπτονται σε σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών.

Oι συντάξεις πείνας

Ωστόσο, προτού παρατεθούν τα στοιχεία των μισθών των αξιωματούχων του κράτους, θα ήταν καλό να σημειωθούν και μερικά στοιχεία για τις συντάξεις των υπηκόων του κράτους. Σύμφωνα, λοιπόν με επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat, 49% των συνταξιούχων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Δηλαδή ένας στους δύο συνταξιούχους δεν λαμβάνουν καν την αναγκαία ελάχιστη σύνταξη για να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Συγκεκριμένα, το κοινωνικό όριο φτώχειας για το 2009 καθορίστηκε στα 800 ευρώ μηνιαίως για νοικοκυριά ενός συνταξιούχου και στα 1.200 ευρώ το μήνα για νοικοκυριά των δύο ατόμων. Η κατώτατη όμως σύνταξη που λαμβάνει σήμερα ένας συνταξιούχος είναι μόλις στα 524 ευρώ το μήνα (!) συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής χορηγίας αλλά και της αύξησης από το κράτος. Πιο αναλυτικά, η κατώτατη σύνταξη γήρατος είναι μόλις 314 ευρώ το μήνα. Επιπλέον, ειδική χορηγία ύψους 128 ευρώ και επιπλέον 65 ευρώ αν δεν έχει άλλα εισοδήματα συν μια αύξηση της τάξεως του 5,19%. Σύνολο 524 ευρώ το μήνα (!).

Τα στοιχεία της Eurostat είναι ακόμη πιο αποκαρδιωτικά. Σύμφωνα, λοιπόν με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, το ποσοστό ατόμων ηλικίας άνω των 65 χρονών στην Κύπρο που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας έφθασε το 49% και ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ε.Ε., μετά τη Λετονία, που κατέγραψε ένα ποσοστό 51%. Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι μόλις στο 19%!

Και οι προνομιούχοι

Την ίδια ώρα, που προαναγγέλλεται λιτότητα, την ίδια ώρα που υπάρχουν 24.000 και πλέον άνεργοι, κρατικοί αξιωματούχοι θα έχουν αύξηση μισθών που κυμαίνεται από 262 έως και 512 ευρώ (!) το μήνα…

Κρατικοί αξιωματούχοι απολαμβάνουν παράλληλα και επιπλέον επιδόματα. Συγκεκριμένα, τρεις κατηγορίες κρατικών αξιωματούχων λαμβάνουν τρία επιδόματα: Επίδομα Φιλοξενίας, Επίδομα Οδοιπορικών και Επίδομα Τηλεφώνου!

Για την πρώτη κατηγορία (Διευθυντές Τμημάτων) το συνολικό ποσό για τα πιο πάνω τρία επιδόματα ανέρχεται στις 7.930 ευρώ ετησίως (!), για τη δεύτερη κατηγορία (Διευθυντές Τμημάτων slash Υπηρεσιών Κλίμακα Α15 και Α16) το ποσό ανέρχεται στις 6.130 ευρώ ετησίως (!) και για την τρίτη κατηγορία (Διευθυντές Κλίμακα Α15i) το ποσό των τριών επιδομάτων ανέρχεται στις 4.020 ευρώ ετησίως(!).

Τα επιδόματα παραστάσεως είναι όμως και συντάξιμα! Δηλαδή το κράτος παρέχει στους αξιωματούχους λεφτά, πέραν του μισθού, για τις ανάγκες που πηγάζουν εκ θέσεως ή εξ αξιώματος (όπως π.χ. για ντύσιμο), αλλά την ίδια ώρα τα λεφτά αυτά συνυπολογίζονται για τον καθορισμό της σύνταξής τους!

Ενδεικτικά αναφέρουμε και τις συνολικές απολαβές των αξιωματούχων του κράτους: Πρόεδρος της Δημοκρατίας 164.322,86 ευρώ, Πρόεδρος Βουλής 127.769,33, Υπουργοί 106.542,88, Βουλευτές 87.469,33, Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός γενικός Εισαγγελέας 155.728,80 και Γενικοί Διευθυντές 123.275,68 ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available