Ατυπο χρονοδιάγραμμα και εντατικοποίηση συνομιλιών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με έμμεσο πλην σαφή τρόπο, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Μπαν Κι Μουν έθεσε προς τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου - στην τριμερή συνάντηση που είχαν αργά την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη - ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα, μια ξεκάθαρη προθεσμία, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, για να οριστικοποιήσουν πρακτικό σχέδιο που θα βγάλει τις συνομιλίες από το σημερινό αδιέξοδο και θα δώσει προοπτική για λύση του Κυπριακού.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με έμμεσο πλην σαφή τρόπο, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Μπαν Κι Μουν έθεσε προς τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου – στην τριμερή συνάντηση που είχαν αργά την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη – ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα, μια ξεκάθαρη προθεσμία, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, για να οριστικοποιήσουν πρακτικό σχέδιο που θα βγάλει τις συνομιλίες από το σημερινό αδιέξοδο και θα δώσει προοπτική για λύση του Κυπριακού.
Ο κ. Μπαν Κι Μουν τους έκλεισε ένα νέο ραντεβού στο τέλος Ιανουαρίου στη Γενεύη, με το κατηγορηματικό αίτημα να έχουν εντοπίσει εν τω μεταξύ τα βασικά σημεία «αγκάθια» που πρέπει να επιλυθούν σε όλες τις βασικές πτυχές του προβλήματος. Η τριμερής συνάντηση της Νέας Υόρκης στην πραγματικότητα εδραίωσε μια παράλληλη διαδικασία. Οι συνομιλίες παραμένουν υπό κυπριακή ιδιοκτησία και διεξάγονται μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο νησί, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο και για τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα φαίνεται να δημιουργείται μια νέα δυναμική επαφών των ηγετών με τον ίδιο τον Μπαν Κι Μουν σε συναντήσεις μαζί του, οι οποίες θα διεξάγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Αλλωστε, στη συμφωνημένη δήλωση που διάβασε ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά τη συνάντηση τόνιζε σαφώς ότι θα αξιολογήσει την πορεία των συνομιλιών το επόμενο δίμηνο για να καθορίσει μαζί με τους συνεργάτες του πώς θα χαράξει και ο διεθνής οργανισμός τα δικά του επόμενα βήματα στη διαδικασία.

Πάντως, από τα σοβαρά και σκυθρωπά πρόσωπα Χριστόφια και Ερογλου, θα μπορούσε εύκολα να συμπεράνει κανείς ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε δύσκολο περιβάλλον. Είναι άλλωστε γνωστό και παρατηρήθηκε από τον Γ.Γ. ότι στην έδρα του ΟΗΕ υπάρχει κλίμα δυσαρέσκειας για την καθυστέρηση, όπως τη βλέπουν, στη διαδικασία.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έλεγε προχθές σε ομογενείς ότι βλέπει να διαμορφώνεται από το διεθνή παράγοντα ένα σκηνικό ανάλογο με αυτό του 2004 με στόχο την κλιμάκωση και κατάληξη της διαδικασίας. Ανέφερε μάλιστα, ότι τις τελευταίες ημέρες του τηλεφώνησαν όλοι οι βασικοί παίκτες που δραστηριοποιήθηκαν και το 2004, εκτός από τους Αμερικανούς.

Ραντεβού στη Γενεύη

Νέο ραντεβού για αξιολόγηση της διαδικασίας αλλά και για να αποφασισθούν τα επόμενα βήματα έδωσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ με τους Χριστόφια και Ερογλου, τον ερχόμενο Ιανουάριο, αυτή τη φορά στη Γενεύη.

Στις δηλώσεις του, ο Μπαν Κι Μουν έδωσε σαφές στίγμα για το πώς βλέπει ο ίδιος τις συνομιλίες που διεξάγονται στο νησί.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, έγινε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων στα θέματα που αφορούν τη Διακυβέρνηση και το Διαμοιρασμό Εξουσιών, Οικονομία, ΕΕ, Περιουσιακό, Εδαφικό και Ασφάλεια.

Τόνισε ότι ενώ στις αρχές του χρόνου, όταν επισκέφθηκε την Κύπρο, υπήρχε κινητικότητα κι είχε σημειωθεί πραγματική πρόοδος στη συνέχεια (και μετά την εκλογή Ερογλου) το μομέντουμ χάθηκε. Και σήμερα δεν υπάρχει καθαρή πρόοδος ή κάποιο διαφαινόμενο τέλος για τη διαδικασία. Ο κ. Μπαν ξεκαθάρισε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν θα δεχθούν τη συνέχιση ενός ατέρμονου διαλόγου. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες, είπε, έχουν χάσει την ώθηση και χρειάζονταν αυτή την ώθηση εάν οι δύο πλευρές πρόκειται να επιτύχουν μια διευθέτηση ενόσω υπάρχει καιρός και πραγματικές ευκαιρίες να επιτευχθεί αυτό.

Μόνο οι ηγέτες μπορούν να δώσουν αυτή την ώθηση, τα ΗΕ μπορούν να στηρίξουν, όπως έχουν κάνει μέσω του Ειδικού του Αντιπροσώπου και των βοηθών του, πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού επανέλαβε πως τα ΗΕ σέβονται αυτή τη διαδικασία ως κυπριακή, γι’ αυτό και αναμένουμε ότι οι πλευρές στην Κύπρο θα αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε αυτή η διαδικασία να οδηγήσει σε μια λύση. Ο λαός της Κύπρου και η διεθνής κοινότητα επιθυμούν τη λύση και όχι ατέρμονες συνομιλίες, σημείωσε. Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως παραμένουν σοβαρές διαφωνίες, όμως και οι δύο έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους να δουλέψουν μαζί προς επίτευξη του στόχου.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε επίσης ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν τις επαφές τους τις επόμενες εβδομάδες ώστε να θεσπίσουν ένα «πρακτικό σχέδιο» για να ξεπεράσουν τα σημεία διαφωνίας που υπολείπονται.

«Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε ξανά στο τέλος Ιανουαρίου, του χρόνου, στη Γενεύη», είπε. Στο μεταξύ, πρόσθεσε, οι ηγέτες θα προσδιορίσουν τις περαιτέρω συγκλίσεις και τα βασικά θέματα που πρέπει ακόμη να επιλυθούν σε όλα τα κεφάλαια. Αυτό, με τη σειρά του, σημείωσε, θα βοηθήσει τα ΗΕ να καθορίσουν τα δικά τους επόμενα βήματα.

Η έκθεση προς το ΣΑ αργότερα αυτό το μήνα, ανέφερε ο κ. Μπαν Κι Μουν, θα περιέχει μια αξιολόγηση των συνομιλιών και υποσχέθηκε όπως είπε στους ηγέτες ότι αυτή η έκθεση θα είναι ειλικρινής και δίκαιη. Η συνάντηση αυτή, πρόσθεσε, βοήθησε στο να ενημερωθεί γι’ αυτή την έκθεση και θα παραμένει σε στενή επαφή με τον Ειδικό του Σύμβουλο, Αλεξάντερ Ντάουνερ τις επόμενες ημέρες.
Επικαλούμενος την «ευαίσθητη φύση των συζητήσεων», ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι συμφώνησαν πως δεν θα δεχθούν ερωτήσεις. Δίπλα από τον Μπαν Κι Μουν κατά την ανάγνωση της δήλωσής του παρίσταντο ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης, οι οποίοι μετά το πέρας της έκαναν χειραψία ενώπιον των δημοσιογράφων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available