Ικανοποιημένος δήλωσε ο Χριστόφιας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της κοινής συνάντησης της Νέας Υόρκης με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, αλλά και τη δήλωση που ανέγνωσε ο κ. Μπαν, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας αργά το βράδυ στους δημοσιογράφους. Ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ερχόμουν στη Νέα Υόρκη βομβαρδισμένος από ένα σωρό εικασίες και από πολλή καταστροφολογία» και «φεύγω από τη Νέα Υόρκη πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της κοινής συνάντησης της Νέας Υόρκης με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, αλλά και τη δήλωση που ανέγνωσε ο κ. Μπαν, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας αργά το βράδυ στους δημοσιογράφους. Ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ερχόμουν στη Νέα Υόρκη βομβαρδισμένος από ένα σωρό εικασίες και από πολλή καταστροφολογία» και «φεύγω από τη Νέα Υόρκη πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης». «Τίποτε από τις εικασίες δεν έχει λάβει χώρα. Δεν υπάρχουν ούτε χρονοδιαγράμματα, δεν υπάρχει απειλή από οπουδήποτε, δεν υπάρχει και οποιαδήποτε πρόθεση από τον Γενικό Γραμματέα να ασκήσει πιέσεις. Το ανακοινωθέν του είναι ξεκάθαρο, κατά τη δική μου τουλάχιστον εκτίμηση και τον τρόπο που το διαβάζω», είπε.

Πρόσθεσε ότι επιστρέφει στην Κύπρο ικανοποιημένος και ανέφερε: «Μα, θα μου πείτε, ο Γενικός Γραμματέας έχει καθορίσει νέα συνάντηση. Και 100 συναντήσεις να καθορίσει ο Γενικός Γραμματέας, θα είμαι παρών. Θέλω αυτό να το εμπεδώσουμε στο τέλος της ημέρας. Θα αρνηθούμε στον Γενικό Γραμματέα συνάντηση; Αλλά ξέρω πολύ καλά τι διημείφθη στο τέλος της συνάντησης, για αυτό λέω αυτά που λέω».

«Εμείς θέλουμε λύση στο Κυπριακό, δεν θέλουμε συνομιλίες χάριν των συνομιλιών. Αυτό είναι καλά γνωστόν, εν πάση περιπτώσει. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να σπάσουμε το αδιέξοδο. Μακάρι να το καταφέρουμε», είπε.

Λίγο νωρίτερα, είχε συναντηθεί με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ελλάδας, τους οποίους ενημέρωσε για τη συνάντηση, αλλά κι ενόψει των επικείμενων εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα για τις καλές του υπηρεσίες και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, και το ψήφισμα του Δεκεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ολοκλήρωνε την Παρασκευή τις συναντήσεις του με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους της Κίνας και της Βρετανίας, και πιθανόν την Πρέσβειρα των ΗΠΑ.

Αρμόδια ελληνοκυπριακή πηγή διευκρίνισε ότι το πρακτικό σχέδιο, που αναφέρει στη δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας, θα το συζητήσουν στην Κύπρο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων με τη βοήθεια του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Επίσης, χαρακτήρισε τη μέθοδο που επέλεξε ο Γενικός Γραμματέας ως τρόπο για να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία. Αν αυτό θα γίνει, όμως, εξαρτάται από τις θέσεις οι οποίες θα τεθούν στο τραπέζι από την τουρκοκυπριακή πλευρά, σημείωσε.
Τέλος, εξέφρασε ικανοποίηση για την επιβεβαίωση της κυπριακής ιδιοκτησίας της διαδικασίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available