Στον αέρα τα κυβερνητικά μέτρα για την Οικονομία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Σε θρίλερ χωρίς τέλος εξελίσσεται το θέμα των κυβερνητικών μέτρων για την εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας, το ΔΗΚΟ δεν δείχνει διάθεση να εγκρίνει το πακέτο του υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη, ενώ άκρως αρνητική είναι η στάση των συντεχνιών των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι δεν αποδέχονται καμιά αποκοπή από τους μισθούς τους.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Σε θρίλερ χωρίς τέλος εξελίσσεται το θέμα των κυβερνητικών μέτρων για την εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας, το ΔΗΚΟ δεν δείχνει διάθεση να εγκρίνει το πακέτο του υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη, ενώ άκρως αρνητική είναι η στάση των συντεχνιών των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι δεν αποδέχονται καμιά αποκοπή από τους μισθούς τους.

Το συγκυβερνών ΔΗΚΟ σε προχθεσινοβραδινή συνεδρία του αποφάσισε ουσιαστικά να ανοίξει από την αρχή το πακέτο, αφού τα σενάρια και οι προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη δεν έπεισαν την ηγεσία του.

Στο ΔΗΚΟ προβλέπουν πολύ υψηλότερα ελλείμματα και φρονούν ότι πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα. Τονίζουν μάλιστα δημόσια πλέον ότι χωρίς συμφωνία δεν υπερψηφίζουν τον Προϋπολογισμό. Θα επιχειρήσουν ένα νέο γύρω επαφών με το υπουργείο Οικονομικών και εάν δε τα βρουν θα βγουν μπροστά με δικές τους προτάσεις, με στόχο όλα να τελειώσουν εντός 10-15 ημερών, θετικά ή αρνητικά.

Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου, τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του κόμματος με τον Υπουργό Οικονομικών και με το ΑΚΕΛ για να συνεχίσουν το διάλογο που είχαν ξεκινήσει.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ απέφυγε να πει εάν υπάρχουν συγκλίσεις με το ΑΚΕΛ και τον Υπουργό Οικονομικών, σημειώνοντας ότι όλα θα συζητηθούν στη συνάντηση.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι το ΔΗΚΟ θα ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών «όπως καταθέσει και επιπρόσθετα μέτρα μείωσης των κρατικών δαπανών» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι ώστε να συγκρατηθεί το κρατικό μισθολόγιο» και «να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για το συνταξιοδοτικό».

Αρνητική εν πολλοίς ήταν και η εξέλιξη σε ό,τι αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους.
Να ξεχάσουν τις σκέψεις για μειώσεις μισθών διαμηνύουν οι Συντεχνίες των κρατικών υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, Σύνδεσμος Αστυνομίας, Σύνδεσμοι Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Στρατού) τονίζοντας ταυτόχρονα πως οι εργαζόμενοι έδωσαν ήδη τη συνεισφορά τους για την αντιμετώπιση της κρίσης και τώρα τα μέτρα πρέπει να στραφούν προς την εργοδοτική πλευρά.

Η πρόταση του Υπουργού Οικονομικών προβλέπει μειώσεις 1% από τους μισθούς των χαμηλόμισθων και 2% από τις απολαβές των υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων.

Οι Οργανώσεις διακήρυξαν επίσης ότι οι οργανώσεις των κρατικών υπαλλήλων δεν πρόκειται να επιτρέψουν αποστέρηση του θεμελιακού τους δικαιώματος να διαβουλεύονται στα θεσμοθετημένα όργανα τα θέματα που αφορούν τα μέλη τους.
Οι οργανώσεις καταδίκασαν «τις επιθέσεις» του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κατά του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ και τόνισαν ότι ο Γλαύκος Χατζηπέτρου εκφράζει «πέραν των θέσεων της Οργάνωσής του και τις ομόφωνες αποφάσεις των οργανώσεων του κρατικού τομέα, όπως αυτές συνδιαμορφώνονται στις κοινές συσκέψεις τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο κ. Χατζηπέτρου εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον του αν. προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατηγορώντας τον ότι χτυπά τον κοινωνικό διάλογο και ότι θέλει τις συντεχνίες να ακολουθούν τα κόμματα.

Ο κ. Νεοφύτου νωρίτερα είχε πει ότι η Κύπρος διαθέτει την τέταρτη σε μέγεθος μεγαλύτερη δημόσια υπηρεσία, αλλά και την πιο ακριβή.
Σημείωσε ακόμη, ότι ο ίδιος δεν μίλησε ποτέ για μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων αλλά για μείωση του σπάταλου κράτους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available