Στο 9.8% ανέβηκε το πανεθνικό ποσοστό ανεργίας – απογοητευτικά τα στοιχεία για την απασχόληση

OYAΣΙΓΚΤΟΝ. («Νιου Γιορκ Τάιμς», «ΑΡ»). Διαψεύδοντας τις προσδοκίες αλλά και τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί από τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία των προηγούμενων εβδομάδων, η αμερικανική Οικονομία πρόσθεσε στο ενεργητικό της το μήνα Νοέμβριο μόλις 39.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, χθες, στη δημοσιότητα το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας. Το αποτέλεσμα ήταν το πανεθνικό ποσοστό ανεργίας να ανέβει ακόμα περισσότερο και από το 9.6% του Οκτωβρίου βρέθηκε στο 9.8%. Ο Λευκός Οίκος, μάλιστα, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ποσοστό αυτό που πλησιάζει το 10% και το οποίο έχει οδηγήσει εκατομμύρια Αμερικανών να βρίσκονται μακριά από την αγορά εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων για την ανεργία, οι δείκτες στη Γουόλ Στριτ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, άρχισαν να καταγραφούν σημαντική πτώση.

OYAΣΙΓΚΤΟΝ. («Νιου Γιορκ Τάιμς», «ΑΡ»). Διαψεύδοντας τις προσδοκίες αλλά και τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί από τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία των προηγούμενων εβδομάδων, η αμερικανική Οικονομία πρόσθεσε στο ενεργητικό της το μήνα Νοέμβριο μόλις 39.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, χθες, στη δημοσιότητα το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας. Το αποτέλεσμα ήταν το πανεθνικό ποσοστό ανεργίας να ανέβει ακόμα περισσότερο και από το 9.6% του Οκτωβρίου βρέθηκε στο 9.8%. Ο Λευκός Οίκος, μάλιστα, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ποσοστό αυτό που πλησιάζει το 10% και το οποίο έχει οδηγήσει εκατομμύρια Αμερικανών να βρίσκονται μακριά από την αγορά εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων για την ανεργία, οι δείκτες στη Γουόλ Στριτ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, άρχισαν να καταγραφούν σημαντική πτώση. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως τη στιγμή που ο «Ε.Κ.» όδευε προς το πιεστήριο, ο Dow Jones σημείωνε πτώση της τάξεως του 0.31%, ενώ ο Nasdaq υποχωρούσε κατά 0,15%. Ο ευρύτερος δείκτης S*P 500 κατέγραφε επίσης πτώση, σε ποσοστό της τάξεως του 0,28%.

Οπως προαναφέρθηκε, τα χθεσινά στατιστικά στοιχεία για την ανεργία εξέπληξαν αρνητικά τους ειδικούς οικονομικούς αναλυτές.

Η αμερικανική Οικονομία πρόσθεσε 39.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα καθώς ο ιδιωτικός τομέας δημιούργησε μόλις 50.000 νέες θέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας.

Στον αντίποδα, οι θέσεις εργασίας στην αμερικανική κυβέρνηση υποχώρησαν κατά 11.000 κυρίως λόγω των απωλειών σε τοπικό επίπεδο.

Τα μεγέθη του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν ελαφρώς ανοδικά και έδειξαν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 172.000 από την προηγούμενη εκτίμηση των 151.000.
Οι μέσες εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 144.000, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι η ανεργία θα παραμείνει αμετάβλητη στο 9,6%.

Η βελτίωση της απασχόλησης θεωρείται αρκετά αδύναμη για να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας, λόγος που είναι αρκετός για να δικαιολογήσει την ανακοίνωση του νέου γύρου νομισματικών κινήτρων από την Κεντρική Τράπεζα (Fed).
«Η αγορά εργασίας δεν αντιστρέφει τη χαμηλή πορεία της και αυτό έχει επίπτωση στη συνολική ανάκαμψη της Οικονομίας» σχολίασε οικονομολόγος της «Standard Chartered Bank».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανεργία παραμένει πάνω από το 9% από το Μάιο του 2009 ή για 19 μήνες. Είναι η δεύτερη φορά που η ανεργία παραμένει σε τόσο υψηλά επίπεδα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην προηγούμενη μεγάλη ύφεση στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο δείκτης ανεργίας έφτασε το 9% τον Μάρτιο του 1982 και παρέμεινε πάνω από το επίπεδο αυτό μέχρι το Σεπτέμβριο του 1983.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το 41,9% των άνεργων, ή περίπου 6,3 εκατ. άτομα, παρέμειναν εκτός της αγοράς εργασίας για πάνω από έξι μήνες.

Στο μεταξύ, η μέση εργάσιμη εβδομάδα διαμορφώθηκε στις 34,3 ώρες το Νοέμβριο χωρίς να σημειώσει μεταβολή σε σχέση με τον Οκτώβριο. Η μέση ωριαία αμοιβή αυξήθηκε κατά μόλις 1 σεντ στα 22,75 δολάρια.
Εν τω μεταξύ, όπως άλλωστε προαναφέρθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, το ποσοστό των ανέργων στο 9,8% του ενεργού πληθυσμού κρίνεται «υψηλό και απαράδεκτο».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημάνθηκε πως «ήταν απογοητευτική τον μήνα Νοέμβριο η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα».

«Θα πρέπει να κάνουμε μία στέρεη ανάπτυξη από την σκοπιά της απασχόλησης, ώστε να επουλώσουμε τις πολύ σπουδαίες απώλειες σε αυτό το επίπεδο εδώ και περισσότερο από μία διετία πλέον» τόνισε στις δηλώσεις του ο Οσταν Γκούλσμπι, ο νέος επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Οσον αφορά τις μόνον 50.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον μήνα Νοέμβριο, ο Γκούλσμπι εστίασε στο ότι «είναι αριθμός κατώτερος των προσδοκιών» έστω κι αν «καταγράφεται στην ακολουθία 11 συνεχών μηνών δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».

Επειδή τον Νοέμβριο καταργήθηκαν και θέσεις εργασίας, τελικά οι νέες θέσεις εργασίας του μηνός είναι μόνον 39.000, σε σύγκριση με τις 172.000 του μηνός Οκτωβρίου.

Υπολογίσιμες προσλήψεις έγιναν στο πεδίο της δημόσιας υγείας, αναφέρθηκε επίσημα.

Οι αναλυτές επισήμαναν ότι η εξέλιξη αυτή στην απασχόληση πλήττει εκ νέου το γόητρο του προέδρου Ομπάμα, που έκανε πρόσφατα λόγο για «πρόσθετη πίεση, στην πορεία ανάκαμψης» της οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία θα παρακινήσει τους Ρεπουμπλικάνους να ζητήσουν επίμονα να ψηφίσει το Κογκρέσο επιπλέον φοροαπαλλαγές.

Εν τω μεταξύ, στο δύσκολο «μέτωπο» της περιστολής του υπέρογκου δημόσιου ελλείμματος κατά 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, τα πράγματα δυσκόλεψαν χθες, επειδή το μέλος της προεδρικής επιτροπής για το θέμα, Αντι Στερν, κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να στηρίξει το κυβερνητικό πλάνο.

«Καταψηφίζω, ενώ θαυμάζω την προσπάθεια που γίνεται, επειδή δεν θεωρούνται ταυτόχρονα και το έλλειμμα στις επενδύσεις και το δημοσιονομικό έλλειμμα, κάτι που θα τόνωνε την οικονομία μας μέσω νέων θέσεων εργασίας» δήλωσε ο Στερν, πρώην συνδικαλιστής ηγέτης.

Εν τω μεταξύ, τη μεγαλύτερη πτώση σε πέντε μήνες σημείωσαν τον Οκτώβριο οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ, αντανακλώντας τη μεγάλη κάμψη της ζήτησης για αεροσκάφη.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι παραγγελίες στα εργοστάσια της χώρας υποχώρησαν κατά 0,9%, ενώ εάν εξαιρεθούν οι κατηγορίες των μεταφορών, η πτώση είναι μικρότερη, στο 0,2%.
Η μεταποίηση, πάντως, παρουσίασε καλές επιδόσεις παρά το περιβάλλον της βραδείας πορείας της οικονομικής ανάκαμψης. Τη χαμηλή εγχώρια ζήτηση αντισταθμίζουν οι ανοδικές εξαγωγές.

Μικρή βελτίωση, εξάλλου, παρουσίασε ο κλάδος των υπηρεσιών στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο μη μεταποιητικός δείκτης του Institute for Supply Management αυξήθηκε στις 55 μονάδες από 54,3 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available