«Τα βρήκαν» οι συγκυβερνώντες για την Οικονομία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Σε συμφωνία για το πακέτο μέτρων εξυγίανσης της Οικονομίας κατέληξε η «συνάντηση κορυφής» μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και των ηγετών των συγκυβερνώντων κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, Αντρου Κυπριανού και Μάριου Καρογιάν, κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε αργά προχθές στο Προεδρικό Μέγαρο, μια συμφωνία που επικυρώθηκε χθες το απόγευμα και από τα συλλογικά όργανα των δύο κομμάτων.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Σε συμφωνία για το πακέτο μέτρων εξυγίανσης της Οικονομίας κατέληξε η «συνάντηση κορυφής» μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και των ηγετών των συγκυβερνώντων κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, Αντρου Κυπριανού και Μάριου Καρογιάν, κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε αργά προχθές στο Προεδρικό Μέγαρο, μια συμφωνία που επικυρώθηκε χθες το απόγευμα και από τα συλλογικά όργανα των δύο κομμάτων.
Υπό το βάρος των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, καθώς πλησιάζει η ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στις 14 Δεκεμβρίου, οι ηγέτες «κλείδωσαν» το πακέτο των μέτρων και χθες το μετέφεραν στα συλλογικά τους όργανα τα οποία άναψαν το τελικό «πράσινο φως».

Το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ ενέκρινε ομόφωνα τα μέτρα, ενώ το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ τα ενέκρινε κατά πλειοψηφία. Οπως αναφέρθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης σύσκεψης, υπέρ της έγκρισης του πακέτου τάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου. Προέκυψαν δύο διαφωνίες και δύο αποχές, που επικεντρώθηκαν σε επί μέρους θέματα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου.

Το σύνολο του πακέτου των μέτρων ανέρχεται στα 190 εκατομμύρια ευρώ, ξεπερνά, δηλαδή, κατά 40 εκ. το πακέτο που είχε ετοιμασθεί από το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο προνοούσε για εξοικονομήσεις 150 εκατομμυρίων.

Τα δύο κόμματα συμφώνησαν ότι στον προϋπολογισμό του 2011 θα υπάρξει τροπολογία, με βάση την οποία θα γίνουν περικοπές 40 εκ. ευρώ από τη μείωση των υπερωριών και των λειτουργικών δαπανών αλλά και περιορισμός της σπατάλης στον δημόσιο τομέα. Συνεπώς αναμένεται ότι σύντομα ο Υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει την τροπολογία.

Στον προϋπολογισμό θα συμπεριληφθεί συμφωνία για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 1.000 κάθε χρόνο για τα έτη 2011 και 2012.
Οσον αφορά το κρατικό μισθολόγιο, υπάρχει συμφωνία για εξοικονόμηση τουλάχιστον 35 εκ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο, ο πρόεδρος Χριστόφιας θ’ αναλάβει να συζητήσει με την ΠΑΣΥΔΥ για τα μέτρα που αφορούν το δημόσιο τομέα και θ’ αποφασίσουν από κοινού τη συμφωνία. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η συμφωνία για τα μέτρα του δημόσιου τομέα μπορεί να μην είναι το πάγωμα των προσαυξήσεων, αλλά μπορεί να στηριχθεί σε άλλα εναλλακτικά σενάρια, αρκεί να υπάρχει εξοικονόμηση 35 εκ. ευρώ ετησίως.

Οι συγκυβερνώντες συμφώνησαν επίσης και για τη συνεισφορά των τραπεζών. Πρόκειται για ειδική φορολογία, που θα ανέρχεται σε μισό τοις χιλίοις πάνω στο παθητικό τους. Αυτό σημαίνει 60 εκατομμύρια έσοδα το χρόνο, εκ των οποίων τα 25 θα μπουν σε ένα Ταμείο Στήριξης Τραπεζών, που προτείνεται να δημιουργηθεί, και τα άλλα 35 στα κρατικά ταμεία.

Συμφωνία υπάρχει και στα μέτρα που θεωρούνται συμβατική υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Ε.Ε., δηλαδή αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα φάρμακα κατά 5%, ενώ παράλληλα ανοίγει ο διάλογος για τα φλέγοντα προβλήματα του συνταξιοδοτικού και της αναδιάρθρωσης της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής. Εντός ενός μηνός θα οριστεί αναλογιστής και σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους θα προσπαθήσουν να καταλήξουν για το θέμα του συνταξιοδοτικού.

Τα δύο κόμματα θα συνεργαστούν και για τον καταρτισμό σχεδίου για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Ευχαριστημένος ο Χριστόφιας

Ικανοποίηση εξέφρασε ο πρόεδρος Χριστόφιας σε σχέση με τη συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε για την Οικονομία. Ερωτηθείς κατά πόσον είναι ικανοποιημένος από την συμφωνία, ο πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε «ασφαλώς και είμαι ικανοποιημένος».
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν υπέδειξε ότι «θέση του κόμματος είναι ότι τα θέματα της Οικονομίας δεν είναι απλά λογιστικά ή απλοί αριθμοί. Μια ισχυρή κυπριακή οικονομία, ένα ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο, αποτελεί και το καλύτερο εχέγγυο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις σε ό,τι αφορά το εθνικό θέμα», κατέληξε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available