Επιδημία αισχροκέρδειας εξοργίζει τους καταναλωτές

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Διαστάσεις επιδημίας προσλαμβάνουν τα κρούσματα αισχροκέρδειας στην Κύπρo, που παρατηρήθηκαν τόσο στις τιμές των καυσίμων, όσο και των τσιγάρων, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Οι αδικαιολόγητες αυξήσεις στην τιμή των τσιγάρων, που κυμαίνονται γύρω στο 20%, επιβλήθηκαν με το πρόσχημα της αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Διαστάσεις επιδημίας προσλαμβάνουν τα κρούσματα αισχροκέρδειας στην Κύπρo, που παρατηρήθηκαν τόσο στις τιμές των καυσίμων, όσο και των τσιγάρων, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Οι αδικαιολόγητες αυξήσεις στην τιμή των τσιγάρων, που κυμαίνονται γύρω στο 20%, επιβλήθηκαν με το πρόσχημα της αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).

Ωστόσο, όπως δηλώνει εκπρόσωπος του Τμήματος Τελωνείων, το αναθεωρημένο ΦΠΑ θα ισχύσει μόλις οι εταιρείες εισαγωγής καπνικών προϊόντων ενημερώσουν τις αρμόδιες Υπηρεσίες για τις νέες παραλαβές και τις νέες τιμές, κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι χθες. Επομένως τα περίπτερα και τα άλλα υποστατικά δεν δικαιολογούνται να πουλούν τα καπνικά προϊόντα σε ψηλότερες τιμές, επισήμανε ο εκπρόσωπος του Τμήματος Τελωνείων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης, Ανδρέας Θεοδούλου παραδέχθηκε ότι ορισμένοι περιπτερούχοι προχώρησαν λανθασμένα σε αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων.

Ο κ. Θεοδούλου επέρριψε ευθύνες στις εταιρείες εισαγωγής για καθυστέρηση στην παραλαβή τσιγάρων επειδή βρίσκονται ακόμη σε διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσουν χαμηλότερες τιμές. Η καθυστέρηση όμως, είπε, είναι μεγάλη και τα ράφια έχουν αρχίσει να αδειάζουν.

Τις καταγγελίες κλήθηκε να σχολιάσει και ο υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης. Σε ερώτηση ότι μετά την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα φαίνεται να υπήρξαν φαινόμενα αισχροκέρδειας από διάφορους περιπτεριούχους που πωλούσαν σε αυξημένη τιμή τα τσιγάρα, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι υπάρχουν παράπονα.

Και πρόσθεσε: «Πρώτο, το θέμα του δασμού και το θέμα της φορολογίας δεν είναι αρμοδιότητα δική μας. Και πρέπει να καθοριστούν οι τιμές από τις εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν ακόμα καθοριστεί. Είναι γεγονός, όμως, ότι κάποιοι περιπτεριούχοι πωλούσαν σε αυξημένες τιμές παλιό στοκ. Αλλά δεν έχουμε δικαίωμα παρέμβασης εμείς».

Σε παρατήρηση ότι είναι φαινόμενο αισχροκέρδειας και είναι αρμοδιότητα του υπουργείου να το εξετάσει, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι βεβαίως είναι φαινόμενο αισχροκέρδειας, αλλά δεν έχουν δικαίωμα παρέμβασης.

Στο μεταξύ: Σε νέα αύξηση της τιμής των καυσίμων προχώρησαν οι εταιρείες πετρελαιοειδών στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων, Στέφανο Στεφάνου, όλες οι εταιρείες πετρελαιοειδών προχώρησαν σε αύξηση κατά 2,5 σεντ στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης και κατά 3 σεντ το λίτρο στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και της κηροζίνης.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι πέρσι τέτοια εποχή το πετρέλαιο θέρμανσης επωλείτο κατά 23 σεντ φθηνότερα, γεγονός που σημαίνει πως κάθε νοικοκυριό φέτος το χειμώνα θα καταβάλει έως και 700 ευρώ περισσότερα.

Κληθείς να σχολιάσει τις πιο πάνω αυξήσεις ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης ανέφερε ότι η αρμόδια Επιτροπή εξετάζει τις νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Ερωτηθείς εάν δικαιολογείται ή όχι η αύξηση των τιμών των καυσίμων, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι «αυτή τη στιγμή η αρμόδια Επιτροπή εξετάζει τις τιμές των καυσίμων, τις νέες αυξήσεις».

«Αλλά γενικά υπήρξαν αυξήσεις διεθνώς. Εκείνο που εξετάζει η Επιτροπή είναι κατά πόσο η ημερομηνία που αυξήθηκαν είναι η σωστή. Δεν αυξήθηκαν, δηλαδή νωρίτερα απ’ ό,τι έπρεπε και το ποσό τα 3 σεντ ή 2,5 σεντ αναλόγως», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση πότε θα γνωρίζει η Επιτροπή, ο Υπουργός Εμπορίου είπε η Επιτροπή θα γνωρίζει μόλις τελειώσει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available