Απογοητευτική η πορεία της Οικονομίας, λέει ο ΔΗΣΥ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Τα στοιχεία της οικονομίας είναι δυστυχώς απογοητευτικά, είπε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Αναλύοντας τα έσοδα, τις δαπάνες, το χρέος - δημόσιο και ιδιωτικό - την κατάσταση στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και άλλα στοιχεία της Οικονομίας, επεσήμανε ότι χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια από όλα τα κόμματα και όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Τα στοιχεία της οικονομίας είναι δυστυχώς απογοητευτικά, είπε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Αναλύοντας τα έσοδα, τις δαπάνες, το χρέος – δημόσιο και ιδιωτικό – την κατάσταση στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και άλλα στοιχεία της Οικονομίας, επεσήμανε ότι χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια από όλα τα κόμματα και όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Δυστυχώς, είπε ο κ. Νεοφύτου, με βάση τον Προϋπολογισμό του 2011, κάθε ευρώ που θα εισπράττει το κράτος θα πηγαίνει για τους μισθούς και συντάξεις των κρατικών υπαλλήλων, τα 21 σεντ για λειτουργικές δαπάνες, τα 11 σεντ στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και τα 21 σεντ για κοινωνικές παροχές. Αρα, πρόσθεσε, για ανελαστικές δαπάνες για κάθε ευρώ που εισπράττει το κράτος χρειάζεται να δανείζεται άλλα 19 σεντ για να καλύψεις τις ανάγκες του.

Αναφερόμενος στο ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι την τετραετία 2008-2011 θα ανέλθει στα 6,28 δισ. ευρώ. Το ταμειακό έλλειμμα το 2011, πρόσθεσε, θα ανέλθει στα 2,14 δισ. ευρώ, αφού το σύνολο των εσόδων θα είναι ύψους 5,87 δισ. ευρώ και των δαπανών 8,02 δισ.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ ήταν ιδιαίτερα σχολαστικός σχετικά με το δημόσιο χρέος. Περιλαμβάνοντας σε αυτό το δημόσιο εξωτερικό χρέος, το χρέος σε διάφορα ταμεία, οφειλές σε απαλλοτριώσεις, ελλείμματα σε ταμεία συντάξεως και δάνεια με κυβερνητικές εγγυήσεις, είπε ότι το 2011 θα ανέλθει στα 19,2 δισ. ευρώ.
Ο κ. Νεοφύτου στάθηκε και στο κρατικό μισθολόγιο σημειώνοντας ότι το συνολικό κόστος για το 2011 θα φθάσει στα 3,85 δισ. ευρώ.

Το κόστος της κρίσης, είπε ο κ. Νεοφύτου, το πληρώνουν οι 25.000 άνεργοι, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που εξαναγκάσθηκαν σε μείωση μισθών και ωφελημάτων και που το ένα τρίτο δηλώνει ανασφάλεια όσον αφορά τη δουλειά του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available