Ισχύει για τον ΓΓ το ραντεβού της Γενεύης για το Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Τα Ηνωμένα Εθνη επιμένουν στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί από τον Γενικό Γραμματέα για το Κυπριακό και ως εκ τούτου θεωρούν πως η συνάντηση της 26ης Ιανουαρίου στη Γενεύη θα πρέπει απαραιτήτως να πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγκυρα έχει δώσει διαβεβαιώσεις προς τον διεθνή οργανισμό ότι δεν θα υπάρξει καμία παράκαμψη από τον σχεδιασμό και πως η υγεία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος υπεβλήθη πρόσφατα σε εγχείρηση καρδιάς, δεν αναμένεται να επηρεάσει τον προγραμματισμό.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Τα Ηνωμένα Εθνη επιμένουν στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί από τον Γενικό Γραμματέα για το Κυπριακό και ως εκ τούτου θεωρούν πως η συνάντηση της 26ης Ιανουαρίου στη Γενεύη θα πρέπει απαραιτήτως να πραγματοποιηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγκυρα έχει δώσει διαβεβαιώσεις προς τον διεθνή οργανισμό ότι δεν θα υπάρξει καμία παράκαμψη από τον σχεδιασμό και πως η υγεία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος υπεβλήθη πρόσφατα σε εγχείρηση καρδιάς, δεν αναμένεται να επηρεάσει τον προγραμματισμό. Αλλωστε, ο σχεδιασμός του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα εναρμονίζεται και με αυτό της τουρκικής πλευράς. Από σήμερα ο Ντερβίς Αρογλου θα αρχίσει να επανέρχεται στα καθήκοντά του και δεν αποκλείεται η μετάβασή του στη Γενεύη για τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα και τον πρόεδρο Χριστόφια να γίνει με ειδικό αεροσκάφος, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Το γεγονός ότι ο κ. Ερογλου «αναρρώνει γρήγορα», επικαλείται ο κ. Μπαν Κι-Μουν σε επιστολή του προς τον κατοχικό ηγέτη, ημερομηνίας 28 Δεκεμβρίου. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών απέστειλε την επιστολή για να ευχηθεί ταχεία ανάρρωση στον Ερογλου, ο οποίος ως γνωστό υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς στην Αγκυρα τον περασμένο μήνα.
Στο μήνυμα ο Μπαν Κι Μουν σημειώνει ότι είναι ευτυχής που ακούει από τον ειδικό σύμβουλο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ότι ο κ. Ερογλου αναρρώνει γρήγορα. Αναφερόμενος, επίσης, στις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας περιεκτικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα με βάση τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την ετοιμότητά του να παρέχει την πλήρη υποστήριξή του στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.
Είναι προφανές ότι η συνάντηση της Γενεύης θα αποτελέσει κομβικό σημείο για την παραπέρα πορεία της διαδικασίας. Ο γενικός γραμματέας θα βρίσκεται στην Ευρώπη εκείνες μόνο τις ημέρες και ως εκ τούτου μια αναβολή θα σπρώξει χρονικά τους σχεδιασμούς πιο κοντά στην προεκλογική περίοδο σε Κύπρο και Τουρκία. Εξέλιξη που δεν θέλουν τα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία έχουν μέσω της έκθεσης του Γ.Γ. επισημάνει πως η προεκλογική περίοδος μπορεί να επιφέρει «θανάσιμα κτυπήματα στη διαδικασία».
Σε ό,τι αφορά την πορεία των συζητήσεων στην Κύπρο, είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά υιοθετεί μια παλιά πρακτική της, αυτή του ροκανίσματος του χρόνου. Πέρα από τις γενικές τοποθετήσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς, δεν διαφαίνεται διάθεση για συγκλίσεις. Στην τελευταία συνάντηση των συμβούλων, Γιώργου Ιακώβου και Κουντρέκ Οζερσάι, ο τελευταίος ζήτησε και έκανε μια γενική τοποθέτηση για το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, χωρίς να υπεισέλθει στην ουσία.
Αναμένεται ότι επί του κεφαλαίου της Διακυβέρνησης θα υπάρξει συνέχεια και στην επόμενη συνάντηση, που προγραμματίσθηκε για τις 5 Ιανουαρίου, ταυτόχρονα και με τα ζητήματα Οικονομίας.
Η Αγκυρα επιδιώκει να προσέλθουν οι δύο διαπραγματευτές με ανοικτά τα βασικά ζητήματα και χωρίς να διαμορφωθεί το σχέδιο δράσης, που έχει ζητήσει ο γενικός γραμματέας. Ενα τέτοιο σκηνικό οδηγεί σε προϋποθέσεις προώθησης επιδιαιτησίας. Η στάση της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτό το σενάριο επιβεβαιώνει.
Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Περιμένουμε
Η ε/κ πλευρά δεν έχει ενημέρωση για τυχόν μετάθεση της ημερομηνίας συνάντησης στη Γενεύη με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 26 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, εκφράζοντας την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να συμμετέχει σε αυτή με εποικοδομητικό τρόπο.
Ερωτηθείς, στο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης των εκπροσώπων των ΜΜΕ, εάν αυτό σημαίνει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει ετοιμάσει αυτά που έχει ζητήσει ο ΓΓ των ΗΕ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η ε/κ πλευρά έχει σαφείς θέσεις και στόχους. Με τη δήλωσή του στη Νέα Υόρκη, στις 18 Νοεμβρίου, ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε θέσει το στόχο για συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών και επίτευξη περισσοτέρων συγκλίσεων στα θεμελιώδη ζητήματα στα οποία διαπιστώθηκαν διαφωνίες στη μέχρι τώρα διαδικασία των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.
Δύο συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη, συνέχισε, δεν έγιναν λόγω της επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε ο κ. Ερογλου, ενώ ανακοινώθηκε μια νέα συνάντησή τους στις 12 Ιανουαρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available