Προειδοποίηση Moody’s για νέα υποβάθμιση της Κύπρου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα - «Ρόιτερ»). Την πιθανότητα υποβάθμισης της Κύπρου κατά περισσότερο από μία βαθμίδα αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο οίκος Moody’s. Ο οίκος προχωρεί σε αναθεώρηση των ratings των κυπριακών ομολόγων για πιθανή υποβάθμιση, εκτιμώντας ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση της Λευκωσίας δεν επιλύουν τα διαρθρωτικά δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας και εκφράζοντας προβληματισμό για την απότομη διόγκωση του δημοσίου χρέους και για την έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα – «Ρόιτερ»). Την πιθανότητα υποβάθμισης της Κύπρου κατά περισσότερο από μία βαθμίδα αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο οίκος Moody’s. Ο οίκος προχωρεί σε αναθεώρηση των ratings των κυπριακών ομολόγων για πιθανή υποβάθμιση, εκτιμώντας ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση της Λευκωσίας δεν επιλύουν τα διαρθρωτικά δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας και εκφράζοντας προβληματισμό για την απότομη διόγκωση του δημοσίου χρέους και για την έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα.
Οπως ανακοινώθηκε, ο οίκος τοποθέτησε τα ratings για τα ομόλογα σε εγχώριο και ξένο συνάλλαγμα (Aa3) υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, για πρώτη φορά από το 2008. Οι άλλες διαβαθμίσεις δεν επηρεάζονται παραμένοντας στο Aaa, όπως και όλων των χωρών της ευρωζώνης.
Οπως τονίζεται στην έκθεση, η απόφαση του οίκου να θέσει υπό επανεξέταση τα ratings προέκυψε από τις ανησυχίες ότι η πρόσφατη επιδείνωση των δημοσιονομικών μετρήσεων της κυπριακής κυβέρνησης είναι σε μεγάλο βαθμό διαρθρωτική, ενώ συνέβαλαν επίσης θέματα ανταγωνιστικότητας αλλά και η έκθεση του τραπεζικού κλάδου στις επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα.
Ο οίκος τονίζει ότι το rating μπορεί να αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω περισσότερο από μία βαθμίδα, παρόλο που αναμένεται να παραμείνει στην κατηγορία A.
«Οι σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο προκάλεσαν επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών που μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο να αναστραφούν», τονίζει η αντιπρόεδρος και αναλύτρια των Moody’s (επικεφαλής του οίκου στην Κύπρο), Sarah Carlson.
Οπως τονίζεται, παρά το ότι τα τρέχοντα επίπεδα δημόσιου χρέους στην Κύπρο είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης, ο οίκος επισημαίνει ότι το χρέος έχει αυξηθεί πολύ γρήγορα αναμένοντας περαιτέρω αύξηση τα επόμενα χρόνια.
«Παρά το ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει υποβάλει τον Προϋπολογισμό του 2011 που εμφανίζεται να συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις που λήφθηκαν λόγω της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, τα σχέδιά της ωστόσο δεν αντιμετωπίζουν τα διαρθρωτικά προβλήματα που ενδέχεται να υπονομεύσουν την οικονομική ευρωστία της κυβέρνησης, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», προσθέτει η κα. Carlson.
Προετοιμασμένο δηλώνει
το υπ. Οικονομικών
Η κυπριακή κυβέρνηση έχει προληπτικά καλύψει τις μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για τους επόμενους μήνες με πολύ ανταγωνιστικά επιτόκια και δεν θα χρειαστεί να προσφύγει άμεσα σε εξωτερικό δανεισμό στις σημερινές ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες των αγορών.
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών μετά την απόφαση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s να θέσει το βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας για την κυπριακή οικονομία σε αρνητικό ορίζοντα.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, στην απόφασή του, ο Moody’s επικαλείται τρεις λόγους: Τις μακροοικονομικές προκλήσεις στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει πως η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έθεσε για τα επόμενα χρόνια, το διαχρονικό πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας και το μεγάλο μέγεθος του τραπεζικού τομέα και την έκθεσή του στην ελληνική οικονομία.
Το ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι η αξιολόγηση «συνάδει με την πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων που, για δεκαετίες αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία».
Τέλος, αναφορικά με τις παρατηρήσεις του Moody’s για τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος βρίσκεται υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως «η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι αυτός παραμένει εύρωστος και σε θέση να αντεπεξέλθει σε τυχόν κλυδωνισμούς που μπορεί να προκύψουν».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available