Kαμπανάκι συναγερμού για την Οικονομία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Οριακή και επίφοβη είναι η βελτίωση, που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία, υπέδειξαν στον υπουργό Οικονομικών οκτώ πρώην υπουργοί Οικονομικών, σε συνάντηση στην οποία παρέστη και ο νομπελίστας καθηγητής, Χριστόφορος Πισσαρίδης.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Οριακή και επίφοβη είναι η βελτίωση, που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία, υπέδειξαν στον υπουργό Οικονομικών οκτώ πρώην υπουργοί Οικονομικών, σε συνάντηση στην οποία παρέστη και ο νομπελίστας καθηγητής, Χριστόφορος Πισσαρίδης.
Ζήτησαν από τον κ. Σταυράκη να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές, να διευθετήσει τα προβλήματα του κρατικού μισθολογίου και συνταξιοδοτικού, γιατί μόνο έτσι θα τεθούν οι βάσεις για πραγματική ανάκαμψη. Παράλληλα, κάλεσαν την κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα σε μεταρρυθμίσεις ικανές να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά και να νοικοκυρέψουν το κρατικό πορτοφόλι.
Εισηγήθηκαν τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για την Οικονομία μέσα από την οποία να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις.
Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών, στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά και ο Κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης, συζητήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση της Οικονομίας και οι προοπτικές της.
Οι ανησυχίες των πρώην υπουργών, όπως εκφράστηκαν στον Χαρίλαο Σταυράκη, επικεντρώνονται στο ότι ενώ παρατηρείται μια οριακή βελτίωση στην επίδοση της οικονομίας και ελαφρά μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, εντούτοις η διατήρηση εκκρεμοτήτων, όπως το υπέρογκο κρατικό μισθολόγιο και το συνταξιοδοτικό, εξακολουθούν να αποτελούν βραχνά για την κυπριακή οικονομία.
Μάλιστα, οι πρώην υπουργοί προχώρησαν σε εισηγήσεις στον κ. Σταυράκη, μεταξύ των οποίων η διευθέτηση το συντομότερο δυνατό των δύο παραπάνω θεμάτων, η μείωση των κλιμάκων εισδοχής νεοεισερχόμενων στο κυπριακό Δημόσιο, καθώς επίσης η επέκταση της εναλλαξιμότητας.
Επιπροσθέτως, τονίστηκε η ανάγκη μετατροπής του δημοσιονομικού ελλείμματος σε πλεόνασμα, καθώς η διατήρησή του σημαίνει και την αυξητική τάση του δημόσιου χρέους με περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία.
Εξάλλου, οι πρώην υπουργοί εισηγήθηκαν τη διά νόμου κατάργηση των περίπου 1.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο, τις οποίες προτίθεται να μην πληρώσει για το τρέχον έτος η κυβέρνηση, ενώ για μετά την ολοκλήρωση των εκλογών του Μαΐου προτάθηκε στον κ. Σταυράκη η σύσταση επιτροπής με εκπροσώπους όλων των κομμάτων, με στόχο την αντιμετώπιση της Οικονομίας ως εθνική υπόθεση και υπεράνω κομμάτων.
Στα μελανά σημεία που επί του παρόντος βασανίζουν την κυπριακή οικονομία, οι πρώην υπουργοί περιέλαβαν τη γραφειοκρατία που «πνίγει» μεταξύ άλλων και τις προσπάθειες για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ακόμη την ανεργία, που μήνα με το μήνα αυξάνεται στην κυπριακή κοινωνία.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρώην υπουργοί Αυξέντης Αυξεντίου, Μιχάλης Σαρρής, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, Τάκης Κληρίδης, Μάκης Κεραυνός, Ρένος Σολωμίδης, Ντίνος Κιττής και Χρήστος Μαυρέλλης.
Οπως δήλωσε ο κ. Σταυράκης, κατά τη σύσκεψη «υπήρξε συζήτηση για πάρα πολλά θέματα και οι πρώην υπουργοί Οικονομικών έχουν πολλή συσσωρευμένη σοφία και εμπειρία, χειριστήκαν παλαιότερα την οικονομία του τόπου, μπορεί να προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους αλλά όλους μας ενώνει μια αγάπη για τον τόπο και μια κοινή ευθύνη και δέσμευση να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πάει καλά η οικονομία».
Να σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση προχώρησε σε αναθεώρηση προς το καλύτερο του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους για το 2011. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα προβλέπεται να διαμορφωθεί φέτος στο 3,8%, από 5,4%, χωρίς τη λήψη μέτρων, ενώ το χρέος εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο 61,5% του ΑΕΠ, σε σχέση με 63,3% που ήταν η αρχική πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available