Κώδωνα κινδύνου κρούει και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Μετά τον Νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη και το συμβούλιο των πρώην Υπουργών Οικονομικών και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αθανάσιος Ορφανίδης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της κυπριακής οικονομίας.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Μετά τον Νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη και το συμβούλιο των πρώην Υπουργών Οικονομικών και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αθανάσιος Ορφανίδης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της κυπριακής οικονομίας.
Ο κ. Ορφανίδης υπέδειξε κατά τη συνεδρία της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής ότι θα πρέπει μέσα στους επόμενους δύο μήνες να γίνουν σημαντικά βήματα για να αποτραπούν ή τουλάχιστον να περιοριστούν περαιτέρω υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας. Αναλυτικότερα:
– Πρώτον, είπε, θα πρέπει να αρχίσει άμεσα η υλοποίηση των μέτρων περιορισμού των δαπανών για τα οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2011.
– Δεύτερον, θα πρέπει να γίνουν έστω κάποια πρώτα συγκεκριμένα βήματα στα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, όπως για παράδειγμα το συνταξιοδοτικό.
Κατά τον διοικητή της Κεντρικής, με αυτό τον τρόπο θα δοθεί το μήνυμα στις αγορές πως παρόλο ότι πρόκειται για χρόνια και δύσκολα προβλήματα, υπάρχει η αναγκαία συλλογική βούληση για οριστική επίλυσή τους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αρχίζοντας όμως από σήμερα.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος, «αν και παρουσιάζει κάποια βραχυπρόθεσμη βελτίωση, εντούτοις δεν έχει ακόμα προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης βασισμένο στον περιορισμό των δαπανών, όπως είχε υποδείξει το Συμβούλιο ΕCΟFΙΝ».
Ακόμα χειρότερα, πρόσθεσε, «βρίσκεται σε μια τροχιά υποβάθμισης από τους διεθνείς οργανισμούς αξιολόγησης, με όλους τους συνεπακόλουθους κινδύνους και αρνητικές επιπτώσεις για την Οικονομία μας».
Σε σχέση με τις τράπεζες απέρριψε ξανά τους κινδύνους που επισημαίνουν οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης ως προς το μέγεθος του τομέα.
Η ανησυχία των οίκων, είπε, είναι ότι αν δεν ενδυναμωθούν τα δημοσιονομικά, η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να δώσει έστω και τη στοιχειώδη βοήθεια στον τραπεζικό τομέα σε περίπτωση που αυτή χρειασθεί σε ένα ακραίο αρνητικό υποθετικό σενάριο.
Πρόσθεσε πως «το μέγεθος του τραπεζικού τομέα στην Οικονομία είναι θέμα στρατηγικού σχεδιασμού εδώ και δεκαετίες, που έφερε πολλές προοπτικές ανάπτυξης και πλούτο στον τόπο δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας».
Αλλα ο Χ. Σταυράκης
Στο μεταξύ, έκκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα «για να μειωθεί η καθημερινή αχρείαστη και έντονη αντιπαράθεση για την οικονομία και ο άκρατος μηδενισμός», απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής.
«Διότι η κακή εικόνα που δημιουργείται και η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, στο τέλος της ημέρας κάνει κακό στην πραγματική οικονομία, διαβρώνει την ψυχολογία του επενδυτικού κοινού και όλοι είμαστε ζημιωμένοι», είπε.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο Αθανάσιος Ορφανίδης έδωσε μια εικόνα για την οικονομία όχι τόσο αισιόδοξη, είπε ότι «ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είναι ένας ανεξάρτητος αξιωματούχος, έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του για θέματα οικονομίας, είναι σεβαστές και θα προτιμούσα να μην τις σχολιάσω».
Εξάλλου, σε άλλη παρατήρηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναφέρει πως οι τρόποι που ακολουθήθηκαν για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν βασίστηκαν πάνω στη μείωση των δαπανών αλλά στην αύξηση των εσόδων και των φορολογιών, ο κ. Σταυράκης είπε ότι «η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, αντίθετα με ό,τι κάποιοι μπορούν να ισχυριστούν και θέλουν να ισχυρίζονται, προήλθε κυρίως από τη μείωση των δαπανών του κράτους».
Πρόσθεσε πως «τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί θεωρούνται από όλους και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ικανοποιητικά για να καλύψουν τους στόχους και του 2011 και του 2012 και του 2013».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available