Ξεπερνά το 17% η ανεργία στους νέους της Κύπρου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Στο 17,3% ανέρχεται η ανεργία ανάμεσα στους νέους στην Κύπρο, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από του γενικού πληθυσμού, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι λαμβάνει μέτρα στήριξης της απασχόλησης των νέων. «Στην Κύπρο η ανεργία των νέων είναι ψηλότερη από τη γενική, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, παραπέμποντας στην Ερευνα Εργατικού Δυναμικού, σύμφωνα με την οποία η ανεργία στην Κύπρο ήταν 6,5% το 2010 (μέσος όρος τριών πρώτων τριμήνων), ενώ πριν από δυο χρόνια ήταν κάτω από 4%. Αντίθετα, η ανεργία στους νέους ηλικίας 15- 24 ετών είναι υψηλότερη από το γενικό ποσοστό, φθάνοντας το 17,3%.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Στο 17,3% ανέρχεται η ανεργία ανάμεσα στους νέους στην Κύπρο, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από του γενικού πληθυσμού, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι λαμβάνει μέτρα στήριξης της απασχόλησης των νέων.
«Στην Κύπρο η ανεργία των νέων είναι ψηλότερη από τη γενική, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, παραπέμποντας στην Ερευνα Εργατικού Δυναμικού, σύμφωνα με την οποία η ανεργία στην Κύπρο ήταν 6,5% το 2010 (μέσος όρος τριών πρώτων τριμήνων), ενώ πριν από δυο χρόνια ήταν κάτω από 4%. Αντίθετα, η ανεργία στους νέους ηλικίας 15- 24 ετών είναι υψηλότερη από το γενικό ποσοστό, φθάνοντας το 17,3%.
«Δυστυχώς, η χρηματοοικονομική κρίση, που ανέτρεψε τη μέχρι πρόσφατα καλή κατάσταση στην αγορά εργασίας και η οικονομική ύφεση που ακολούθησε ανέβασαν σημαντικά την ανεργία», δήλωσε η Υπουργός Εργασίας διαβεβαιώνοντας ότι «η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας πως το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί τον πιο σημαντικό συντελεστή παραγωγής, ακολουθεί πολιτική απασχόλησης, που έχει ως βασικό στόχο την πλήρη και παραγωγική απασχόληση, την ορθολογική αξιοποίηση των εργαζομένων και την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο».
Οι νέοι είναι η πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα στην αγορά εργασίας, ανέφερε η Υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας πως, πολύ συχνά, αυτό τους αναγκάζει να δέχονται επισφαλείς θέσεις εργασίας, με χαμηλό εισόδημα ή και με προσωρινό συμβόλαιο. Η αρμόδια υπουργός παρουσίασε τα μέτρα που η κυβέρνηση λαμβάνει και κάποια είναι στοχευμένα για τους νέους:
• το Σχέδιο Στελέχωσης Επιχειρήσεων με απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις για να προσφέρουν θέσεις απασχόλησης, πρακτική κατάρτιση και εργασιακή πείρα,
• το Σχέδιο Ενθάρρυνσης και Ενίσχυσης της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, των νεαρών ατόμων (20-39 ετών),
• το Σχέδιο Κινήτρων προς εργοδότες για Πρόσληψη Ατόμων από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που συμπεριλαμβάνει και νέους μέχρι 25 ετών, που εφαρμόζει το υπουργείο Εργασίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available