Νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Σε υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες, στο Α2, των κυπριακών κρατικών ομολόγων προχώρησε χθες ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s Investors Service. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οίκου, η υποβάθμιση αντανακλά τις ανησυχίες για την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην υπερχρεωμένη Ελλάδα και τα διαρθρωτικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Σε υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες, στο Α2, των κυπριακών κρατικών ομολόγων προχώρησε χθες ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s Investors Service. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οίκου, η υποβάθμιση αντανακλά τις ανησυχίες για την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην υπερχρεωμένη Ελλάδα και τα διαρθρωτικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας.
Ο Οίκος Moody’s αναφέρει επίσης ότι διατηρεί σταθερές τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας. Πριν από την υποβάθμιση, η Κύπρος βρισκόταν στην κατηγορία Aa3.
Ο ΔΗΣΥ
Τη νέα υποβάθμιση σχολίασε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι «έφτασε η ώρα για δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης και υπευθυνότητας των πολιτικών δυνάμεων». «Ηταν και παραμένει πάγια θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι τα ζητήματα της Οικονομίας είναι εξίσου σημαντικά με το εθνικό μας θέμα», αναφέρεται, ενώ προστίθεται ότι «ένα οικονομικά αποδυναμωμένο κράτος δεν είναι σε θέση να υπηρετήσει ούτε τις ανάγκες των πολιτών, αλλά ούτε και τις εθνικές προκλήσεις».
Ο κ. Νεοφύτου προσθέτει ότι «ο Οίκος προχώρησε στην υποβάθμιση εκτιμώντας πως η επιδείνωση των δημοσιονομικών δεδομένων είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα αυξάνει τους κινδύνους». «Στην απουσία αξιόπιστης πολιτικής εκ μέρους της κυβέρνησης, όλες δυστυχώς οι δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΗΣΥ επιβεβαιώνονται», συμπληρώνεται, ενώ «επιβεβαιώνεται επίσης η ορθότητα της ολοκληρωμένης πρότασης μέτρων που είχαμε προ πολλού εισηγηθεί και που εάν είχε γίνει, έστω και εν μέρει, αποδεκτή θα περιόριζε σίγουρα το μέγεθος του σημερινού προβλήματος».
Το ΔΗΚΟ
«Ενώ οι υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας συνεχίζονται η μία μετά την άλλη, η κυβέρνηση εξακολουθεί δυστυχώς να μη λαμβάνει οποιοδήποτε μέτρο για αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων και αρκείται στη δημιουργία εντυπώσεων και στην καλλιέργεια ψευδαισθήσεων για πρόσκαιρη εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων», αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, με αφορμή τη χθεσινή υποβάθμιση. «Η συμπεριφορά της κυβέρνησης στο θέμα της Οικονομίας και των συνεχών υποβαθμίσεων, θυμίζει την ορχήστρα του Τιτανικού που αμέριμνη έπαιζε μουσική την ώρα που το πλοίο βυθιζόταν…», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος επικαλούμενος την αναφορά του Οίκου ότι «η υποβάθμιση αντανακλά τις ανησυχίες για την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και τα διαρθρωτικά προβλήματα της Κυπριακής Οικονομίας».
Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει πως «η κατάσταση είναι πλέον πολύ επικίνδυνη» και καλεί «τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως προχωρήσει άμεσα σε σύγκληση εθνικού συμβουλίου για την Οικονομία, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προτού να είναι πολύ αργά».
Το ΕΥΡΩΚΟ
Την ανησυχία του για τη διπλή υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων από το διεθνή οίκο Moody’s εκφράζει ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και καλεί τους κυβερνώντες να συγκαλέσουν διακομματικό διάλογο για να ληφθούν συλλογικές αποφάσεις.
Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση για ολιγωρία και έλλειψη αποφασιστικότητας να αναλάβει το κόστος για διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να σωθεί η Οικονομία.
Σε γραπτή ανακοίνωση, ο κ. Συλλούρης εκφράζει την ελπίδα η εξέλιξη αυτή να «ξυπνήσει τους κυβερνώντες από το λήθαργο της αδράνειας», προσθέτοντας ότι «το καμπανάκι για τομές στην Οικονομία χτυπά εδώ και καιρό και φαίνεται ότι τα αυτιά της κυβέρνησης είναι κλειστά».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available