Υποβάθμισε την προοπτική για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ ο «SandP»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.(«Νιου Γιορκ Τάιμς», «ΑΡ»). Ο οίκος αξιολόγησης «Standard*Poor’s» υποβάθμισε, χθες, σε αρνητική από σταθερή την προοπτική για την πιστοληπτική αξιολόγηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ την ίδια στιγμή επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση AAA΄ και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ΄A-1+΄. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη πρ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.(«Νιου Γιορκ Τάιμς», «ΑΡ»). Ο οίκος αξιολόγησης «Standard*Poor’s» υποβάθμισε, χθες, σε αρνητική από σταθερή την προοπτική για την πιστοληπτική αξιολόγηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ την ίδια στιγμή επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση AAA΄ και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ΄A-1+΄.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη προειδοποίηση της «S*P» για την κορυφαία αξιολόγηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1941.
Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν να καταγράφονται απώλειες χθες το πρωί στη Γουόλ Στριτ (έως τη στιγμή που ο «Ε.Κ.» όδευε προς το πιεστήριο) ενώ με απώλειες κατά 2% μέσο όρο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα 14).
Με την έκθεσή της η δικαιολογεί την απόφασή της για υποβάθμιση της προοπτικής αξιολόγησης της χώρας λέγοντας ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι οι νομοθέτες και των δύο πλευρών ίσως να μην καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στην ίδια έκθεση, η σημειώνει ότι η αξιολόγηση των Ηνωμένων Πολιτειών βασίζεται στην υψηλού εισοδήματος, διαφοροποιημένη και ευέλικτη Οικονομία. Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η αξιολόγηση βρίσκει υποστήριξη στο ισχυρό ιστορικό της συνετής και αξιόπιστης νομισματικής πολιτικής που γίνεται πιο εμφανής από την ικανότητα να στηρίξει την ανάπτυξη με ταυτόχρονη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων.
«Οι αξιολογήσεις» προσθέτει ο οίκος, «αντανακλούν επίσης την άποψη μας για τα μοναδικά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη δεσπόζουσα θέση του δολαρίου μεταξύ των διεθνών νομισμάτων».
«Αν και πιστεύουμε ότι τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα υπερκαλύπτουν αυτό που θεωρούμε σημαντικούς οικονομικούς και δημοσιονομικούς κινδύνους για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη μεγάλη εξωτερική θέση των ΗΠΑ ως οφειλέτη, θεωρούμε πλέον ότι ενδεχομένως να μην αντισταθμίζουν πλήρως τους πιστωτικούς κινδύνους για το διάστημα των δύο επόμενων ετών στο πλαίσιο της αξιολόγησης ‘AAA’», σημειώνει ο αναλυτής της «Standard * Poor΄s», Νίκολα Σουάν.
«Για περισσότερο από δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα τις τρέχουσας κρίσης, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει στο πώς θα ανατρέψουν την πρόσφατη επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών ή πώς να αντιμετωπίσουν τις μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές πιέσεις» προσθέτει ο Σουάν.
Για το διάστημα 2003-2008, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ κυμάνθηκε από 2% έως 5% του ΑΕΠ. Ήδη, σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τις περισσότερες αξιολογήσεις [το έλλειμμα] διογκώθηκε σε άνω του 11% το 2009 και δεν έχει έκτοτε διορθωθεί, προσθέτει η «S*P».
Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ταυτόχρονα ότι στις 13 Απριλίου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης της κυβέρνησης του με στόχο τη μείωση του σωρευτικού ενοποιημένου ομοσπονδιακού ελλείμματος των ΗΠΑ κατά 4 τρισ. δολ. σε 12 χρόνια ή λιγότερο.
Σημείο-κλειδί της στρατηγικής της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να συνεργαστεί με τους ηγέτες του Κογκρέσου τους επόμενους μήνες για να αναπτύξουν ένα κοινό πρόγραμμα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Οι προτάσεις του προέδρου προβλέπουν τον περιορισμό του ελλείμματος μέσω περικοπών δαπανών και αύξηση των εσόδων.
Ο οίκος προσθέτει ότι βασικά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν επίσης προτείνει ένα σχέδιο δημοσιονομικής πειθαρχίας παρόμοιου μεγέθους, 4,4 τρισ. δολ. για τα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά με διαφορετικές μεθόδους.
Το σχέδιο του προέδρου της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής, Πολ Ράιαν επιδιώκει τον ισοσκελισμό του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού έως το 2040 εν μέρει μέσω περικοπών σε δαπάνες εκτός του κλάδου της άμυνας.
Το σχέδιο προβλέπει επίσης τον περιορισμό των προγραμμάτων «Medicare» και «Medicaid» καθώς και τον περιορισμό των ανώτατων φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που είχαν υλοποιηθεί στο πλαίσιο των φοροελαφρύνσεων του 2001 και του 2003.
Ο οίκος σημειώνει ότι οι προτάσεις του προέδρου Ομπάμα και του βουλευτή Ράιαν αποτελούν την αφετηρία μιας διαδικασίας με στόχο την ευρύτερη συμμετοχή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης με ουσία και διάρκεια.
Ωστόσο η σημειώνει ότι βλέπει προκλήσεις στο μονοπάτι για μια συμφωνία καθώς .
.
Η σημειώνει ότι δεν παίρνει θέση για το μείγμα προτάσεων για τις περικοπές και τα έσοδα που ενδεχομένως να κρίνουν ως κατάλληλα η αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο. Σημειώνει ωστόσο ότι για να είναι ένα σχέδιο αξιόπιστο θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη από τους ηγέτες και των δύο πολιτικών κομμάτων.
Ο οίκος αξιολόγησης υποθέτει στο βασικό μακροοικονομικό σενάριο για ανάπτυξη κοντά στο 3% του ΑΕΠ το γενικό έλλειμμα της κυβέρνησης να υποχωρήσει ελαφρώς αλλά να παραμείνει λίγο πάνω από το 6% του ΑΕΠ το 2013.
Ως αποτέλεσμα, προσθέτει, το καθαρό κυβερνητικό χρέος θα φτάσει το 84% του ΑΕΠ έως το 2013.
Στο πιο αισιόδοξο σενάριο ο οίκος υποθέτει ανάπτυξη 4% σε ετήσια βάση και μείωση του ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ έως το 2013, ωστόσο το καθαρό κυβερνητικό χρέος θα αυξηθεί σχεδόν στο 80% του ΑΕΠ έως το 2013.
Τέλος, στο απαισιόδοξο σενάριο ο οίκος κάνει λόγο για ήπια διπλή ύφεση double-dip το 2012, με το έλλειμμα να φτάνει το 9,1% και το καθαρό χρέος να ξεπερνά το 90% έως το 2013.
Ακόμα και στο αισιόδοξο σενάριο, πιστεύουμε ότι το δημοσιονομικό προφίλ των ΗΠΑ θα είναι λιγότερο ισχυρό σε σχέση με άλλα κράτη που φέρουν αξιολόγηση ΄AAA΄ έως το 2013.
, σημειώνει ο Σουάν.
αναφέρει η .
Οι πρώτες αντιδράσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, στην αρνητική αναθεώρηση της προοπτικής για την αμερικανική οικονομία από την ήρθε διά στόματος της υφυπουργού Οικονομικών Μέρι Μίλερ.
τόνισε η υφυπουργός Μέρι Μίλερ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available