Ο Moodys απείλησε τις ΗΠΑ με υποβάθμιση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΠΕ»). Ο οίκος αξιολόγησης Moodys προειδοποίησε χθες το αμερικανικό Κονγκρέσο ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, εάν οι αμερικανοί βουλευτές και η κυβέρνηση δεν επιτύχουν σύντομα συμφωνία που θα επιτρέπει την αύξηση του ορίου του δημοσιονομικού χρέους. Η Moodys Investors Services «εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει το χρέος του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους υπό επιτήρησιν ενόψει

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΠΕ»). Ο οίκος αξιολόγησης Moodys προειδοποίησε χθες το αμερικανικό Κονγκρέσο ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, εάν οι αμερικανοί βουλευτές και η κυβέρνηση δεν επιτύχουν σύντομα συμφωνία που θα επιτρέπει την αύξηση του ορίου του δημοσιονομικού χρέους.
Η Moodys Investors Services «εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει το χρέος του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους υπό επιτήρησιν ενόψει ενδεχόμενης υποβάθμισης σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του πλαφόν του δημοσιονομικού χρέους εντός των προσεχών εβδομάδων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης.
Το δημοσιονομικό χρέος των ΗΠΑ τελεί υπό τους περιορισμούς που θέτει το πλαφόν του αμερικανικού Κονγκρέσου και στα μέσα Μαΐου έφθασε το όριο αυτό πέραν του οποίου το ομοσπονδιακό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το χρέος του.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ζητεί από τον Ιανουάριο από το Κονγκρέσο να αυξήσει το όριο αυτό και από τον Μάιο έχει εφαρμόσει σειρά κατ΄ εξαίρεση μέτρων που επιτρέπουν στο κράτος να εκδίδει ομόλογα χωρίς να αυξάνεται το χρέος.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να λειτουργεί με τον τρόπο αυτόν πέραν της 2ας Αυγούστου, οπότε και θα βρεθεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης λήξης ομολόγων.
Προς το παρόν, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και το Κονγκρέσο για την αύξηση του πλαφόν του δημοσιονομικού χρέους των ΗΠΑ έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available