Ιδιοχείρως… Το πριγκηπικό ζεύγος της Αγγλίας στον Καναδά. Μοναρχία ή Νεποτισμός εν τέλει;

Από την 1η Ιουλίου, ημέρα της Εθνικής επετείου του Καναδά πλημμύρισε η χώρα με την παρουσία του νεόνυμφου πριγκηπικού ζεύγους της Αγγλίας, του Ουίλιαμ και της Κέιτ. Οι εφημερίδες και οι τηλεοπτικές κάμερες, δε χορταίνουν να αναπαράγουν την πριγκηπική επίσκεψη, που είναι η πρώτη επίσημη του νιόπαντρου ζευγαριού εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από την 1η Ιουλίου, ημέρα της Εθνικής επετείου του Καναδά πλημμύρισε η χώρα με την παρουσία του νεόνυμφου πριγκηπικού ζεύγους της Αγγλίας, του Ουίλιαμ και της Κέιτ.
Οι εφημερίδες και οι τηλεοπτικές κάμερες, δε χορταίνουν να αναπαράγουν την πριγκηπική επίσκεψη, που είναι η πρώτη επίσημη του νιόπαντρου ζευγαριού εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Καναδάς από ανατολή σε δύση έχει φορέσει τα καλά του για να υποδεχτεί τους επιγόνους της Βασίλισσας Ελισάβετ, καθώς η μοναρχία πολιτειακά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει την ανώτατη αρχή της χώρας, αφού ο Καναδάς συνεχίζει να ανήκει στην Κοινοπολιτεία.
Ο δούκας και η δούκισσα του Κέμπριτζ εμφανίστηκαν επίσημα την 1η Ιουλίου στην Οττάβα σφραγίζοντας τους γιορτασμούς της Εθνικής επετείου του Καναδά. Οξύμωρο αλλά αληθινό, οι πρίγκηπες παρευρέθηκαν στην επέτειο της ανεξαρτητοποίησης του Καναδά από την Αγγλία, παρά το ότι έχει εφευρεθεί η φόρμουλα της Κοινοπολιτείας για να σωθεί το πρόσωπο της άλλοτε κραταιάς θαλασσοκράτειρας.
Εκείνη φορούσε κόκκινο καπελάκι της σημαίας του Καναδά με ένα πλατανόφυλλο να το στολίζει, σημάδι σεβασμού της ιστορίας της αποικίας. Κι εκείνος μέσα στο μπλε επίσημο κοστούμι με την κόκκινη γραβάτα γελαστός, αληθινός, χαρούμενος. Στις διάφορες εξέδρες μιλούσαν μεταξύ τους, γελούσαν, έδειχναν χειροπιαστοί θνητοί. Το γαλάζιο αίμα τους το είχαν αφήσει πίσω στα παλάτια του Μπάκιγχαμ.
Η επόμενη μέρα στο Μόντρεαλ ήταν η πιο δύσκολη. Το ζεύγος επισκέφθηκε το παιδικό νοσοκομείο Ste Justine όπου ήρθε σε επαφή με τα άρρωστα νήπια, κυρίως τα καρκινοπαθή. Χαμόγελα αγάπης, αγγίγματα ψυχής, ο Ουίλιαμ και η Κέιτ έδειξαν το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της ζεστής ανθρώπινης επαφής.
Αργότερα έφθασαν στο Ινστιτούτο Γαστρονομίας του Μόντρεαλ για να τιμήσουν τη ντόπια δημιουργική κουζίνα αλλά και τις προσπάθειες της επαρχίας να αναδείξει τον τουρισμό της σε όλα τα επίπεδα. Φόρεσαν τις ποδιές της μαγειρικής κι έφτιαξαν με ντόπια υλικά σουφλέ και άλλα προστάγματα των σέφηδων του Κεμπέκ.
Ωστόσο, έξω τους περίμενε η κατακραυγή ενός πλήθους, των γαλλόφωνων σκληροπυρηνικών που θέλουν τον Καναδά να ανεξαρτητοποιηθεί από την Κοινοπολιτεία, να σταθεί αυτόνομος απέναντι στην ιστορία μοιράζοντας το παρελθόν του ανάμεσα στους Γάλλους και τους Αγγλους εποίκους ισότιμα. Εδώ οι διαδηλωτές φώναζαν «Εξω τα παράσιτα, δεν χρειαζόμαστε βασιλιάδες και πρίγκηπες».
Οι επόμενες μέρες κύλησαν ανάμεσα στο Κεμπέκ Σίτυ και μετά στην απομονωμένη επαρχία του Πρίνς Εντουαρντ Αϊλαντ, όπου οι κάτοικοι περίμεναν τους πρίγκηπες ως μεσσίες που θα τους έβγαζαν από την ανία τους αλλά θα τους χάριζαν ταυτόχρονα μια παγκόσμια λάμψη δημοσιότητας. Υστερα ήρθε ο βορράς των Εσκιμώων και της άγριας πολικής φύσης.
Η Κέιτ λεπτή, κομψή αλλά αμιγώς θνητή κατόρθωσε να γοητεύσει τις καρδιές των απλών ανθρώπων με το χαμόγελό της, την προσήνειά της, την ευγένεια και τη φρεσκάδα της. Η επαφή της με τον λαό, το κλικ της με κάθε τάξη και ηλικία έδειξε πως τελικά η καταγωγή της από την αστική οικογένεια της Αγγλίας, την έπλασε να γίνει και να φέρεται με τη γνησιότητα της νιότης και του αυθορμητισμού της.
Από την άλλη, ο πρίγκηπας Ουίλιαμ, ένας νεαρός άντρας με την ομορφιά και το χαμόγελο της μητέρας του Νταϊάνας, φάνηκε να γνωρίζει απόλυτα τα επίσημα καθήκοντά του μα είχε το φίλτρο της νεότητας, της ανεμελιάς και της ευτυχίας, καθώς παντρεύτηκε το κορίτσι που αγάπησε από τα φοιτητικά του χρόνια.
Ο Ουίλιαμ κατά την επίσκεψή του επιθεώρησε το στρατό του Καναδά, χαιρέτησε τους βετεράνους, στάθηκε με αξιοπρέπεια δίπλα στους επίσημους, πρωθυπουργούς και άλλους, αλλά απέδειξε πως σε κάθε στιγμή ήταν ο εαυτός του: έπαιξε σπορ, μαγείρεψε με λευκή ποδιά, συμμετείχε σε αγώνα κωπηλασίας, έπιασε με τρυφερότητα από τη μέση την καλή του, της ψιθύρισε αστεία στο αυτί, γέλασε με τον κόσμο, άγγιξε τους ανθρώπους.
Ο Ουίλιαμ και η Κέιτ κυριολεκτικά σάρωσαν τον ενθουσιασμό των Καναδών, με τη νιότη, την ομορφιά τους και την αγάπη που φαίνεται να τους δένει σφιχτά, όπως κάθε νιόπαντρο ζευγάρι άλλωστε.
Τούτη η πριγκηπική επίσκεψη έφερε μεγάλη τόνωση στον τουρισμό του Καναδά αλλά και στη δημοσιότητα της χώρας ανά την υφήλιο, καθώς εδώ έσπευσαν 1300 δημοσιογράφοι για να καλύψουν την πρώτη επίσκεψη του δούκα και της δούκισσας του Κέμπριτζ.
Καθώς παρακολουθώ καθημερινά τα δρώμενα της πριγκηπικής επίσκεψης στον Καναδά μέσα από όλα ανεξαιρέτως τα κανάλια της χώρας (αγγλόφωνα και γαλλόφωνα) μέσα μου έχει αρχίσει να κάμπτεται εκείνη η αυστηρή μου στάση κατά της μοναρχίας.
Αρχίζω και αναρωτιέμαι μήπως τελικά η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας ακόμη και με τα σκάνδαλα, τους κρυφούς έρωτες, τους τραγικούς θανάτους, μήπως αποτελεί τελικά μια τουριστική ατραξιόν για το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει χάσει από αιώνες την αίγλη και το πηδάλιο της ανθρωπότητας.
Υστερα, ο νους μου στρέφεται προς την πολιτική σκηνή της Ελλάδας, που απαλλάχτηκε μεν από τη μοναρχία το 1974, αλλά ζει την εποχή του εναλλασσόμενου νεποτισμού: Καραμανλής, Παπανδρέου, Μητσοτάκης, τρεις οικογένειες ανεβοκατεβαίνουν στην εξουσία από το ‘60 κι εντεύθεν.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο νεότερος απέτυχε να κυβερνήσει, ο Γεώργιος Παπανδρέου ο νεότερος έχει οδηγήσει τη χώρα στην κυριαρχία του χρέους. Απομένει να δούμε πώς θα πορευτεί ο Κυριάκος Μητσοτακης κάποτε στο απώτερο μέλλον. Είναι ο μόνος, που προς το παρόν δεν ιδρώνει να πάρει τα ηνία της χώρας κάτω από τη βαρειά σκιά της οικογενειοκρατίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available