Αγωνία στις αγορές για τις πολιτικές διαπραγματεύσεις του χρέους

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (). Θέσεις μάχης παίρνει το βαθιά διχασμένο Κογκρέσο των ΗΠΑ καθώς η προθεσμία της 2ας Αυγούστου πλησιάζει επικίνδυνα και οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν με υποβάθμιση τη μεγαλύτερη οικονομία του Πλανήτη, αφού είναι ορατό το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών. Αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για βουτιά του δολαρίου κα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (*lt;Ασοσιέιτεντ Πρες*gt;). Θέσεις μάχης παίρνει το βαθιά διχασμένο Κογκρέσο των ΗΠΑ καθώς η προθεσμία της 2ας Αυγούστου πλησιάζει επικίνδυνα και οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν με υποβάθμιση τη μεγαλύτερη οικονομία του Πλανήτη, αφού είναι ορατό το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών.
Αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για βουτιά του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων και για απώλεια της αξιολόγησης τριπλού *lt;Α*gt;για τις ΗΠΑ, με απρόβλεπτες συνέπειες για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Μάλιστα, χθες, όπως αναφέρεται σε ανάλυσή του πρακτορείου *lt;Reuters*gt;, ο οίκος Standard *amp; Poors θα είναι ο πρώτος που θα ρίξει την αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας για πρώτη φορά κάτω από το (ανώτερο) επίπεδο ΑΑΑ.
Μια τέτοια απόφαση θα συμπαρέσυρε και τους άλλους δύο οίκους, ο οποίοι άλλωστε έχουν προειδοποιήσει ότι εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο.
Γιατί όμως να υποβαθμιστεί η αξιολόγηση των ΗΠΑ αν τελικά, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ καταλήξουν σε συμφωνία έστω και την ύστατη στιγμή;
Οι τρεις οίκοι αξιολόγησης έχουν ανακοινώσει το προηγούμενο διάστημα ότι η αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, όχι μόνο λόγω χρέους, αλλά και λόγω του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος.
Σημειώνεται ότι το έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κυμαίνεται στο 9,1% του ΑΕΠ και υπολογίζεται ότι απαιτούνται αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα διάρκειας 10 ετών για να μειωθεί δραστικά.
Οι Ρεπουμπλικανοί -που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων- ζητούν παράλληλη μείωση των δημοσίων δαπανών, ενώ οι δημοκρατικοί -που ελέγχουν τη Γερουσία- κάνουν λόγο για αδιαλλαξία. Τα δύο σώματα προωθούν, κατά συνέπεια, αντικρουόμενες στρατηγικές και νομοθεσίες.
Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Χάρι Ριντ προωθεί αύξηση του ορίου δανεισμού στα 2,7 τρισ. δολ. για να καλυφθούν οι ανάγκες των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2012, με αντίστοιχες μειώσεις των δαπανών την επόμενη δεκαετία. Οι Ρεπουμπλικανοί, από την πλευρά τους, προτείνουν σταδιακή αύξηση του ορίου δανεισμού, ώστε το θέμα να τεθεί ξανά επί τάπητος προ των προεδρικών εκλογών.
Οι διαπραγματεύσεις της Κυριακής κατέληξαν σε αδιέξοδο, ενώ την Παρασκευή ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κ. Τζον Μπένερ, εγκατέλειψε τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Ομπάμα.
Στο μεταξύ, σχεδόν 4.000 υπάλληλοι της αμερικανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας έλαβαν αναγκαστική άδεια στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ελλείψει πόρων πληρωμής τους, την ώρα που Κογκρέσο και Λευκός Οίκος αδυνατούν να βρουν κοινή λύση στο θέμα της κρίσης χρέους.
Με την εξέλιξη αυτή, οι αερομεταφορείς το σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ δεν πλήρωσαν τέλη αεροδρομίου σε 35 Πολιτείες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available