Aνάλυση «ΑΡ»: Ο Κιμ έχει πολλά που μπορεί να υπερηφανεύεται από τη Σύνοδο με τον Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν τον Ιούνιο του 2018 (AP Photo/Evan Vucci, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μια πρώτη προσπάθεια να αποτιμήσει τα κέρδη των δύο πλευρών (ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας) από την προχθεσινή συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, επιχειρεί σε ανάλυσή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αssociated Press».

Oπως επισημαίνει το «AP», αυτό που ήθελε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης από την Σύνοδο της Τρίτης ήταν να διατηρήσει ανέπαφο το πυρηνικό του οπλοστάσιο, ενώ παράλληλα να αποσπάσει μια χειραψία με τον επικεφαλής της υπερδύναμης, προκειμένου να δείξει σε όλους ότι βγαίνει από την απομόνωση.

Πιθανότατα προς έκπληξή του, πήρε αυτά που ήθελε, αλλά και πολλά περισσότερα. Ενώ δεν έδωσε ξεκάθαρες υποσχέσεις για την εγκατάλειψη του πυρηνικού του οπλοστασίου, ο Κιμ στάθηκε ως ίσος προς ίσο δίπλα στον ηγέτη της παγκόσμιας υπερδύναμης, απέσπασε δηλώσεις ότι οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας θα σταματήσουν και δέχθηκε φιλοφρονήσεις από έναν Πρόεδρο, ο οποίος μέχρι πριν από το μερικούς μήνες χρησιμοποιούσε σε βάρος του υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.

Και όλα αυτά από έναν ηγέτη μόλις 34 χρόνων, για τον οποίο είχε γραφτεί ευρέως όταν ανέλαβε την εξουσία το 2011 σε ηλικία 27 χρόνων ότι ήταν πολύ νέος και άπειρος για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα.

Από την αρχή της συνάντησής τους, ο Τραμπ του έπλεκε το εγκώμιο, λέγοντας ότι πρόκειται για έναν «ταλαντούχο άνδρα», ο οποίος «αγαπάει την χώρα του πάρα πολύ».

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο πρόεδρος Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα τερματίσει τις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούν από κοινού οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη Νότια Κορέα.

Πρόκειται για απαίτηση εδώ και καιρό της Βόρειας Κορέας που θεωρεί ότι οι ασκήσεις αυτές που γίνονται μόλις λίγα μίλια ανοιχτά των ακτών της αποτελούν απειλή για την ασφάλειά της. Σε αντάλλαγμα, ο Κιμ είπε ότι θα προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση της χώρας του σε μια διαδικασία «που δεν θα πάρει πολύ».

Η επιτυχία της Συνόδου Κορυφής δεν ήταν ένα προγενέστερο συμπέρασμα. Μέχρι την άφιξη του Κιμ, η Βόρεια Κορέα, που ίσως ήθελε την συνάντηση ακόμα περισσότερο από τον Τραμπ, είχε έντονη νευρικότητα.

Αφού αντέδρασε πολύ έντονα στις απαιτήσεις της κυβέρνησης του Τραμπ για άμεση αποπυρηνικοποίησή της, κάτι που ώθησε τον Τραμπ να ματαιώσει προσωρινά την Σύνοδο, η Βόρεια Κορέα μαλάκωσε τον τόνο της, κάτι που έκανε τον Τραμπ να αλλάξει γνώμη.

Για να γλυκάνει τη συμφωνία για την Ουάσιγκτον, ο Κιμ έκανε επίσης μια μεγάλη επίδειξη προς τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης για το κλείσιμο του πυρηνικού χώρου δοκιμών της χώρας του, επέστρεψε τρεις Αμερικανούς κρατούμενους και ανακοίνωσαν ένα μονομερές μορατόριουμ για περαιτέρω πυρηνικές δοκιμές και εκτοξεύσεις πυραύλων μεγάλης εμβέλειας.

Αλλά η εμπιστοσύνη της Βόρειας Κορέας άρχισε να φαίνεται σχεδόν αμέσως μόλις ο Kιμ ήρθε στη Σιγκαπούρη την Κυριακή.

Αν και τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν σχετικά λίγα ως προς τη Σύνοδο Κορυφής κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, άνοιξαν τις πύλες της ενημέρωσης όταν το ναυλωμένο αεροσκάφος της «Air China» έφτασε στην Κίνα (το ότι το αεροσκάφος που χρησιμοποίησε ήταν από την «Air China» ήταν άλλο ένα στοιχείο της στήριξης που παρέχει το Πεκίνο στην Πιονγκγιάνγκ).

Οι φωτογραφίες της άφιξης κάλυψαν τις σελίδες της εφημερίδας του κυβερνώντος κόμματος και κυριάρχησαν στα τηλεοπτικά νέα.

Η νυχτερινή περιοδεία του Κιμ στη Σιγκαπούρη την παραμονή της Συνόδου έδωσε μια ακόμη πιο φωτεινή οπτική στα βορειοκορεατικά Μέσα Ενημέρωσης.

Οσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση, το βασικό ζήτημα της Συνόδου Κορυφής, ο Κιμ φάνηκε να έχει σταθερή θέση. Η ίσως απλά δεν πιέστηκε πολύ.

Αν και οι ηγέτες ανέφεραν σε κοινή δήλωση την ανάγκη για πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, η διατύπωση είναι αόριστα ασαφής και, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι δεν υπερβαίνει τις προηγούμενες υποσχέσεις του Βορρά. Ο ισχυρισμός του Τραμπ ότι ο Κιμ είναι προσηλωμένος στη διαδικασία παραμένει προς συζήτηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available