x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Αδιανόητη εθνική τραγωδία

«Δεν ήταν η κακιά ώρα, αλλά η κακιά η χώρα», έλεγε ένα σύνθημα από τα πολλά που γράφτηκαν και ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες της θλίψης και περιγράφουν την αδιανόητη εθνική τραγωδία που έπληξε την Ελλάδα η οποία –μαζί και με την Κύπρο– θρηνούν τα δεκάδες θύματα της φονικής σιδηροδρομικής σύγκρουσης στα Τέμπη.
Και πράγματι, οι θλιβερές εικόνες που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν το γύρο του κόσμου σε μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα, αυτό αποτυπώνουν και μας εκθέτουν σαν να είμαστε μια τριτοκοσμική χώρα. Μια κακιά χώρα που στηρίζεται σε απαρχαιωμένα συστήματα και δεν μπορεί να προστατέψει τους πολίτες, τα παιδιά της, από τραγωδίες σαν αυτή.

Η οργή δικαιολογημένα είναι τεράστια, όταν αντιλαμβάνεται κανείς το ανεπανάληπτο της απώλειας. Στην προκειμένη περίπτωση η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν φοιτητές, νέα παιδιά που επέστρεφαν στις σπουδές τους μετά από το διάλειμμα της Αποκριάς.

Θα έπρεπε να θρηνήσουμε τόσα θύματα για να μάθουμε ότι το έγκλημα είναι διαχρονικό με τα σιδηροδρομικά έργα; Και ότι στην Ελλάδα που έχει τη μοναδική σιδηροδρομική εταιρεία μεταφορών και τη μοναδική σιδηροδρομική εταιρεία επισκευών ιδιωτικοποιημένη, ο ΟΣΕ (Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος) δεν έχει τα χρήματα που απαιτούνται για να συντηρεί το δίκτυό του; Να ακούμε επίσης ότι τα σύγχρονα συστήματα GPS, κάποια από τα οποία είχαν αγοραστεί πολύ πριν από το 2000, δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα και δεν λειτουργούν; Και ότι τα χρήματα τα οποία έχουν δαπανηθεί για το σύστημα όλα αυτά τα χρόνια είναι πάνω από 15 δισ. χωρίς η χώρα να έχει σύγχρονο σιδηρόδρομο;

Σαφώς και υπάρχουν ευθύνες οι οποίες θα πρέπει να αποδοθούν σωστά για να διορθωθεί η κατάσταση και να μην βιώσουμε ξανά παρόμοιες, αδιανόητες, εθνικές τραγωδίες. Και αυτές οι ευθύνες δεν είναι βεβαίως σημερινές αλλά διαχρονικές και κατανέμονται σε όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν από το 1975 και εντεύθεν.

Είναι, πάντως, παρήγορο το γεγονός ότι ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων και δεν κρύβεται πίσω από το όποιο ανθρώπινο λάθος. Μια συγγνώμη «στο όνομα όσων κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια», όπως είπε. Μαζί με την υπόσχεση ότι θα διερευνηθεί η πονεμένη ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων όλη την τελευταία εικοσαετία και θα κάνει το παν ώστε να αναβαθμιστεί το σιδηροδρομικό δίκτυο και η χώρα να αποκτήσει επί τέλους σύγχρονα και ασφαλή τρένα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρακολουθώ άφωνος, όπως πιστεύω και εσείς, την νέα καταστροφή που συντελείται στον τραπεζικό τομέα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελβετία - αν μπορείτε να το φανταστείτε, στην Ελβετία!!!Το ίδιο βιολί κάθε λίγες δεκαετίες.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ