x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Αφιέρωμα στη μνήμη του «Γιατρού της Ομογένειας»

Αγαπητέ κύριε Διευθυντά,

Ηταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ξημερώματα Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου, όταν στο πρωτοσέλιδο του «Ε.Κ.» διάβασα το δημοσίευμα για τον θάνατο του Δρα Αναστασίου Κασαπίδη, του «Γιατρού της Ομογένειας».

Με σεβασμό στη μεγάλη προσφορά του Κύδιστου, Μεγάλου Ανδρα, θα προσπαθήσω με τη φτωχή γραφίδα μου να γράψω λίγα λόγια ως ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη του.

Είχα την εξαιρετική συντυχία, όταν είχα την ευθύνη του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, να έχω μιλήσει αρκετές φορές μαζί του.

Με λόγια πικραμένα εξέφραζε την αγωνία του και τον προβληματισμό του για την Παιδεία, ανησυχούσε για την πορεία και για το μέλλον της ελληνικής γλώσσας.

Οι παραινέσεις του ήταν γεμάτες μηνύματα για «δουλειά, για ομοψυχία, για το όραμα». Μου έλεγε: «Αγαπητέ Ιωάννη, για να ζούμε στην Αμερική χωρίς τα ελληνικά γράμματα πρέπει να έχουμε ομοψυχία». …Και συνέχιζε: «Ακου τι σου λέω. Η ομοψυχία είναι προϊόν διαλόγου και της ελεύθερης έκφρασης των Ιδεών».

Και τι δεν έλεγε ο γιατρός της Ομογένειας, ο «Μύθος»…

Η εκπλήρωση της αποστολής του προβάδιζε από κάθε άλλο καθήκον.

Οι ιδέες του δεν επεκράτησαν ποτέ των συμφερόντων. Υπάκουαν στους δικούς του νόμους, σε εκείνους της προσφοράς για τους «Ομαιμους» και ομογάλακτους Ελληνες. Υπηρετούσε την Ομογένεια, επιτελώντας έργο ιεραποστολικό.

Αγκάλιαζε τους ανθρώπους μέσα σε μια διακονία αγάπης.

Πίστευε ότι η Εκκλησία είναι τόπος και ο τρόπος βίωσης, της ελευθερίας και της αγάπης, της αγάπης ως ελευθερία.

Επιζητούσε και ήθελε να βγουν οι «όμαιμοί του» από την κατάρα της μοναξιάς, της έχθρας, του ενός από τον άλλον.

Ως πνευματικός άνθρωπος, συνεχώς επαναστατούσε και γρήγορα αναγεννιόταν. «…Σ’ αυτή τη μακρινή γωνιά που είμαστε, ελάχιστοι μας διαβάζουν και ελάχιστοι καταλαβαίνουν τη γλώσσα μας», έλεγε.

Η δημιουργία της προσωπικότητάς του, δεν είχε αφετηρία, δεν είχε τέρμα! «Ο ελεύθερος -έλεγε- γίνεται ήρωας διότι είναι Ελληνας». Ως άλλος Οδυσσέας, και για μισό περίπου αιώνα μακριά από την Ιθάκη του, δεν ξέχασε, όπως ο ίδιος έλεγε, «την ευχή της γιαγιάς του».

Πίστευε ότι, την αρμονική συνύπαρξη μιας κοινωνίας δεν την πραγματοποιούν οι νομικοί κανόνες, αλλά η ελεύθερη βούληση των ανθρώπων…

Υποκλινόμενος στη σεβάσμια μορφή του και τη σεπτή μνήμη του, θα ήθελα να εκφράσω στην σύζυγό του, ως και τις οικογένειες του Δρα Σωτηρίου Κασαπίδη και Δρ Αμαλίας και Σπύρου Σπυρέα τα ειλικρινή μου συναισθήματα για τη μεγάλη απώλεια και το κενό που αφήνει ο «γιατρός της Ομογένειας», με τις ταπεινές σκέψεις μου, ότι:

Το κενό που αφήνει ο θάνατός του δεν θα μπορεί να τον σβήσει ο χρόνος! Απολαμβάνει της τιμής μιας ήσυχης συνείδησης, της δημόσιας αναγνώρισης και της μεγάλης εκτίμησης.

Οι μνήμες θα είναι πάντα ζωντανές, αιώνιες!

Στο πέρασμα του πολυποίκιλου και ανεκτίμητου προσφοράς βίου του, δημιούργησε ως να ήταν Αθάνατος γιατί ποτέ δεν έζησε σαν ετοιμοθάνατος.

Υπάρχει η ιστορία. Στην ιστορία δεν υπάρχει δικαιοσύνη, υπάρχει μόνον το αίτημα της δικαιοσύνης, πάνω απ’ όλα. Αποτελεί υποχρέωση και μέγιστο καθήκον, ότι «τα οφειλόμενα εκάστω αποδιδόναι».

Ολα τα χαρίσματα που του έδωσε ο Θεός θα αποτελούν μια πλούσια παρακαταθήκη για τις όμορφες οικογένειές του!

Ας είναι αιωνία η μνήμη του και ελαφρύ το χώμα της μητρίδας γης που θα τον  σκεπάσει!

Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος

Πρώην Γενικός Διευθυντής Παιδείας Αρχιεπισκοπής Αμερικής (2005—-2019)

Νέα Υόρκη, ΝΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ελληνική πρωτεύουσα περνά μια περίοδο πολιτικής ηρεμίας και ασφάλειας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Επέστρεψε στις ΗΠΑ η Μπρίτνεϊ Γκράινερ

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ. Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σχεδόν 10 μήνες αφότου η κράτηση της σταρ του μπάσκετ στη Ρωσία την έκανε την πιο προβεβλημένη Αμερικανίδα που φυλακίστηκε στο εξωτερικό, προκαλώντας πολιτική θύελλα.

Στα γαλανόλευκα το Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης για την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής» (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στα γαλανόλευκα ντύθηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) για να τιμήσει την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής», που διοργανώθηκε σε ειδική τελετή προς τιμήν της χώρας μας σε συνεργασία με την Capital Link στην Νέα Υόρκη.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας