x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αφιέρωμα στον θρυλικό Νίκο Γούναρη: Γιορτάζοντας την ψυχή της ελληνικής μουσικής στο Ντάλας και το Χιούστον του Τέξας

ΝΤΑΛΑΣ. ΤΕΞΑΣ. Ως υπερήφανο μέλος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου των Νοτιοδυτικών Πολιτειών, της Ομοσπονδίας για την προώθηση της ελληνικής κληρονομιάς, ο Ελληνικός Πολιτιστικός Σύλλογος του Ντάλας συνεργάστηκε με το Ελληνικό κέντρο πολιτισμού στο Χιούστον για να γιορτάσει τον βίο και τη συμβολή του Νίκου Γούναρη, κορυφαίου Ελληνα τροβαδούρου στην Ομογένεια. Οι συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στις 10 και 11 Μαΐου στο Ντάλας και το Χιούστον αντίστοιχα, συγκέντρωσαν εκατοντάδες Ελληνοαμερικανούς, λάτρεις του ελληνικού πολιτισμού για να τιμήσουν έναν άνθρωπο του οποίου η μουσική είχε στον καιρό του βαθύτατη απήχηση στην ελληνική Διασπορά της Αμερικής.

Ο Νίκος Γούναρης, που μάγεψε τις ΗΠΑ για 15 χρόνια, αναδείχθηκε σε πολιτιστικό φάρο μεταξύ των Ελλήνων ομογενών με τα εκπληκτικά τραγούδια του. Η μοναδική του ικανότητα να απαλύνει τη θλίψη και να προκαλεί βαθιά νοσταλγία, τον έχρισε εμβληματική φιγούρα στο ελληνικό τραγούδι.

Η επιρροή του Γούναρη, ήταν βαθιά και ο ίδιος ανταμείφθηκε με τον τίτλο του «Αρχοντα Πολίτη» από τους AHEPA και διακρίθηκε ως ο μόνος Ελληνας τραγουδιστής που τιμάται με άγαλμα στην Αθήνα.

Πλήθος Ελληνοαμερικανών παραβρέθηκαν στις συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στις 10 και 11 Μαΐου στο Ντάλας και το Χιούστον αντίστοιχα για να τιμήσουν τον βίο και τη συμβολή του κορυφαίου Ελληνα τροβαδούρου,Νίκου Γούναρη, στην Ομογένεια.Φωτογραφίες: Ευγενική παραχώρηση

Οι εκδηλώσεις στο Ντάλας και το Χιούστον ήταν κάτι περισσότερο από συναυλίες. Ηταν ευλαβικά ταξίδια στην ένδοξη καριέρα του Γούναρη. Οι ερμηνείες του περιλάμβαναν διαχρονικές επιτυχίες του, όπως τα «Γλυκά μου μάτια», «Ενα βράδυ που ‘βρεχε» και «Λες και ήταν χθες», που απέδωσαν με ψυχή ο Δαυίδ Ναχμίας και ο Θάνος Πολύδωρας, που αποτύπωσαν αριστοτεχνικά την ουσία του Γούναρη, προσφέροντας μια συγκινητική γιορτή της μελωδίας, της μνήμης και του διαχρονικού πνεύματος της ελληνικής μουσικής.

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η πρώτη παγκόσμια ζωντανή εκτέλεση του «Υμνου εις την Ομογένεια», η σύνθεση του οποίου αποτέλεσε ιδέα του καθηγητή Γιάννη Χρυσουλάκη, γενικού γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού σε στοίχους Λίνας Νικολακοπούλου και μουσικής της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Απροσδόκητα ενταγμένος στο πρόγραμμα, ο ύμνος, εξέπληξε ευχάριστα τους παρευρισκόμενους και έλαβε ένα κύμα παρατεταμένων χειροκροτημάτων, ενισχύοντας τη συναισθηματική απήχηση του αφιερώματος.

Πλήθος Ελληνοαμερικανών παραβρέθηκαν στις συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στις 10 και 11 Μαΐου στο Ντάλας και το Χιούστον αντίστοιχα για να τιμήσουν τον βίο και τη συμβολή του κορυφαίου Ελληνα τροβαδούρου,Νίκου Γούναρη, στην Ομογένεια.Φωτογραφίες: Ευγενική παραχώρηση

Επιπλέον, τυχόν έσοδα από την εκδήλωση του Χιούστον θα διατεθούν στο πρόγραμμα Birthright Hellas, το οποίο στοχεύει στην εμβάθυνση της σύνδεσης των νέων της ελληνικής Διασποράς με την πολιτιστική τους κληρονομιά: https://hcc-sw.org/projects/birthright-hellas

Οι εκδηλώσεις για τον Νίκο Γούναρη, που διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών, επαλήθευσαν τη δύναμη της παρουσίας του Νίκου Γούναρη στο απώτερο ελληνικό γίγνεσθαι.

Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Σύλλογος του Ντάλας, ως μέρος της Ομοσπονδίας Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου των Νοτιοδυτικών Πολιτειών, μαζί με τους οργανισμούς-μέλη του, δεσμεύεται να προωθήσει τον ελληνικό πολιτισμό, την κληρονομιά, τη γλώσσα και τις παραδόσεις για να εμπλουτίσει και να εκσυγχρονίσει τη ζωή και το μέλλον του ελληνικού πολιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εν λόγω οργανώσεις, γιορτάζουν και διατηρούν τις πλούσιες παραδόσεις του ελληνικού πολιτισμού, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινότητας του εξωτερικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η αδήριτη ανάγκη της στενότερης διασύνδεσης με τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργειών και ερευνητικών συνεργασιών ήταν το κεντρικό μήνυμα της πρώτης ημέρας των εργασιών του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ