x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αφιέρωμα του «CBS» στον ομογενή Πίτερ Σταύρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εκτενές αφιέρωμα στη φίρμα ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) KKR, με επίκεντρο τον ομογενή επικεφαλής Πιτ Σταύρο (Peter Stavros) και το συμμετοχικό μοντέλο διοίκησης στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, πραγματοποίησε η δημοφιλής εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού CBS, «60 Minutes».

Ειδικότερα, αντικείμενο ανάλυσης της εκπομπής είναι η ιδιαίτερα τολμηρή προσέγγιση του Πιτ Σταύρου όσον αφορά στα κίνητρα που παρέχει στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που απορροφούνται από την KKR, η οποία διαφέρει παρασάγγας από τις αντίστοιχες πρακτικές που εφαρμόζονται στην αγορά. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «60 Minutes», την ίδια στιγμή που ομοειδείς συμπράξεις με την KKR προχωρούν στην αγορά μιας προβληματικής επιχείρησης προκειμένου να την εξορθολογίσουν με κάθε κόστος, δίνοντας βάση στην περιστολή εξόδων μέσω της μείωσης του προσωπικού, η στρατηγική του Πίτερ Σταύρου είναι κατά πολύ διαφορετική: διατηρεί τους εργαζόμενους στις θέσεις τους, παρέχοντας, εκτός από μισθό, ποσοστό συμμετοχής και λόγο διοίκησης στην εταιρεία.

«Ο Σταύρος είναι ένα βαρύ όνομα στον κόσμο του ιδιωτικού κεφαλαίου, μιας βιομηχανίας που είναι διάσημη για τη σκληρή αντιμετώπισή της. Παρόλα αυτά, έχει εξελιχθεί στον βασικό θιασώτη ενός μοντέλου συμμετοχής των εργαζόμενων. Η ιδέα του είναι να εφαρμόσει τα ίδια κίνητρα που βοήθησαν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, τη διοίκηση για να κερδοφορήσει, αυτή τη φορά με τους ανθρώπους που εργάζονται σε εργοστάσια, μεταφορές και αγροκτήματα», τονίζεται, μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια, η εκπομπή παρουσίασε προσωπικές ιστορίες απλών εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πέρασαν στην ιδιοκτησία της KKR, οι οποίοι είχαν να αντιμετωπίσουν έναν κυκεώνα οικογενειακών και οικονομικών υποχρεώσεων, δυσβάστακτων χρεών και αδυναμία κοινωνικής και οικονομικής εξέλιξης, οι οποίοι, αντί να βρεθούν στην ανεργία, είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ένα βήμα που δεν το φαντάζονταν, μέσω της KKR. Εν τέλει, πέτυχαν και η ζωή τους άλλαξε, χάρη στην στρατηγική που εφάρμοσε μια εταιρεία, ο τομέας της οποίας χαρακτηρίζεται από την κυνικότητα και την προσήλωση του «σκληρού» προσώπου του καπιταλισμού.

«Πολλές φορές πηγαίνεις στους ανθρώπους και σου λένε ότι το έχουν ξανακούσει. Εμείς, την πρώτη μέρα καθόμαστε και συζητάμε με τους εργαζόμενους. Εξηγούμε, σε πολύ υψηλό επίπεδο, ποιο είναι το επιχειρηματικό μας σχέδιο. Αυτή είναι η κατεύθυνσή μας. Αυτές είναι οι βασικές προτεραιότητές μας.  Αυτό είναι το ταμείο που έχει καθοριστεί για εσάς», αναφέρει ο Πίτερ Σταύρος, μιλώντας στην κάμερα της εκπομπής, με τον δημοσιογράφο να αναφέρει πως ο ομογενής επενδυτής ήταν απολύτως συνηθισμένος στην αντιμετώπιση ενός ακροατηρίου ιδιαιτέρως επιφυλακτικού προς τις εταιρείες Private Equity.

«Η συμμετοχή είναι πραγματικά θέμα νοοτροπίας. Τι εννοώ με αυτό; Οτι θέλουμε οι άνθρωποι να νοιώθουν πως πρόκειται για τα προϊόντα τους. Οπότε, αν παρέχουν κακή ποιότητα προϊόντων, αυτό είναι πρόβλημα για αυτούς. Αν η παραγωγικότητα είναι χαμηλή ή αν οι πελάτες τους είναι δυσαρεστημένοι, να νοιώθουν ότι αυτοί είναι οι δικοί τους πελάτες. Αυτό δεν συμβαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Αλλά όταν αποφέρει κέρδη, τότε επέρχεται μια αλλαγή στην συμπεριφορά», προσθέτει ο Πίτερ Σταύρος, τονίζοντας πως το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Αμερικανών δεν έχει ελπίδα για κάτι καλύτερο, κάνει εν γένει κακό στην οικονομία.

«Στο 70% των Αμερικανών δεν αρέσει η δουλειά τους. Γύρω στο 20% τη μισούν. Ρίχνουν τα κλειδιά στη μηχανή και θέτουν εμπόδια στον ίδιο τους τον εργοδότη. Αυτό είναι κακό για τους ανθρώπους.  Είναι κακό και για την οικονομία μας», κατέληξε ο κ. Σταύρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΤΑΤΕΝ ΑΪΛΑΝΤ. Με τιμώμενο πρόσωπο των επί 28 χρόνια ιερατικό προϊστάμενο της ενορίας, π.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ