x

Πολιτική

Αφορμή τουρκικής προπαγάνδας το ψήφισμα της Βουλής για τον Γρίβα

08 Δεκεμβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Νερό στον μύλο της τουρκικής προπαγάνδας προσέφερε το νομοσχέδιο του ΑΚΕΛ που ψήφισε η Βουλή (με στήριξη από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ Οικολόγους, ΔΗΠΑ) για το Γρίβα και τον χαρακτηρισμό του ως «ανάξιο κάθε είδους τιμής» της πατρίδας.

Μια σειρά από τουρκικά δημοσιεύματα εστιάζουν στην συγκεκριμένη απόφαση της κυπριακής Βουλής και προχωρούν ένα βήμα πάρα πέρα χαρακτηρίζοντας γενικότερα την ΕΟΚΑ ως τρομοκρατική οργάνωση που φέρει ευθύνη για την δολοφονία Τ/κ την δεκαετία του ‘60 στο πλαίσιο της τουρκοανταρσίας.

Συγκεκριμένα, το ελεγχόμενο από την Κυβέρνηση Ερντογάν πρακτορείο Anadolu αναφέρει ότι «το ελληνοκυπριακό κόμμα ΑΚΕΛ θυμήθηκε το πραξικόπημα του 1974 στο νησί από την ακραία εθνικιστική τρομοκρατική ομάδα ΕΟΚΑ Β’ που είχε σχηματίσει ο Γεώργιος Γρίβας ως πράξη προδοσίας».

Αφού αναφέρεται σε δηλώσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ στην επέτειο Αντίστασης, το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει πως «η ιδρυθείσα από τον Γρίβα το 1954, ΕΟΚΑ πραγματοποίησε την πρώτη της τρομοκρατική επίθεση ένα χρόνο αργότερα, αν και πρωταρχικός της στόχος ήταν να πολεμήσει ενάντια στους Βρετανούς κατακτητές του νησιού. Στη συνέχεια κατεύθυνε τις επιθέσεις της κατά των Τουρκοκυπρίων το 1958, σύμφωνα με τους στόχους της να καθαρίσει το νησί από τους Τούρκους και να το ενώσει με την Ελλάδα».

«Οι προσωπικά διοικούμενοι από τον Γρίβα, οι πολιτοφυλακές της ΕΟΚΑ επιτέθηκαν στον θύλακα στα Κόκκινα στις 6 Αυγούστου 1964 και βρέθηκαν αντιμέτωποι με Τούρκους φοιτητές και αντιστασιακούς».

«Ελληνικά και ελληνοκυπριακά στρατεύματα μαζί με πολιτοφυλακές της ΕΟΚΑ με διοικητή τον Γρίβα επιτέθηκαν επίσης στο Λευκόνοικο όπου διέπραξαν μαζική σφαγή. Είκοσι Τουρκοκύπριοι σκοτώθηκαν και θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους από τους δράστες».

«Οι τρομοκράτες της ΕΟΚΑ με διοικητή τον Γρίβα και την ελληνοκυπριακή Εθνοφρουρά βασάνισαν επίσης μέχρι θανάτου 27 άτομα στα χωριά Κοφίνου και Άγιος Θεόδωρος».

«Στη συνέχεια ο Γρίβας το 1971 ίδρυσε την ΕΟΚΑ Β’, η οποία ακολουθούσε μια ακροδεξιά εθνικιστική ιδεολογία και είχε απώτερο στόχο την επίτευξη της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

Αν και ο Γρίβας πέθανε τον Ιανουάριο του 1974, η ΕΟΚΑ Β’, ενθαρρυμένη από την ελληνική στρατιωτική Χούντα και σε συνεργασία με την Εθνοφρουρά, πραγματοποίησε στρατιωτικό πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 1974, το οποίο στη συνέχεια οδήγησε στη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας ως εγγυήτρια δύναμη για την προστασία των Τουρκοκυπρίων. από διώξεις και βία», καταλήγει το δημοσίευμα.

Σχετικές αναφορές για την απόφαση της Βουλής περιέχουν και άλλα τουρκικά και Τ/κ δημοσιεύματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η αυλαία μιας μακράς και σκληρής προεκλογικής εκστρατείας, αναμενόταν να πέσει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και η Κύπρος ετοιμάζεται για να προσέλθει την Κυριακή στις κάλπες για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, σε διαδοχή του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος εγκαταλείπει μετά από μια δεκαετία το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ