x
 

Πολιτισμός

Αφροδίτη Μανουσάκη, μια σύγχρονη «Βασίλισσα Αμαλία» στη «Vogue».

Η Αφροδίτη Μανουσάκη, 28 ετών, φόρεσε την επίσημη ενδυμασία της βασίλισσας Αμαλίας, που φυλάσσεται στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και φωτογραφήθηκε για το διεθνούς φήμης περιοδικό μόδας της «Vogue». Οχι! Η Αφροδίτη δεν είναι φωτομοντέλο, αν και κάλλιστα θα μπορούσε, αλλά προτίμησε να χρησιμοποιήσει το μυαλό της, όχι για να περπατήσει στις πασαρέλες, αλλά για να προωθήσει τον πολιτισμό και το δίκαιο της Ελλάδας που τιμά με την ιδιότητά της ως νομικός και ως λάτρης της Ιστορίας μας.  Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, περνά αρκετό καιρό και στην Ναύπακτο, λόγω καταγωγής της μητέρας της από εκεί και από παιδί είχε μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελληνική Ιστορία, τις Τέχνες, τον Ελληνικό Πολιτισμό και έντονο το αίσθημα του δικαίου.

Εχει πάρει μέρος σε πληθώρα συνεδρίων, ήδη από τα μαθητικά και φοιτητικά της χρόνια, κυρίως σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Στρατηγικών Θεμάτων, τόσο σε διεθνή fora όσο και σε εθνικά (The Hague International Model United Nations GA 6 Legal 2009-2013, ΜΟΝΤΕΛΟ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 2017), ενώ ως τελειόφοιτη της Νομικής του ΑΠΘ, είχε εκπροσωπήσει το Πανεπιστήμιο στον Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης το 2018 με θέμα τη «Συνταγματικότητα ή μη του Νόμου για τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης» ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, χρονιά κατά την οποία η Σχολή της βγήκε στην πρώτη θέση μεταξύ των υπόλοιπων Νομικών Σχολών της χώρας.

Ας μας ξετυλίξει η ίδια τα ταλέντα της, τα οποία δεν τα καλλιέργησε μόνο για προσωπική της ευχαρίστηση και ανάδειξη,  αλλά για να τιμήσει την πατρίδα στην οποία γεννήθηκε και να προσφέρει το καλύτερο που μπορεί ως Ελληνίδα της νέας γενιάς.

Κυρία Μανουσάκη πείτε μας λίγα λόγια για την σταδιοδρομία σας.

Αποφοίτησα από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, ενώ στο άμεσο χρονικό διάστημα, μετά την παρουσίαση της διπλωματικής μου εργασίας με θέμα «Η Πτώχευση του 1897 και ο Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος, σε θεσμική ανάλυση και σύγκριση με την Πτώχευση του 2009 και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» θα λάβω και τον Μεταπτυχιακό μου Τίτλο στα Οικονομικά, από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Από το Μάρτιο του 2023 είμαι συνεργάτης στη Δικηγορική Εταιρεία «ΚΕΡΑΜΕΥΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ και ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», και ασχολούμαι κυρίως με υποθέσεις Αστικού (Δίκαιο Ακινήτων ως επί το πλείστον), Εμπορικού (κυρίως Εταιρικό Δίκαιο) και Τραπεζικού Δικαίου. Τους τελευταίους μήνες η ανωτέρω Δικηγορική Εταιρεία με ενέταξε στο δυναμικό που αποτελεί τη Νομική Υπηρεσία του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου Ευταξία», φορέα με τεράστια ιστορική σημασία, καθώς το κτίριο αποτέλεσε την βασιλική κατοικία και παλαιό παλάτι, του πρώτου βασιλικού ζεύγους του Νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, Οθωνος και Αμαλίας.

Πώς βρεθήκατε από το νομικό βήμα στο διεθνούς φήμης περιοδικό «Vogue»;

Λόγω της γνωριμίας μου και φιλίας με τον βραβευμένο Φωτογράφο Μιχαήλ Παππά, το 2022 έλαβα μέρος στο εθνογραφικό του πρότζεκτ με τίτλο «ΜΙΤΟΣ ΤΟ ΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», το οποίο ξεκίνησε με αφορμή την Επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, και στόχο έχει να αποτυπώσει όλη την ομορφιά της ελληνικής φορεσιάς και τα ιδιαίτερα στοιχεία που φέρει, ανάλογα με το σε ποιον τόπο και ποια όμορφη γωνιά της πατρίδος μας, φοριέται.

Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε να κάνετε αυτή την φωτογράφηση;

Από την εποχή που αρθρογραφούσα για το περιοδικό «Νομικός Παλμός», της Νομικής Σχολής Αθηνών, είχα γράψει σε ένα άρθρο μου μια μικρή μελέτη πάνω στην ελληνική φορεσιά, η οποία αποτυπώνει την ομορφιά της ελληνικής ψυχής. Συγκεκριμένα, έγραφα «Anima, στα λατινικά σημαίνει ‘ζωντανή ψυχή που πάλλεται’. Εχει ρίζα από την διαχρονική ελληνική λέξη ‘άνεμος’, απ’ την οποία προέρχεται και η λέξη αναπνοή. Το θείο δώρο που ξεπερνά τη θνητότητα και μένει εσαεί παρόν. Νήμα, η κλωστή. Ομόηχο το νήμα με την anima. Μα διαφορετικό το νόημα και η έννοια. Οι Μοίρες έγνεθαν το Νήμα της Ζωής, που όριζε τα μελλούμενα επίγεια και διαμόρφωνε την ψυχή, ώστε να πορεύεται στο αέναο ταξίδι της.

Η ελληνική ψυχή πάλλεται αδιάλειπτα, απαράλλακτα, ακατάπαυστα και αμετάκλητα ανά τους αιώνας. Η Ιστορία που πλέχθηκε γύρω από το Ελληνικό Γένος και Εθνος, χαμένη στο βάθος του χρόνου, διαμόρφωνε από την αρχαιότητα το ‘tempo της Anima Universalis’, της ‘Παγκόσμιας Αναπνοής’».

Αυτή η ελληνική ψυχή με παρακίνησε να φορέσω την ελληνική παραδοσιακή φορεσιά και να συνεργαστώ με τον Μιχάλη.

Πώς συνδέεται η ελληνική φορεσιά με τον Μίτο και το Νήμα;

Το Νήμα της Anima Greca, δημιούργησε τον Μίτο που ώς σήμερα οδηγεί τον Ελληνα, στον παλμό της εξέλιξης. Το Νήμα όμως και ο Μίτος του, παίρνουν υλική υπόσταση, καθώς γεννούν την Ελληνική Φορεσιά. Βελόνια και Χρυσοκλωστές, μετάξια και λινά, βελούδα και ταφτάδες, κεντιούνται και υφαίνονται διαρκώς στον αργαλειό του απανταχού Ελληνισμού. Ο Μίτος ξετυλίγει το κουβάρι της Ιστορίας κι έτσι η «ζωντανή ελληνική ψυχή», συνεχίζει να πάλλεται εις τους αιώνες των αιώνων, και να φτάνει ψηλά. Κάπου εκεί ο φωτογραφικός φακός του κυρίου Μιχαήλ Παππά, αποδίδει την εικόνα του ονείρου, του υπερβατικού και του πραγματικού, που αποτελεί η μακραίωνη εξιστόρηση της Ελληνικής Φορεσιάς.

Το να ντυθείτε Αμαλία ήταν δική σας ιδέα;

Μια μέρα είχα επισκεφτεί το κτίριο του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών για την υπογραφή ενός συμφωνητικού και παρατήρησα ότι φυλάσσεται εκεί η επίσημη ενδυμασία της βασίλισσας Αμαλίας, η οποία ουσιαστικά αποτέλεσε και βασικό πρότυπο για τη δημιουργία της επίσημης εθνικής μας φορεσιάς τύπου «Αμαλίας». Η νεαρή βασίλισσα «πάντρεψε» στοιχεία του Δυτικού Πολιτισμού με το ελληνοβυζαντινό στοιχείο, το οποίο ήταν εμφανές στη γυναικεία φορεσιά της Πελοποννήσου κι έτσι δημιουργήθηκε το κομψοτέχνημα που αποτέλεσε το επίσημο ένδυμά της.

Αποφάσισα τότε να επικοινωνήσω με τον κύριο Παππά και αφού είχα λάβει τη σχετική άδεια από τον πρόεδρο του Μουσείου και Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία κύριο Αντώνιο Βογιατζή, τον οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά, ο Μίτος του Μιχάλη Παππά τυλίχθηκε γύρω από το ιστορικό αυτό φόρεμα και το αποτέλεσμα ήταν τόσο σύγχρονο, αλλά ταυτόχρονα και ιστορικό, που οι φωτογραφίες ανέβηκαν και στο ηλεκτρονικό αρχείο του διεθνούς φήμης περιοδικού μόδας της «Vogue».

Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;

Στο μέλλον έχω στόχο να ασχοληθώ από κοινού με τον αδερφό μου Παναγιώτη, με την Εταιρεία «Κεντρική – Savills Hellas», η οποία συστήθηκε το 1997 από τους γονείς μου, Δημήτρη και Κωνσταντίνα Μανουσάκη και καταπιάνεται με πάσης φύσεως θέματα real estate στην Ελλάδα, καθώς αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες του χώρου.

Στον ελεύθερο χρόνο σας με τι ασχολείστε;

Πέραν των νομικών ενασχολήσεων, περνάω τον ελεύθερο χρόνο μου κάνοντας ιππασία την οποία λατρεύω, παίζοντας πιάνο ή πειραματίζομαι με την γαστρονομία, ενώ έχω μεγάλη αγάπη στο αρχαίο ελληνικό δράμα, αλλά και τα έργα του Σαίξπηρ, στα οποία κάνω απόπειρες μετάφρασης και απόδοσής τους στην Ελληνική.

Ποια είναι η εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας και πώς θα την κάνετε καλύτερη εσείς ως νέα γενιά που δέχεστε μεγάλες πιέσεις και προκλήσεις;

Η Ελλάδα μας, μετά από την πολυετή οικονομική κρίση που τη μάστισε, ιδίως την περίοδο 2008-2018 και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που είχαν επιβληθεί από το ΔΝΤ, κάνει πάλι τα πρώτα της βήματα στις διεθνείς αγορές, με σταθερό ρυθμό. Ανασταλτικό παράγοντα αποτέλεσε αναμφισβήτητα και η πανδημία του SARS-COV-id 19, ωστόσο η άμεση συμμόρφωση της Ελλάδας με τα μέτρα προστασίας του ΠΟΥ, αναχαίτισε την εξάπλωση του ιού κι έτσι δεν επηρεάστηκε η βασική πηγή οικονομικών πόρων της χώρας που συμβάλλει ιδιαιτέρως πολύ στο ΑΕΠ της και είναι ο Τουρισμός.

Σημαντικό γεγονός που συμβάλλει στη ραγδαία ανάπτυξη επίσης, είναι η ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα, τόσο σε θέματα γραφειοκρατίας, όσο και υπηρεσιών (ιδίως στον  δικαστηριακό τομέα, αλλά και στο Κτηματολόγιο) κάτι που καθιστά την Ελληνική Επικράτεια, ένα σύγχρονο κράτος, το οποίο μετά την πλήρη ολοκλήρωση της διαδικασίας της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα προσφέρει άμεσα και αποτελεσματικά τις υπηρεσίες του στους πολίτες του.

Η σταθερή αυτή ανάπτυξη, κάνει την Ελλάδα ελκυστική στον τομέα των στρατηγικών επενδύσεων, τόσο από ξένους επενδυτές, όσο όμως και από Ελληνες, ιδίως της νέας γενιάς, με δημιουργία πολλών νέων startup αλλά και άλλων εταιρικών μορφών, συμβάλλοντας έτσι στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Αλλωστε όπως έγραφε και ο Αριστοτέλης στα «Πολιτικά» του «εάν ευημερούν οι πολίτες, αδιαμφισβήτητα θα ευημερεί και το Κράτος».

Αυτό που με συγκινεί ιδιαίτερα όμως, είναι ότι παρ’ όλη την τεχνολογική ανάπτυξη, την κουλτούρα των social media, αλλά και τις νέες υποδομές που αρχίζουν και εδραιώνονται στη χώρα, η Ελλάδα και η νέα γενιά της, παρότι βρίσκονται στον παλμό των εξελίξεων, δε χάνουν την ελληνική ταυτότητα, την animagreca που λέγαμε πριν, διατηρώντας ακέραιες τις παραδόσεις μας, τις αξίες και τα ιδανικά, που γαλούχησαν πολλές γενιές Ελλήνων.

Πιστεύω πως αν δεν λησμονήσουμε την Ιστορία μας, πάρουμε μαθήματα από αυτή και δεν απολέσουμε το φιλότιμο που μας διακρίνει ως Εθνος, το μέλλον μας ως Ελληνες πολίτες θα είναι το κατά δύναμιν ευοίωνο. Η πίεση και η πρόκληση άλλωστε, είναι ο καλύτερος σύμμαχος εκείνου που με μέθοδο και προσήλωση, υπομονή και επιμονή θέλει να επιτύχει τον στόχο του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Να στείλουν μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, κάλεσε τους ψηφοφόρους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι η χώρα έχει σταθερή κυβέρνηση τετραετίας και το τελευταίο που χρειάζεται είναι η πολιτική αστάθεια.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ