x

Πολιτική

Αυστηρή απάντηση Αναστασιάδη σε δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ για “μεταμορφώσεις”

19 Ιανουαρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Αυστηρή απάντηση σε δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος παραπονέθηκε ότι η Κύπρος – όπως και η Ελλάδα και η Ιταλία – «έχουν μεταμορφωθεί» και ότι η Ρωσία το έχει καταγράψει αυτό, έδωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι η Κύπρος δεν θα μπορούσε να γίνει «το στίγμα της Ευρώπης».
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στη Μόσχα για «μεταστροφή της θέσης της Κύπρου», μετά τον πόλεμο που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία, συντασσόμενη με τις αποφάσεις της ΕΕ για κυρώσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε δεικτικά ότι «η φιλική κατά τα άλλα Ρωσία, μας υποχρέωσε να ακολουθήσουμε τις συλλογικές αποφάσεις της ΕΕ, δεν μπορεί να ανέμενε ότι θα είμαστε το στίγμα της Ευρώπης, με τα μέτρα, που καθολικά αποφασίζονται».
«Συνεπώς», πρόσθεσε «θέλω να διατηρήσω τη φιλική σχέση, που είχαμε και για τη διαχρονική στάση που τήρησε και τηρεί σε ότι αφορά το Κυπριακό και την κατανόηση από πλευράς Ρωσίας γιατί δεν υπάρχουν επιλογές όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο».
Νωρίτερα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχε μιλήσει για «μεταμορφώσεις» των ηγεσιών Κύπρου και Ελλάδας, αλλά και Ιταλίας, τις οποίες η Ρωσία έχει «καταγράψει», παρά το γεγονός ότι είχε με τις χώρες αυτές παραδοσιακές σχέσεις «κοντινής φιλίας».
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, απαντούσε σε ερώτηση του ΚΥΠΕ τι θα έλεγε σε όσους πιστεύουν ότι η Ρωσία φέρεται όπως άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και επιδιώκουν κατοχή εδαφών και αλλαγή συνόρων, πολιτική από την οποία πλήττονται χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
«Δεν ξέρω από τι υποφέρει περισσότερο η Ελλάδα και η Κύπρος. Ήμασταν πάντοτε με τους Έλληνες και τους Κύπριους πολύ κοντινοί φίλοι κι εκείνες τις μεταμορφώσεις, που υπήρξαν με τις ηγεσίες των χωρών αυτών είναι φυσικό ότι τις επισημάναμε, τις καταγράψαμε», είπε ο Ρώσος υπουργός, επιμένοντας ότι επί πολλά χρόνια «συγκεντρώνονταν δυνάμεις» από τις ΗΠΑ και «δορυφόρους τους», στις χώρες του ΝΑΤΟ, «ώστε να ξεκινήσουν εναντίον μας τον παγκόσμιο υβριδικό πόλεμο».
«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι άνθρωποι, που έχουν θέσεις πρωθυπουργών, προέδρων χωρών της Ευρώπης, πολύ περισσότερο χωρών, που έχουν μακρές ιστορικές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα γεγονότα, είτε δεν είναι σε θέση να τα αναλύσουν», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός.
«Γι’ αυτό το συμπέρασμα που βγάζω από τη θέση, που έλαβαν οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου, υποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: ότι τις εξανάγκασαν, είτε οι ίδιες με προθυμία συμφώνησαν να υποταχθούν στην αμερικανική επιβολή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Χαστούκι στην κατοχική Τουρκία δίνει ένα ακόμα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το υπ’ αριθμό 2674, το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Σώμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ένα ακόμη χρόνο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ