x
 

Πολιτισμός

Αυτοψία Λ. Μενδώνη στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης: Διασώζουμε ένα από τα πιο όμορφα κτίρια της πόλης

ΑΘΗΝΑ. Αυτοψία στο έργο συντήρησης και αποκατάστασης του κτιρίου του Κρατικού Ωδείου στη Θεσσαλονίκη (ΚΩΘ), μετά την εγκατάσταση του αναδόχου, πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, επικεφαλής υπηρεσιακού κλιμακίου. Το έργο αφορά στη συντήρηση και αποκατάσταση του κτιρίου που στεγάζει το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ), το οποίο παραχωρήθηκε προς χρήση στο υπουργείο Πολιτισμού, το 2022.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, «η μελέτη αντιμετωπίζει όλα τα κτιριολογικά και λειτουργικά ζητήματα του κτιρίου, με νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, συστήματα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης. Αναβαθμίζεται το κτίριο ενεργειακά και θωρακίζεται αντισεισμικά, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και κανονισμούς». Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, λόγω της ιδιαίτερης χρήσης του κτιρίου, εκπονήθηκαν ειδικές μελέτες ακουστικής και φωτισμού, ενώ προβλέπεται στούντιο ηχογραφήσεων υψηλών προδιαγραφών και νέες διαρρυθμίσεις για τους χώρους διδασκαλίας. Παράλληλα επιλύονται θέματα προσβασιμότητας τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά με την κατασκευή ανελκυστήρα. Στόχος του ανανεωμένου κτιριολογικού προγράμματος είναι το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες λειτουργικές εκπαιδευτικές και πολιτιστικές απαιτήσεις. Το έργο, προϋπολογισμού 5.500.000 ευρώ, εκτελείται από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Κεντρικής Μακεδονίας του υπουργείου Πολιτισμού, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής, υπερτοπικής ακτινοβολίας»

«Με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε, σήμερα, στο εργοτάξιο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Ενα ακόμη έργο του υπουργείου Πολιτισμού, που υλοποιείται εντός του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης. Με σεβασμό, στις πολλαπλές αξίες και στα υλικά τεκμήρια που μεταφέρει στον χρόνο, διασώζουμε ένα από τα πιο όμορφα κτίρια της Θεσσαλονίκης, σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής, υπερτοπικής ακτινοβολίας, με ισχυρό θετικό πολεοδομικό αποτύπωμα, στο κέντρο της πόλης. Στόχος μας είναι να αποδώσουμε στο Ωδείο, ένα σύγχρονο, λειτουργικό και καθολικά προσβάσιμο κτίριο» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης -το μόνο κρατικό ωδείο της χώρας- μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα επιστρέψει στο, ριζικά, αποκατεστημένο κτίριο, για να συνεχίσει να επιτελεί το, διαχρονικά, σημαντικό εκπαιδευτικό και πολιτιστικό του έργο» σημείωσε η Υπουργός και πρόσθεσε: «Το υπουργείο Πολιτισμού, διά των αρμοδίων υπηρεσιών του, υλοποιεί, σήμερα στη Θεσσαλονίκη, το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτιστικών υποδομών, με την αποκατάσταση και ανάδειξη σημαντικών μνημείων, όλων των περιόδων, αρχαίων, βυζαντινών και νεώτερων, αλλά και με έργα μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού των πολιτιστικών φορέων της πόλης, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 50.000.000 ευρώ. Και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, ακολουθούμε τον στρατηγικό σχεδιασμό μας: Την αποκατάσταση ιστορικών και μνημειακών κτιρίων και την ένταξής τους στην πολιτιστική ζωή των μεγάλων αστικών κέντρων».

Η ιστορία του κτιρίου

Σημειώνεται ότι το κτίριο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην ιστορική συνοικία του «Φραγκομαχαλά», στο κέντρο της πόλης. Το αρχικό κέλυφος ανεγέρθηκε γύρω στο 1840 και ήταν η έπαυλη των εμπόρων Αδερφών Abbott. Το 1864, η Οθωμανική Αυτοκρατορική Τράπεζα ίδρυσε παράρτημα στη Θεσσαλονίκη, το οποίο και λειτούργησε στην έπαυλη Abbott. Το 1903, μέλη της ομάδας Βούλγαρων εξτρεμιστών, οι «Βαρκάρηδες» βομβάρδισαν με εκρηκτικά και δυναμίτιδα το κέλυφος της έπαυλης. Στο κτίριο εκδηλώθηκε πυρκαγιά, και εκτός από τμήμα της κύριας όψης και της περίφραξής του, καταστράφηκε ολοσχερώς. Το 1904, κατασκευάσθηκε εκ νέου για να στεγάσει και πάλι την Οθωμανική Αυτοκρατορική Τράπεζα. Το κτίριο ήταν από τα ελάχιστα που διασώθηκαν από την μεγάλη πυρκαγιά το 1917, στη Θεσσαλονίκη. Προσβλήθηκε μόνο ένα τμήμα των οροφών του ισογείου, στο δυτικό τμήμα. Ακολούθησαν οι μελέτες συντήρησης και επέκτασης του κτιρίου από τους αρχιτέκτονες J. Pleyber (1922) και E. Modiano (1924-25), οι οποίες εφαρμόστηκαν εν μέρει. Στο διάστημα 1930-1935 πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες επεμβάσεις στο κτίριο. Η Οθωμανική Τράπεζα συνέχιζε να λειτουργεί μέχρι το 1946 και το 1949 πούλησε το κτίριο στο ΙΚΑ. Το 1950, το ΙΚΑ προχώρησε και αυτό σε εκτεταμένες επεμβάσεις προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί οι υπηρεσίες του. Ο σεισμός της Θεσσαλονίκης του 1978, προκάλεσε αρκετές ζημιές στο κτίριο, που κρίθηκε ακατάλληλο, οπότε οι υπηρεσίες του ΙΚΑ μεταφέρθηκαν αλλού.

Το 1983, το κτίριο παραχωρήθηκε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της μετατροπής του σε Ωδείο, έγιναν οι απαραίτητες επεμβάσεις και από το 1987 το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο της οδού Φράγκων, όπου λειτουργεί ανελλιπώς. Το κτίριο περιήλθε κατά χρήση στο υπουργείο Πολιτισμού από τον ΕΦΚΑ, το 2022.

Την Υπουργό Πολιτισμού συνόδευσαν στην αυτοψία ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Κεντρικής Μακεδονίας Σοφία Χριστοφορίδου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΩΘ Νικόλαος Αβδελάς, ο διευθυντής του ΚΩΘ Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΠΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο πρίγκιπας Νικόλαος και η πριγκίπισσα Τατιάνα τραβούν χωριστούς δρόμους μετά από 14 χρόνια γάμου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ