x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυξάνεται η τιμή του εισιτηρίου στο μετρό της Νέας Υόρκης

12 Δεκεμβρίου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η τιμή της διαδρομής στο μετρό της Νέας Υόρκης θα μπορούσε να αυξηθεί σε πάνω από 3 δολάρια σε λιγότερο από τρία χρόνια, καθώς οι ηγέτες των μέσων μεταφοράς εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τα κόμιστρα για πρώτη φορά από την εποχή πριν από την έναρξη της πανδημίας, δυσκολεύοντας όσους βασίζονται σε αυτό το ταλαιπωρημένο σύστημα μεταφοράς.

Η επιβατική κίνηση δεν έχει ακόμη επιστρέψει στα προπανδημικά της επίπεδα και η Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών, ο πολιτειακός οργανισμός που διαχειρίζεται το μετρό και τα λεωφορεία της πόλης, δήλωσε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα δημοσιονομικό κενό σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2025, σημειώνει η «New York Times».

Καθώς οι αξιωματούχοι της Αρχής καταρτίζουν ένα οικονομικό σχέδιο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, έχουν παρουσιάσει την αύξηση του κομίστρου ως μία επιλογή για να αντισταθμίσουν την απώλεια επιβατών. Εάν το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής εγκρίνει μια τέτοια κίνηση, το σημερινό βασικό εισιτήριο των 2,75 δολαρίων θα μπορούσε να αυξηθεί στα 2,90 δολάρια μέχρι το επόμενο έτος και στα 3,02 δολάρια το 2025. Για οποιεσδήποτε αλλαγές στο κόμιστρο θα πρέπει να προηγηθούν δημόσιες ακροάσεις και ψηφοφορία στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο Κέβιν Γουίλενς, οικονομικός διευθυντής της αρχής, τόνισε σε συνέντευξή του ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση για αύξηση των εισιτηρίων. «Σαφώς», είπε, «μπορεί να υπάρξει συζήτηση για το ποιο είναι το σωστό μείγμα μεταξύ των κομίστρων και άλλων νέων κυβερνητικών ενισχύσεων».

Επιβάτης κοιτάζει την πλατφόρμα από ένα τρένο που κατευθύνεται προς τα βόρεια στο σταθμό 36th Street του μετρό στο δήμο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις 13 Απριλίου 2022. (AP Photo/John Minchillo)

Οι οικονομικές δυσκολίες της Αρχής συμβαδίζουν με τα συστήματα μαζικής μεταφοράς σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, τα οποία, όπως και της Νέας Υόρκης, δεν έχουν ανακάμψει από τις απώλειες επιβατών και εσόδων που παραμένουν πολύ περισσότερες και σοβαρότερες από ό,τι αναμενόταν.

Οποιαδήποτε αύξηση του κομίστρου είναι βέβαιο ότι θα αναστατώσει όσους ταξιδεύουν με το μετρό και τα λεωφορεία της Νέας Υόρκης. Πολλοί από αυτούς είναι ήδη δυσαρεστημένοι με τις υπηρεσίες του μετρό: Μια έρευνα που διεξήγαγε η Αρχή την περασμένη άνοιξη έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς επιβάτες δεν ήταν ικανοποιημένοι από αυτήν. Αλλοι εγκαταλείπουν εντελώς το σύστημα, με τα επίπεδα επιβατών τις καθημερινές να παραμένουν πεισματικά χαμηλά, περίπου στο 60% των προ-πανδημικών επιπέδων.

Πολλοί άνθρωποι έμειναν μακριά λόγω του συνεχιζόμενου φόβου για τον κορωνοϊό και της στροφής προς την εξ αποστάσεως εργασία. Η ασφάλεια του συστήματος αποτελεί επίσης πηγή αυξανόμενης ανησυχίας μετά από μια σειρά επιθέσεων σε αποβάθρες και συρμούς.

Αντίθετη πορεία για την Ουάσιγκτον

Η πανδημία αποκάλυψε για την Περιφέρεια της Κολούμπια ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν μια σανίδα σωτηρίας για τους εργαζόμενους και ότι ακόμη και τα μέτρια κόμιστρα θα μπορούσαν να τους επιβαρύνουν, αναφέρει χαρακτηριστικά το «Associated Press».

Ετσι, η πρωτεύουσα της χώρας εισάγει ένα πρωτοποριακό σχέδιο: Θα αρχίσει να προσφέρει δωρεάν εισιτήρια λεωφορείων στους κατοίκους το επόμενο καλοκαίρι.

«Εάν η Ουάσιγκτον αποδείξει ότι αυξάνει την επιβατική κίνηση, ενώ μειώνει την επιβάρυνση του κόστους για τους ανθρώπους με χαμηλότερο εισόδημα (…) αυτό θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη επιτυχία», δήλωσε ο Γιόνα Φρίμαρκ (Yonah Freemark), ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Urban Institute.

Πηγή: «New York Times», «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ