x

Κοινωνία

Αυξάνεται ο αριθμός των Αμερικανών που δεν σχεδιάζουν να κάνουν παιδί

22 Νοεμβρίου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Περισσότεροι ενήλικες στις ΗΠΑ, που δεν έχουν ήδη παιδιά, λένε ότι είναι απίθανο να αποκτήσουν ποτέ, όπως διαπιστώνει μια νέα έρευνα του «Pew Research Center» – ευρήματα που θα μπορούσαν να τραβήξουν εκ νέου την προσοχή στους κινδύνους μείωσης του ποσοστού γεννήσεων για τις βιομηχανικές χώρες.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι ο ρυθμός γεννήσεων στις ΗΠΑ, ο οποίος μειώθηκε για έκτο συνεχόμενο έτος, μπορεί να μην τροφοδοτήσει από μόνος του αρκετή αύξηση του πληθυσμού για να διατηρήσει τη μελλοντική οικονομία στη ζωή και να χρηματοδοτήσει κοινωνικά προγράμματα.

Οι γυναίκες μεταξύ 18 και 49 ετών και οι άνδρες μεταξύ 18 και 59 ετών, που δήλωσαν ότι δεν είναι γονείς, ερωτήθηκαν: «Σκέφτεστε το μέλλον, πόσο πιθανό είναι να κάνετε παιδιά κάποια μέρα;».

Τον Οκτώβριο, το 26 τοις εκατό από αυτούς είπε ότι είναι «πολύ πιθανό», μια πτώση έξι μονάδων από το 2018, όταν το 32 τοις εκατό είχε απαντήσει «πολύ πιθανό». Στο μεταξύ, το μερίδιο των Αμερικανών που είχε απαντήσει «όχι πολύ πιθανό» το 2021 αυξήθηκε στο 21 τοις εκατό σε σύγκριση με 16 τοις εκατό το 2018.

Oταν ρωτήθηκαν για ποιο λόγο, το 56 τοις εκατό των άτεκνων ενηλίκων που είπαν ότι «δεν είναι καθόλου πιθανό» ή «δεν είναι πολύ πιθανό» να κάνουν ποτέ παιδιά, είπαν ότι απλώς δεν τα θέλουν. Αυτή είναι μια αλλαγή από το 2018, όταν το 63 τοις εκατό των άτεκνων ενηλίκων σε αυτές τις κατηγορίες είχαν πει ότι ήταν επειδή δεν είχαν καμία επιθυμία για παιδιά.

Αυτή τη φορά, το 43 τοις εκατό ανέφερε άλλους λόγους, όπως ιατρικά ζητήματα, οικονομικούς ή οικονομικούς λόγους και έλλειψη συντρόφου.

Σε συνδυασμό με την πρόσφατη δημοσίευση ομοσπονδιακών δημογραφικών δεδομένων, αυτή η δημοσκόπηση δείχνει μια μακροπρόθεσμη εξέλιξη στις τάσεις της γονεϊκότητας. Το αυξανόμενο κόστος της παιδικής φροντίδας, της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης -μαζί με την παγκόσμια αστάθεια, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του κορωνοϊού και της κλιματικής αλλαγής- θα μπορούσαν όλα να συμβάλουν σε μια ευρύτερη αλλαγή στη στάση απέναντι στο γάμο και στις προτεραιότητες στη ζωή.

Τον Απρίλιο, το Γραφείο Απογραφής ανέφερε ότι την τελευταία δεκαετία ο πληθυσμός των ΗΠΑ αυξήθηκε με τον δεύτερο χαμηλότερο ρυθμό για οποιαδήποτε περίοδο 10 ετών από την ίδρυση του έθνους.

Η Pew ρώτησε 3.866 γονείς και μη γονείς στο Διαδίκτυο στα τέλη Οκτωβρίου, ως μέρος μιας ευρύτερης μελέτης σε σχεδόν 10.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, γνωστή ως έρευνα του «American Trends Panel». Οσοι δήλωσαν ότι δεν έχουν παιδιά κλήθηκαν να αξιολογήσουν την επιθυμία τους να τα αποκτήσουν στο μέλλον, ενώ οι ενήλικες με παιδιά κλήθηκαν να αξιολογήσουν την πιθανότητα να αποκτήσουν περισσότερα. Οι ίδιες ερωτήσεις τέθηκαν σε παρόμοια δημοσκόπηση της Pew που διεξήχθη στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου 2018, επιτρέποντας τη σύγκριση των τάσεων.

Υπήρχε μια διαφορά με βάση την ηλικία, ωστόσο, με τους ενήλικες στα 40 τους πολύ πιο πιθανό από τους νεότερους ενήλικες να πουν ότι είναι απίθανο να κάνουν περισσότερα παιδιά στο μέλλον.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να αντιμετωπίσει ορισμένα από τα εμπόδια για την υψηλότερη γονιμότητα μέσω του νομοσχεδίου της, ύψους περίπου $2 τρισ., «Build Back Better», το οποίο πρόσφατα πέρασε από τη Βουλή και τώρα προχωράει στη Γερουσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Αποστολή στην Τυνησία (Μέρος Β’): Οδοιπορικό της Κλέλιας Χαρίση για τον «Ε.Κ.» (Βίντεο)

Η πολυπόθητη εξωτική ομορφιά της Τυνησίας, μας αποκαλύπτεται στο 2ο επεισόδιο μέσω του Famous Travel στα βάθη της ερήμου Σαχάρα ανάμεσα σε παζαρέματα, οάσεις, περιπέτεια, αδρεναλίνη και… έντονες καιρικές συνθήκες! Η αχανής έρημος της Σαχάρα καταλαμβάνει το 40 τοις εκατό της χώρας ολόκληρης! Η Τυνησία, μια χώρα γεμάτη ιστορία, ένα σαγηνευτικό τοπίο και έντονες αντιθέσεις, αλλά και πολύ φιλόξενους ανθρώπους από τους οποίους η φτώχεια δεν κατάφερε να στερήσει την καλοσύνη, το χαμόγελο και τη θετική τους ενέργεια.

Σε Κλούνεϊ, Γκραντ, Γκλάντις Νάιτ και U2 τα βραβεία Kennedy Center ‘22

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τζορτζ Κλούνεϊ, η τραγουδίστρια της κάντρι Εϊμι Γκραντ, η τραγουδίστρια Γκλάντις Νάιτ, η συνθέτης Τάνια Λεόν και το συγκρότημα της ροκ U2 τιμήθηκαν την Κυριακή με τις διακρίσεις του Kennedy Center για τη συμβολή τους στον χώρο των τεχνών έπειτα από μια δεξίωση που δόθηκε προς τιμήν τους στον Λευκό Οίκο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας