x

Κοινωνία

Αυξάνεται ο αριθμός των Αμερικανών που δεν σχεδιάζουν να κάνουν παιδί

22 Νοεμβρίου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Περισσότεροι ενήλικες στις ΗΠΑ, που δεν έχουν ήδη παιδιά, λένε ότι είναι απίθανο να αποκτήσουν ποτέ, όπως διαπιστώνει μια νέα έρευνα του «Pew Research Center» – ευρήματα που θα μπορούσαν να τραβήξουν εκ νέου την προσοχή στους κινδύνους μείωσης του ποσοστού γεννήσεων για τις βιομηχανικές χώρες.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι ο ρυθμός γεννήσεων στις ΗΠΑ, ο οποίος μειώθηκε για έκτο συνεχόμενο έτος, μπορεί να μην τροφοδοτήσει από μόνος του αρκετή αύξηση του πληθυσμού για να διατηρήσει τη μελλοντική οικονομία στη ζωή και να χρηματοδοτήσει κοινωνικά προγράμματα.

Οι γυναίκες μεταξύ 18 και 49 ετών και οι άνδρες μεταξύ 18 και 59 ετών, που δήλωσαν ότι δεν είναι γονείς, ερωτήθηκαν: «Σκέφτεστε το μέλλον, πόσο πιθανό είναι να κάνετε παιδιά κάποια μέρα;».

Τον Οκτώβριο, το 26 τοις εκατό από αυτούς είπε ότι είναι «πολύ πιθανό», μια πτώση έξι μονάδων από το 2018, όταν το 32 τοις εκατό είχε απαντήσει «πολύ πιθανό». Στο μεταξύ, το μερίδιο των Αμερικανών που είχε απαντήσει «όχι πολύ πιθανό» το 2021 αυξήθηκε στο 21 τοις εκατό σε σύγκριση με 16 τοις εκατό το 2018.

Oταν ρωτήθηκαν για ποιο λόγο, το 56 τοις εκατό των άτεκνων ενηλίκων που είπαν ότι «δεν είναι καθόλου πιθανό» ή «δεν είναι πολύ πιθανό» να κάνουν ποτέ παιδιά, είπαν ότι απλώς δεν τα θέλουν. Αυτή είναι μια αλλαγή από το 2018, όταν το 63 τοις εκατό των άτεκνων ενηλίκων σε αυτές τις κατηγορίες είχαν πει ότι ήταν επειδή δεν είχαν καμία επιθυμία για παιδιά.

Αυτή τη φορά, το 43 τοις εκατό ανέφερε άλλους λόγους, όπως ιατρικά ζητήματα, οικονομικούς ή οικονομικούς λόγους και έλλειψη συντρόφου.

Σε συνδυασμό με την πρόσφατη δημοσίευση ομοσπονδιακών δημογραφικών δεδομένων, αυτή η δημοσκόπηση δείχνει μια μακροπρόθεσμη εξέλιξη στις τάσεις της γονεϊκότητας. Το αυξανόμενο κόστος της παιδικής φροντίδας, της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης -μαζί με την παγκόσμια αστάθεια, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του κορωνοϊού και της κλιματικής αλλαγής- θα μπορούσαν όλα να συμβάλουν σε μια ευρύτερη αλλαγή στη στάση απέναντι στο γάμο και στις προτεραιότητες στη ζωή.

Τον Απρίλιο, το Γραφείο Απογραφής ανέφερε ότι την τελευταία δεκαετία ο πληθυσμός των ΗΠΑ αυξήθηκε με τον δεύτερο χαμηλότερο ρυθμό για οποιαδήποτε περίοδο 10 ετών από την ίδρυση του έθνους.

Η Pew ρώτησε 3.866 γονείς και μη γονείς στο Διαδίκτυο στα τέλη Οκτωβρίου, ως μέρος μιας ευρύτερης μελέτης σε σχεδόν 10.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, γνωστή ως έρευνα του «American Trends Panel». Οσοι δήλωσαν ότι δεν έχουν παιδιά κλήθηκαν να αξιολογήσουν την επιθυμία τους να τα αποκτήσουν στο μέλλον, ενώ οι ενήλικες με παιδιά κλήθηκαν να αξιολογήσουν την πιθανότητα να αποκτήσουν περισσότερα. Οι ίδιες ερωτήσεις τέθηκαν σε παρόμοια δημοσκόπηση της Pew που διεξήχθη στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου 2018, επιτρέποντας τη σύγκριση των τάσεων.

Υπήρχε μια διαφορά με βάση την ηλικία, ωστόσο, με τους ενήλικες στα 40 τους πολύ πιο πιθανό από τους νεότερους ενήλικες να πουν ότι είναι απίθανο να κάνουν περισσότερα παιδιά στο μέλλον.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να αντιμετωπίσει ορισμένα από τα εμπόδια για την υψηλότερη γονιμότητα μέσω του νομοσχεδίου της, ύψους περίπου $2 τρισ., «Build Back Better», το οποίο πρόσφατα πέρασε από τη Βουλή και τώρα προχωράει στη Γερουσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.  Αφού είδε μία ανησυχητική έξαρση βίας κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών εβδομάδων της θητείας του, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς ανακοίνωσε ότι η πόλη θα εντείνει τις προσπάθειες για την κατάσχεση παράνομων όπλων και την καθιέρωση ενός πολυεπίπεδου σχεδίου για την αντιμετώπιση του εγκλήματος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.