x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Αυξάνεται στα $20 την ώρα ο ελάχιστος μισθός, καιρός ήταν

Με την τιμή των ενοικίων και των προϊόντων των υπεραγορών στα ύψη πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ -αλλά και στην Ελλάδα- αν και εργάζονται κανονικά αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία να τα βγάλουν πέρα.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Στρέφονται ενάντια στο σύστημα, ενάντια στα κόμματα, τους πολιτικούς, τους μετανάστες, που τους θεωρούν υπεύθυνους για την κατάστασή τους.

Η αγανάκτησή τους αυξάνεται περισσότερο όταν με την πρόσβαση που διαθέτουν στο Διαδίκτυο βλέπουν την απαράδεκτα μεγάλη ανισότητα που υπάρχει -τη μεγαλύτερη από την δεκαετία του 1920- μεταξύ τους και των υπερ-πλουσίων.

Στην Αμερική, η αγανάκτηση συχνά μεταφράζεται σε ψήφο διαμαρτυρίας υπέρ του Τραμπ. Στην Ευρώπη, σε ψήφο υπέρ των ακροδεξιών.

Ωστόσο, αρχίζοντας από σήμερα, Δευτέρα, η Καλιφόρνια πρωτοστατεί σε μέτρα για να βελτιώσει την κατάσταση αυτών των ανθρώπων. Ετσι, ο ελάχιστος μισθός των εργαζομένων σε επιχειρήσεις φαστ φουντ αυξάνεται στα $20 δολάρια την ώρα. Είναι ένας αξιοπρεπής μισθός που επιτρέπει σε κάποιον/α οικογενειάρχη να ζήσει, με δυσκολία μεν, αλλά να ζήσει την οικογένειά του/της.

Οι επιχειρήσεις, όμως, από την μεριά τους προειδοποιούν ότι η αύξηση στον ελάχιστο μισθό θα έχει ως αποτέλεσμα ή να κλείσουν ή να απολύσουν υπαλλήλους προκειμένου να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα.

Οντως, είναι πιθανόν αρχικά να υπάρχουν τέτοιες παρενέργειες.

Ωστόσο, θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι ένα ευχαριστημένο προσωπικό αποτελεί έναν μεγάλο «άσο» σε μια επιχείρηση. Κάνει καλύτερα την δουλειά του. Ετσι, αν η εξυπηρέτηση και η ποιότητα π.χ. στα Mcdonald’s βελτιωθεί, τότε μια μικρή αύξηση στην τιμή του Big Mac, για παράδειγμα, θα γίνει αποδεκτή από τους πελάτες.

Μακάρι λοιπόν το παράδειγμα της Καλιφόρνιας να το υιοθετήσουν κι άλλες πολιτείες, όπως η πανάκριβη Νέα Υόρκη.

Δεν μπορούμε να ζητάμε από τον κόσμο να δουλεύει αντί να πηγαίνει στο «Welfare» και από την άλλη μεριά όταν δουλεύει να μην μπορεί να ζήσει…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη και διαμόρφωση του νέου κόσμου, ειδικά λόγω του γεγονότος ότι αρκετοί Ελληνες της Διασποράς κατέχουν ήδη σημαντικές θέσεις σε αυτή την τεχνολογική επανάσταση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ