ΝΑΪΡΟΜΠΙ. ΚΕΝΥΑ. Κατά μήκος εκατοντάδων μιλίων της ακτογραμμής της λίμνης Βικτόρια στην Κένυα, μια μοίρα νεαρών επιστημόνων και ένας στρατός εθελοντών διεξάγουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ενός πλάσματος που απειλεί την υγεία περισσότερων ανθρώπων από οποιονδήποτε άλλο στη Γη: το κουνούπι.
Δοκιμάζουν νέα εντομοκτόνα και έξυπνους νέους τρόπους για να τα παραδώσουν. Κοιτάζουν στα παράθυρα τη νύχτα, προσέχοντας τα κουνούπια που φιλοξενούν σε ειδικούς χώρους να έχουν τσιμπήσει τους εθελοντές που κοιμούνται. Συλλέγουν αίμα -από μωρά, από οδηγούς μηχανών, από βοσκούς και από τις κατσίκες τους- για να εντοπίσουν τα παράσιτα που μεταφέρουν τα κουνούπια.
Αλλά ο Ερικ Οκόμο (Eric Ochomo), ο εντομολόγος που ηγείται αυτής της προσπάθειας στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας δημόσιας υγείας, στάθηκε πρόσφατα στον βάλτο με το γρασίδι, με το φορητό υπολογιστή στο χέρι, και αναγνώρισε μια ζοφερή πραγματικότητα: «Φαίνεται ότι τα κουνούπια κερδίζουν».
Λιγότερο από μια δεκαετία πριν, ήταν οι άνθρωποι που φαινόταν να έχουν κερδίσει το ξεκάθαρο πλεονέκτημα στη μάχη -ηλικίας περισσότερο από έναν αιώνα- κατά του κουνουπιού. Αλλά τα τελευταία χρόνια, αυτή η πρόοδος όχι μόνο έχει σταματήσει, αλλά έχει αντιστραφεί.
Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1970, για ψεκασμό σε σπίτια και σε δίχτυα για την προστασία των παιδιών που κοιμούνται, έχουν γίνει πολύ λιγότερο αποτελεσματικά. τα κουνούπια έχουν εξελιχθεί για να τα επιβιώσουν. Μετά την πτώση σε ιστορικό χαμηλό το 2015, τα κρούσματα ελονοσίας και οι θάνατοι αυξάνονται.
Η κλιματική αλλαγή έχει φέρει τα κουνούπια που μεταφέρουν ιούς που προκαλούν δάγκειο πυρετό και «chikungunya», βασανιστικούς και μερικές φορές θανατηφόρους πυρετούς, σε μέρη όπου δεν έχουν βρεθεί ποτέ πριν. Κάποτε μια καθαρά τροπική ασθένεια, ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται τώρα στη Φλόριδα και τη Γαλλία. Το περασμένο καλοκαίρι, οι Ηνωμένες Πολιτείες είδαν τα πρώτα τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα ελονοσίας τα τελευταία 20 χρόνια, με εννέα περιπτώσεις να αναφέρθηκαν, στο Τέξας, τη Φλόριδα και το Μέριλαντ.
Πηγή: «Νew Υork Τimes»