x
 

Πολιτική

Αυξάνονται οι ανησυχίες για σύγκρουση στο Διάστημα με τη Ρωσία

19 Φεβρουαρίου 2024

ΟYAΣΙΓΚΤΟΝ. Η Ρωσία αναπτύσσει μια διαστημική ικανότητα να επιτίθεται σε δορυφόρους χρησιμοποιώντας πυρηνικό όπλο, μια επιθετική κίνηση που έχει ανησυχήσει τους αξιωματούχους Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και τους νομοθέτες που πιστεύουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να παρέμβει ή να απενεργοποιήσει κρίσιμα συστήματα επικοινωνιών και πληροφοριών, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με απόρρητες πληροφορίες επί του θέματος.

«Δεν πρόκειται για μια ενεργή ικανότητα που έχει αναπτυχθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι (John Kirby).

«Αν και η επιδίωξη της Ρωσίας αυτής της συγκεκριμένης ικανότητας είναι ανησυχητική, δεν υπάρχει άμεση απειλή για την ασφάλεια κανενός», είπε ο Κίρμπι. «Δεν μιλάμε για ένα όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί σε ανθρώπινα όντα ή να προκαλέσει φυσική καταστροφή εδώ στη Γη. Τούτου λεχθέντος, παρακολουθούμε στενά αυτή τη ρωσική δραστηριότητα και θα συνεχίσουμε να την παίρνουμε πολύ σοβαρά».

Η ικανότητα είναι ένα πυρηνικά οπλισμένο όπλο -όχι πυρηνικά κινούμενο- είπαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι όπως και άλλοι εξοικειωμένοι με τις μυστικές υπηρεσίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ευαίσθητες πληροφορίες.

Οι αποκαλύψεις ότι η Ρωσία αναπτύσσει ένα νέο είδος διαστημικού όπλου επανέφερε τους φόβους για τη χρήση πυρηνικών όπλων στο Διάστημα που χρονολογούνται από τον Ψυχρό Πόλεμο και την αυγή της Διαστημικής Εποχής.

Το Διάστημα σήμερα δεν μοιάζει καθόλου με το 1957, όταν η εκτόξευση του Sputnik από τη Σοβιετική Ενωση πυροδότησε έναν διαστημικό αγώνα διάρκειας ετών που κορυφώθηκε με την προσγείωση των Ηνωμένων Πολιτειών στο φεγγάρι το 1969. Τώρα, υπάρχουν χιλιάδες δορυφόροι που κινούνται σε τροχιά με ιλιγγιώδεις ταχύτητες που ενεργοποιούν τα πάντα, από το σήμα GPS με μπλε κουκκίδες στο τηλέφωνό σας έως την εικόνα στην τηλεόρασή σας. Και μια σύγκρουση στο Διάστημα που επηρεάζει αυτούς τους δορυφόρους θα είχε ευρείες επιπτώσεις, όχι μόνο για τους στρατούς του κόσμου αλλά και για τους αμάχους σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα πάντως με τη στήλη «Διάλογοι» του «Associated Press», αν επιδίωκε η Ρωσία να βάλει πυρηνικά στο Διάστημα, τότε θα υπονόμευε την παγκόσμια σταθερότητα και θα πυροδοτούσε μια κούρσα εξοπλισμών κατά των δορυφόρων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σπένσερ Γουόρεν (Spenser A. Warren) από το Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, «ως μελετητής της πυρηνικής στρατηγικής, γνωρίζω ότι οι αναφορές των ΗΠΑ έρχονται σε μια εποχή που η πυρηνική παγκόσμια τάξη πραγμάτων αλλάζει σημαντικά. Η Κίνα και άλλοι επεκτείνουν και εκσυγχρονίζουν τα οπλοστάσια τους. Το Ιράν είναι κοντά στο να μπορέσει να παράγει πυρηνικό όπλο. Αλλες χώρες μπορεί τελικά να θέλουν τα δικά τους πυρηνικά όπλα.

Αλλά γιατί μια χώρα να θέλει διαστημικά πυρηνικά; Υπάρχουν μερικοί λόγοι.

Οι χώρες θα μπορούσαν να κατευθύνουν τα πυρηνικά όπλα που βασίζονται στο Διάστημα προς τη Γη. Θεωρητικά, τα όπλα από το Διάστημα θα μπορούσαν να αποφύγουν τα ραντάρ έγκαιρης ανίχνευσης και τις πυραυλικές άμυνες. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά μειονεκτήματα στην εκτόξευση πυρηνικών όπλων απευθείας από το Διάστημα.

Η τοποθέτηση όπλων στο Διάστημα για να χτυπήσει στόχους στη Γη μπορεί να έχει αμυντικά ή επιθετικά κίνητρα. Τα όπλα που αποφεύγουν την πυραυλική άμυνα μπορεί να εξασφαλίσουν πυρηνική αποτροπή. Αυτή είναι μια αμυντική στρατηγική που προορίζεται να αποτρέψει την επιθετικότητα εναντίον του κράτους που τους τοποθέτησε στο Διάστημα.

Εναλλακτικά, αυτά τα όπλα μπορεί να βοηθήσουν μια χώρα να επιτύχει την ικανότητα πρώτου χτυπήματος. Ενα πρώτο χτύπημα απαιτεί την ικανότητα να καταστρέψει αρκετά από τα πυρηνικά όπλα ενός αντιπάλου -ή τα πυρηνικά συστήματα διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών που είναι απαραίτητα για τη διαχείρισή τους- για την αποτροπή πυρηνικών αντιποίνων.

Οι χώρες θα μπορούσαν να κατευθύνουν όπλα που βασίζονται στο Διάστημα προς άλλες περιοχές του Διαστήματος, όπως το ρωσικό όπλο υπό ανάπτυξη. Αυτό δημιουργεί εικόνες πυρηνικών όπλων που χτυπούν αστεροειδείς για να υπερασπιστούν τη Γη από μια σύγκρουση…».

Πηγές: «Washington Post», «Αssociated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στις ΗΠΑ καταγράφηκε απότομη αύξηση του αριθμού των στειρώσεων ως μεθόδου αντισύλληψης αφότου η συνταγματική εγγύηση του δικαιώματος στην άμβλωσηαναιρέθηκε, πριν από δυο χρόνια, υπέδειξε μελέτη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ