x

Οικονομία

Αύξηση κατανάλωσης τον Οκτώβριο με μείωση του πληθωρισμού

02 Δεκεμβρίου 2022

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WSJ»). Τα αμερικανικά νοικοκυριά αύξησαν τις δαπάνες τον Οκτώβριο εν όψει της εορταστικής περιόδου, εκμεταλλευόμενοι την άνοδο του εισοδήματος και την ελαφρά χαλάρωση του ακόμη υψηλού πληθωρισμού.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν εποχικά προσαρμοσμένες κατά 0,8% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου την Πέμπτη, η ισχυρότερη άνοδος από τον Ιούνιο. Τα νοικοκυριά ξόδευαν περισσότερα για είδη πρώτης ανάγκης όπως ενοίκιο και φαγητό, καθώς και νέα οχήματα.

Προσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό, οι δαπάνες αυξήθηκαν 0,5% τον Οκτώβριο από τον Σεπτέμβριο, τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο. Αλλά το ποσοστό προσωπικής αποταμίευσης, ένα μέτρο του πόσα χρήματα έχουν απομείνει από τους ανθρώπους μετά τις δαπάνες και τους φόρους, έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2005, ένδειξη ότι οι αυξανόμενες τιμές συμπιέζουν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Ο πληθωρισμός παρέμεινε υψηλός τον Οκτώβριο αλλά μειώθηκε λίγο. Ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης αυξήθηκε 6% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας χαλάρωση από 6,3% τον Σεπτέμβριο. Εξαλείφοντας το ασταθές κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 5% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, από το ανώτατο όριο 5,4% νωρίτερα φέτος.

Τα στοιχεία αφήνουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) σε καλό δρόμο για αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην επόμενη συνεδρίασή της, αποχωρώντας από μια άνευ προηγουμένου σειρά τεσσάρων αυξήσεων των επιτοκίων κατά 0,75 μονάδες. Η Fed αύξησε επιθετικά τα επιτόκια φέτος για να ηρεμήσει την οικονομία και να μειώσει τον πληθωρισμό.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είπε την Τετάρτη ότι οι αξιωματούχοι περνούν σε μια νέα φάση σύσφιξης της πολιτικής, στην οποία θα προσπαθούσαν να κρίνουν πόσο πρέπει να αυξηθούν τα υψηλά επιτόκια, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού χωρίς ύφεση.

«Οι συνάδελφοί μου και εγώ δεν θέλουμε να κάνουμε υπερβολικά αυστηρούς περιορισμούς γιατί… η μείωση των επιτοκίων δεν είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε σύντομα», είπε στο Ινστιτούτο Brookings. «Γι’ αυτό επιβραδύνουμε και θα προσπαθήσουμε να βρούμε το δρόμο μας προς το σωστό επίπεδο».

Η ισχύς των καταναλωτικών δαπανών καθιστά πιο δύσκολο για τη Fed να επιτύχει μια «ήπια προσγείωση» -μείωση του πληθωρισμού με βραδύτερη ανάπτυξη αλλά όχι ύφεση- δήλωσε ο Στέφεν Στάνλεϊ (Stephen Stanley), επικεφαλής οικονομολόγος στην «Amherst Pierpont Securities».

«Τα γενικά δεδομένα για τους ισολογισμούς των νοικοκυριών υποδηλώνουν ότι οι καταναλωτές έχουν ακόμη πολλούς πόρους και τους χρησιμοποιούν – είναι μια μοναδική κατάσταση γιατί συνήθως δεν το έχεις αυτό με μια επιβραδυνόμενη οικονομία», είπε.

Η στενή αγορά εργασίας, η οποία με τη σειρά της βοηθά στη στήριξη των ισχυρών καταναλωτικών δαπανών, είναι ένας άλλος παράγοντας που δυσκολεύει το έργο της Fed.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το βίντεο της επίθεσης με βαριοπούλα που δέχτηκε ο σύζυγος της πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, κατόπιν δικαστικής απόφασης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ