x

Κορωνοϊός

Αύξηση κρουσμάτων Covid σε όλες τις ΗΠΑ

ΣΙΚΑΓΟ. («ΝΥΤ»). Τα κρούσματα Covid-19 εκτοξεύονται ξανά στις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό που οι ειδικοί θεωρούν την πιο μεταδοτική παραλλαγή της πανδημίας μέχρι σήμερα. Αλλά κάτι είναι διαφορετικό αυτή τη φορά: Οι αρχές δημόσιας υγείας κάνουν πίσω.

Στο Σικάγο, όπου το επίπεδο προειδοποίησης Covid της κομητείας ανέβηκε σε «υψηλό» την περασμένη εβδομάδα, ο κορυφαίος γιατρός της πόλης είπε ότι δεν υπήρχε λόγος οι κάτοικοι να αφήσουν τον ιό να ελέγξει τη ζωή τους.

Ο διευθυντής υγείας της πολιτείας στη Λουιζιάνα παρομοίασε μια νέα αύξηση των κρουσμάτων Covid εκεί με μια νεροποντή -«κύμα μέσα σε κύμα»- αλλά χαρακτήρισε την κατάσταση ως ανησυχητική αλλά όχι ανησυχητική.

Και ο υπεύθυνος δημόσιας υγείας στην κομητεία Κινγκ της Ουάσιγκτον, Δρ Τζέφρι Ντούτσιν (Jeffrey Duchin), είπε ότι οι αξιωματούχοι συζητούσαν την επανέκδοση εντολής για μάσκα, αλλά θα προτιμούσαν να γίνει αυτό εθελοντικά. «Δεν θα μπορέσουμε να έχουμε άπειρες σειρές εντολών που αναγκάζουν τους ανθρώπους να κάνουν αυτό, εκείνο και το άλλο», είπε.

Η πιο πρόσφατη αύξηση, που οφείλεται στην αύξηση κρουσμάτων της παραλλαγής BA.5 σε αυτή τη χώρα από τον Μάιο, έχει οδηγήσει σε αύξηση των λοιμώξεων σε τουλάχιστον 40 πολιτείες, ιδιαίτερα στις Μεγάλες Πεδιάδες (Great Plains), στη Δύση και στο Νότο. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατά 20 τοις εκατό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αφήνοντας με κορωνοϊό κατά μέσο όρο την ημέρα 40.000 και πλέον ανθρώπους στα αμερικανικά νοσοκομεία.

Ωστόσο, πάνω από δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας εκπέμπουν μόνο σιωπηλές προειδοποιήσεις εν μέσω μιας εικόνας που ελπίζουν να έχει αλλάξει από τα εμβόλια, τις θεραπείες και την αυξανόμενη ανοσία. Οι θάνατοι αυξάνονται, αλλά μόνο σε μέτριο ποσοστό μέχρι στιγμής σε αυτό το νέο κύμα. Και κρατικοί και τοπικοί αξιωματούχοι δημόσιας υγείας λένε ότι πρέπει επίσης τώρα να συνυπολογίσουν μια πραγματικότητα που είναι προφανής στους δρόμους από το Σιάτλ μέχρι τη Νέα Υόρκη: Οι περισσότεροι Αμερικανοί συναντούν ένα νέο κύμα Covid με συλλογικό σήκωμα των ώμων, αποφεύγοντας τις μάσκες, συμπλέκονται με πλήθη σε εσωτερικούς χώρους και προχωρώντας μπροστά από τον ατελείωτο καταιγισμό προειδοποιήσεων για ιούς των περασμένων μηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το χαμηλότερο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο και τα χρόνια προβλήματα υγείας, ιδίως το άσθμα, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο μετα-Covid συνδρόμου, γνωστού και ως μακράς Covid-19, στους εφήβους, δείχνει μια νέα ελβετική επιστημονική μελέτη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. «Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ υψηλές.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας