x
 

Κοινωνία

Αύξηση περιστατικών λόγω σκόνης – Kώδωνας κινδύνου για ευάλωτες ομάδες

30 Απριλίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μεγάλη αύξηση στα περιστατικά που υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα και απορρύθμιση του βρογχικού άσθματος παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες λόγω της παρουσίας σκόνης στην ατμόσφαιρα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο πνευμονολόγος Δρ Χάρης Αρμεύτης συστήνοντας αποφυγή έκθεσης στη σκόνη και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στις ευάλωτες ομάδες, οι οποίες, όπως σημειώνει, πρέπει να προστατευθούν.

Ευτυχώς πλέον, συνέχισε, με την ενημέρωση που λαμβάνει ο κόσμος, αντιμετωπίζει την κατάσταση, ειδικά οι ασθενείς που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα έχουν την γνώση να συμμορφώνονται στην θεραπεία, να κάνουν χρήση της ανακουφιστικής θεραπείας όταν χρειαστεί.

Το πρόβλημα, συνέχισε, αφορά σε κάποιες περιπτώσεις ασθενείς που δεν λαμβάνουν συστηματικά την θεραπεία τους και οι οποίοι τυγχάνει να είναι και καπνιστές, κάτι που όπως είπε, «επιβαρύνει το άσθμα τους ή την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια».

Όταν έχουμε υψηλά επίπεδα σκόνης, υπέδειξε ο Δρ Αρμεύτης, παρουσιάζεται ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την αλλεργική ρινίτιδα και για το βρογχικό άσθμα. Υπάρχει κόσμος, συνεχίζει, που δεν έχει ιστορικό αλλά βλέπουμε να τον ενοχλεί και να πρωτοεμφανίζεται ένας ερεθισμός στα μάτια, πονοκέφαλος, ενόχληση στον φάρυγγα, βήχας.

Ο Δρ Αρμεύτης ανέφερε ότι «στην ουσία η σκόνη σημαίνει και εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία υπάρχουν στην ατμόσφαιρα που επειδή έχουν τόση μικρή διάμετρο μπορούν να περάσουν, να είναι απόλυτα εισπνεύσιμα στον πνεύμονα γιατί δεν μπορούν να φιλτραριστούν από τους μηχανισμούς του αναπνευστικού συστήματος».

Κι επειδή, εξήγησε, αυτά τα μικροσωματίδια κατά την πορεία τους εμπλουτίζονται και με διάφορες χημικές ενώσεις, διάφορα οξείδια, προκαλούν σημαντικού τύπου φλεγμονή στο αναπνευστικό σύστημα οπότε όταν υπάρχουν αυξημένα επίπεδα στην ατμόσφαιρα, αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης, ειδικά οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να προσέχουν.

Ο Δρ Αρμεύτης επεσήμανε ότι τα αυξημένα επίπεδα σκόνης μπορούν να επηρεάσουν κυρίως ασθενείς με πνευμονολογικές παθήσεις αλλά και με παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, η αραιή σκόνη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα θα υπάρχει και τη Μεγάλη Τετάρτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την υπόσχεση ότι θα εργαστεί για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, καθιστώντας την χώρο ειρηνικής συνύπαρξης για όλους τους νόμιμους κατοίκους της για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, έδωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απλά ο καταλύτης για λύση, αλλά και ο καταλύτης και η καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για την εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ