x
 

Κοινωνία

Αυξήθηκαν οι δαπάνες στις γιορτές, αψηφώντας τους φόβους μιας ύφεσης

26 Δεκεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Παρά τον παρατεταμένο πληθωρισμό, οι Αμερικανοί αύξησαν τις δαπάνες τους αυτή την εορταστική περίοδο, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία. Αυτό έρχεται ως μεγάλη ανακούφιση για τους λιανοπωλητές που είχαν περάσει μεγάλο μέρος του έτους φοβούμενοι ότι η Οικονομία σύντομα θα αποδυναμωθεί και οι καταναλωτικές δαπάνες θα μειωθούν.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 3,1% από την 1η Νοεμβρίου έως τις 24 Δεκεμβρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Mastercard που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη. Οι αριθμοί της εταιρείας πιστωτικών καρτών δεν προσαρμόζονται για τον πληθωρισμό.

Οι δαπάνες αυξήθηκαν σε πολλές κατηγορίες, με τα εστιατόρια να παρουσιάζουν ένα από τα μεγαλύτερα άλματα, 7,8%. Τα είδη ένδυσης αυξήθηκαν 2,4% και τα είδη παντοπωλείου είχαν επίσης κέρδη.

Τα στοιχεία των πωλήσεων για τις διακοπές, με γνώμονα την υγιή αγορά εργασίας και τα κέρδη μισθών, υποδηλώνουν ότι η Οικονομία παραμένει ισχυρή. Η εκστρατεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να περιορίσει τον υψηλό πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια τα τελευταία χρόνια έχει επιβραδύνει την Οικονομία, αλλά πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η λεγόμενη ήπια προσγείωση είναι εφικτή.

«Αυτό που βλέπουμε κατά τη διάρκεια αυτής της εορταστικής περιόδου είναι πολύ συνεπές με το πώς σκεφτόμαστε την Οικονομία, που είναι ότι πρόκειται για μια Οικονομία που εξακολουθεί να επεκτείνεται πολύ», δήλωσε η Μισέλ Μέγιερ (Michelle Meyer), επικεφαλής οικονομολόγος της Mastercard.

Η σταθερή ανάπτυξη θέσεων εργασίας επιτρέπει στους ανθρώπους να ξοδεύουν περισσότερα. Και παρόλο που οι τιμές καταναλωτή έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία δύο χρόνια, οι μισθοί έχουν αυξηθεί ταχύτερα συνολικά.

«Μπαίνουμε τώρα και το βλέπουμε σε κάποιο βαθμό κατά την περίοδο των εορτών, όπου οι καταναλωτές έχουν δημιουργήσει πραγματική αγοραστική δύναμη», είπε η κ. Μέγιερ.

Οι δαπάνες σε κατηγορίες όπως τα ηλεκτρονικά είδη και τα κοσμήματα μειώθηκαν αυτή τη σεζόν. Και ο ρυθμός αύξησης των δαπανών μετριάστηκε από τα τελευταία δύο χρόνια. Το 2022, οι λιανικές πωλήσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου είχαν αυξηθεί κατά 5,4%, σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Λιανικής. Το 2021, είχαν αυξηθεί 12,7%, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε τουλάχιστον 20 χρόνια.

Η αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων επιβραδύνθηκε επίσης το 2023, αυξάνοντας κατά 6,3% σε σύγκριση με 10,6% από το 2021 έως το 2022, σύμφωνα με τη Mastercard.

Ενώ η Οικονομία είναι ισχυρή συνολικά, οι Αμερικανοί προσέχουν περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύουν και αυτή η διακριτικότητα διαμόρφωσε την περίοδο αγορών.

Ορισμένοι έμποροι λιανικής είχαν εκφράσει ανησυχίες τους τελευταίους μήνες ότι οι αγοραστές εμφανίζονταν απογοητευμένοι και φοβισμένοι για την Οικονομία. Η Walmart και η Target σημείωσαν ότι οι αγοραστές έμοιαζαν να περιμένουν τις πωλήσεις πριν αγοράσουν, μια αλλαγή από τα τελευταία χρόνια που ξόδευαν πιο ελεύθερα.

«Η προσοχή ότι έχουν αναλάβει τις δαπάνες τους και πού ξοδεύουν ήταν πραγματικά αισθητή το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπου πολλοί καταναλωτές έχουν επηρεαστεί, ειδικά άτομα με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα», είπε η Τζέσικα Ραμίρεζ (Jessica Ramirez), ερευνήτρια λιανικής στην «Jane Hali & Associates».

Σε μια επιστροφή σε ορισμένες από τις τάσεις που επικρατούσαν πριν από την πανδημία, πολλοί έμποροι λιανικής και μάρκες προσέφεραν προσφορές. Οι εκπτώσεις κυμαίνονταν από 30 έως 50 τοις εκατό, είπε η κ. Ραμίρεζ. Ωστόσο, οι εκπτώσεις ήταν πιο στοχευμένες φέτος από πέρυσι, επειδή λιγότερες εταιρείες ήταν επιβαρυμένες με υπερβολές αποθεμάτων.

Πηγή: «New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ