x
 

Εκκλησία

«Αγαπούμε τον τόπον τον οποίον μας χάρισε ο Θεός και οι θυσίες των προγόνων μας»

03 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΥΡΓΟΣ. «Αγαπούμε τον τόπον τον οποίον μας χάρισε ο Θεός και οι θυσίες των προγόνων μας και οφείλουμε να κάνουμε φιλοτίμως ότι είναι αναγκαίο για την ευπρέπεια, την ευστάθεια, την ασφάλεια, την πρόοδο, την πολιτιστική αύξηση, την τιμή, την αίγλη και το κλέος της πατρίδος μας».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, στην αντιφώνησή του προς τον δήμαρχο Πύργου, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, κατά την διάρκεια της τελετής ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό μέγαρο της πόλης.

Όπως πρόσθεσε, «ο εντιμότατος κύριος δήμαρχος και οι λοιποί δημοτικοί άρχοντες της ηλειακής πρωτεύουσας επιθυμούντες να καταλέξουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη μεταξύ των δημοτών της πόλεως των, αποφάσισαν να τον αναγορεύσουν σε επίτιμο δημότη Πύργου».

ΑΝΑΚΥΡΗΞΗ ΕΠΙΤΙΜΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΤΗΣ ΠΤΔ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (ilialive.gr/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ)

«Και πώς δυνάμεθα», συνέχισε, «να παρείδωμεν αυτήν την τιμήν, αφού μας τιμά ο Πύργος με το ευκλέες ιστορικό παρελθόν των Λετρίνων, ο Πύργος ο επτάλοφος, όπως επτάλοφος είναι και η Βασιλεύουσα».

«Πώς δυνάμεθα λοιπόν», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «να μην ανταποκριθούμε στην ευγενή απόφασή σας, η οποία είμεθα βέβαιοι ότι είναι απόφαση καρδιάς, όχι μόνο διότι ο αγαπητός κύριος δήμαρχος είναι καρδιολόγος, αλλά διότι αυτό βλέπουμε ανάγλυφο στο βλέμμα όλων των έντιμων μελών του δημοτικού συμβουλίου».

Καταλήγοντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε: «Σας ευχαριστούμε εγκαρδίως κύριε δήμαρχε, κύριε πρόεδρε, κύριοι αντιπρόεδροι και λοιπά έντιμα και αγαπητά μέλη του δημοτικού συμβουλίου και καταστέφουμε πάντας υμάς και πάντας τους δημότας και λοιπούς κατοίκους του Πύργου με ολόθερμη την πατριαρχική ευχή και ευλογία, είθε ο Θεός να διαφυλάττει όλους σας και την πόλη και όλη την Ηλεία».

Χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη σε πολιτιστική εκδήλωση με ιδιαίτερη αναφορά στο Λύκειο των Ελληνίδων

ΑΝΑΚΥΡΗΞΗ ΕΠΙΤΙΜΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΤΗΣ ΠΤΔ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (ilialive.gr/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ)

Ιδιαίτερη αναφορά στο Λύκειο των Ελληνίδων έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, απευθύνοντας απόψε χαιρετισμό στην κεντρική πλατεία του Πύργου, κατά την διάρκεια πολιτιστικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην πόλη, όπου νωρίτερα ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης.

Ειδικότερα, όπως είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση θα παρακολουθήσουμε την ωραία αυτή εκδήλωση του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου και μεταλαμβάνουμε όλοι μαζί απόψε ολίγον εκ της ικμάδος και του ενθουσιασμού των νεανίδων και των νέων που συμμετέχουν στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις».

Αναφερόμενος στην νέα γενιά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι «αποτελεί το μέλλον και του τόπου σας εξόχως δε όταν αυτή διαπνέεται από αγνά αισθήματα και υγιή ιδεώδη, τα οποία απορρέουν από την μελέτη και τη σπουδή του λαϊκού μας πολιτισμού, την εκμάθηση και καλλιέργεια της μουσικοχορευτικής μας παραδόσεως και την διατήρηση και αναβίωση των ηθών και των εθίμων του γένους».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «ατυχώς σήμερον εις μίαν εποχήν αμφισβητήσεως της αξίας της παραδόσεως και των αξιών της, η ενασχόληση με τα προαναφερθέντα θεωρείται υπότινων παρωχημένη, αφού η κυριαρχία της χρησιμοθηρίας και του υλισμού απωθεί τας υψηλάς αξίας και τον πνευματικό πολιτισμό».

«Και βεβαίως», συνέχισε, «η γνήσια παράδοση και ο λαϊκός πολιτισμός της ρωμιοσύνης ουδόλως περιορίζονται εις μόνη την διάσταση του φολκλόρ, αλλά αποτελούν αντανάκλαση της συλλογικής μνήμης, της κοινοτικής ζωής και του ηθικού αισθητηρίου του γένους και ανήκουν στον πυρήνα του ενιαίου αρχαιοελληνικού βυζαντινού και νεότερου πολιτισμού μας».

ΑΝΑΚΥΡΗΞΗ ΕΠΙΤΙΜΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΤΗΣ ΠΤΔ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (ilialive.gr/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ)

Σε αυτό το σημείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι «σε αυτή τη μοναδικότητα και τον πλούτο της λαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς μας συνέβαλε και η αείμνηστη Καλλιρρόη Σιγανού – Παρρέν, αυτή η σπάνια προσωπικότητα με την τεράστια προσφορά στην κοινωνία και το πολιτισμό και ίδρυσε το Λύκειον των Ελληνίδων εις τας αρχάς του 1911 με σκοπό την μελέτη, διάσωση και διατήρηση της μουσικοχορευτικής παραδόσεως, των ηθών και των εθίμων του ελληνικού λαού, αλλά και την προώθηση θεμάτων της ισότητας των δύο φύλων».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «στην εποχή μας, όπου η βία κατά των γυναικών αποτελεί απειλητικό και αποκρουστικό φαινόμενο, δεν πρέπει να λησμονούμε τους αγώνες και την προσφορά της Καλλιρρόης Παρρέν».

«Ασφαλώς», συμπλήρωσε, «η συνεισφορά του Λυκείου των Ελληνίδων δεν περιορίστηκε μόνον στα στενά πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά στήριξε το γένος σε δύσκολες στιγμές της πορείας του».

Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι «μεταφέρουμε σε όλους τη στοργή και το ενδιαφέρον της μητρός εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και την πατρική προτροπή στα μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων και ιδίως στους νέους και στις νέες να συνεχίζουν με την ιδίαν και πλείονα ζέση και αγάπη την συμμετοχή τους στις δραστηριότητες του σωματείου προς μελέτη, διαφύλαξη και προαγωγή του θησαυρού της πολιτιστικής κληρονομιάς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΔΝΕΫ. Αφίχθησαν στο Σύδνεϋ τέσσερις Μητροπολίτες από την Ελλάδα, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις εργασίες της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, που συγκαλείται από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2023.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ