x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αγιος Νικόλαος, ο χριστιανός άγιος που ενέπνευσε τον μύθο του Αγιου Βασίλη

06 Δεκεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο χριστιανός άγιος με τη λευκή γενειάδα, του οποίου οι πράξεις γενναιοδωρίας ενέπνευσαν την κοσμική φιγούρα του Αγιου Βασίλη της Αμερικής, είναι γνωστός παγκοσμίως – αλλά η ιστορία καταγωγής του Αγίου Νικολάου δεν είναι.

Οι θρύλοι γύρω από τον χαρούμενο Αγιο Νικόλαο – που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου – ξεπερνούν κατά πολύ την παράδοση γλυκών και παιχνιδιών στα παιδιά.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ;

Ο Αγιος Νικόλαος ήταν ένας χριστιανός επίσκοπος του τέταρτου αιώνα από τη μεσογειακή πόλη-λιμάνι των Μύρων (στη σημερινή Τουρκία).

«Πολλά από τα υπόλοιπα είναι θρύλοι. Δεν υπάρχουν πραγματικά πολλά αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία για τον Αγιο Νικόλαο», δήλωσε ο αιδεσιμότατος Nicholas Ayo, συγγραφέας του βιβλίου «Ο Αγιος Νικόλαος στην Αμερική: Η Ιερή Ημέρα των Χριστουγέννων και οι Διακοπές» («Saint Nicholas in America: Christmas Holy Day and Holiday»).

Αλλά το αν οι ιστορίες είναι αληθινές δεν είναι τόσο το θέμα, δήλωσε ο Ayo, 89χρονος συνταξιούχος καθηγητής του Πανεπιστημίου Notre Dame που πήρε το όνομά του από τον Αγιο Νικόλαο.

ΑΡΧΕΙΟ – Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του 11ου αιώνα φαίνεται στο Demre, κοντά στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία, Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017. Τούρκοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι μπορεί να ανακάλυψαν τα λείψανα του Αγίου Νικολάου -από τον οποίο προέκυψε ο θρύλος του Άγιου Βασίλη- κάτω από μια εκκλησία στη γενέτειρά του στη νότια Τουρκία.Ο Νικόλαος γεννήθηκε και υπηρέτησε ως επίσκοπος της σημερινής τουρκικής μεσογειακής πόλης Demre, κοντά στην Αττάλεια, τον 4ο αιώνα.(DHA-Depo Photos μέσω AP, αρχείο)

«Δεν υπάρχει κανένας Αγιος Βασίλης που προσγειώνεται στη στέγη, αλλά υπάρχει μια επιθυμία στην καρδιά των ανθρώπων για μια άνευ όρων αγάπη που δεν εξαρτάται από τη συμπεριφορά σου, αλλά από το γεγονός ότι είσαι το παιδί κάποιου».

Η αφοσίωση στον Αγιο Νικόλαο εξαπλώθηκε κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα σε όλη την Ευρώπη και έγινε αγαπημένο θέμα για τους μεσαιωνικούς καλλιτέχνες και τα λειτουργικά έργα, σύμφωνα με την Encyclopedia Britannica. Είναι ο προστάτης της Ελλάδας και της Ρωσίας, της Μόσχας και της Νέας Υόρκης, καθώς και των φιλανθρωπικών οργανώσεων, των παιδιών και των ενεχυροδανειστών.

Είναι επίσης ο προστάτης άγιος των ναυτικών. Το 1807, Ιταλοί ναυτικοί μετέφεραν τα λείψανα του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα στο λιμάνι του Μπάρι, στη νοτιοανατολική ακτή της μπότας της Ιταλίας. Έχτισαν εκκλησία προς τιμήν του- λείψανα που πιστεύεται ότι είναι δικά του φυλάσσονται στη βασιλική San Nicola του Μπάρι του 11ου αιώνα.

ΟΙ ΘΡΥΛΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ

Οι θρύλοι γύρω από τη γενναιοδωρία του Αγίου Νικολάου εμφανίζονται σε κείμενα που κυμαίνονται από μεσαιωνικά χειρόγραφα μέχρι σύγχρονα ποιήματα, μεταξύ των οποίων το πώς μεσολάβησε για λογαριασμό άδικα καταδικασμένων κρατουμένων και έσωσε θαυματουργικά ναυτικούς από καταιγίδες.

Ενας από τους πιο διάσημους θρύλους, είπε ο Ayo, παρουσιάζει τον γηράσκοντα πατέρα τριών νεαρών γυναικών που δεν είχαν τα μέσα για να πληρώσουν την προίκα τους. Ο Άγιος Νικόλαος λέγεται ότι πέταξε χρυσά νομίσματα στο παράθυρο του άνδρα.

«Είναι η πεμπτουσία του Νικολάου», γράφει ο Ayo. «Δεν απαιτεί κανένα θαύμα, καμία ευπιστία από τον ακροατή και καμία δεισιδαιμονία σε κανένα επίπεδο. Αυτό που χρειάζεται είναι μόνο μια γενναιόδωρη καρδιά, έτοιμη να δώσει από τον πλούτο της με έναν αυτοεξευτελιστικό τρόπο, ώστε οι άλλοι να γνωρίσουν μια βαθιά αγάπη στη ζωή τους».

ΠΩΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ;

ΑΡΧΕΙΟ – Ο Άγιος Βασίλης, τον οποίο υποδύεται ο Dan Kemmis, γελάει καθώς μιλάει στην Kristin Laidre καθώς βγάζει βόλτα τον σκύλο της, τον Scooby, καθώς κάθεται μέσα σε μια προστατευτική φούσκα “χιονόμπαλας” λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στη γειτονιά Greenwood του Σιάτλ στις 8 Δεκεμβρίου 2020.(AP Photo/Ted S. Warren, File)

Η αφοσίωση στον Αγιο Νικόλαο φαίνεται να εξασθένησε μετά την προτεσταντική μεταρρύθμιση του 16ου αιώνα, εκτός από τις Κάτω Χώρες όπου ο θρύλος του παρέμεινε ως Sinterklaas. Τον 17ο αιώνα, οι Ολλανδοί προτεστάντες που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Υόρκη έφεραν μαζί τους την παράδοση του Sinterklaas.

«Οι Ολλανδοί είχαν τον Αγιο Νικόλαο στην πλώρη του πρώτου πλοίου που έμπαινε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης», δήλωσε ο Ayo. Τελικά, ο Αγιος Νικόλαος μετατράπηκε στον κοσμικό Αγιο Βασίλη (Santa Claus).

Ο καλλιτέχνης Thomas Nast, χαράκτης στο Morristown του New Jersey, ο οποίος εικονογραφούσε το εξώφυλλο του περιοδικού Harper’s για πολλά χρόνια, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταμόρφωση, είπε ο Ayo.

«Ακολούθησε την περιγραφή του Αγιου Βασίλη ή του Αγίου Νικολάου – και το ποίημα του Clement Clarke Moore ‘Twas the Night before Christmas’», λέει ο Ayo. «Ετσι, λοιπόν, άλλαξε αυτό. Αλλά στην Ευρώπη, ο επίσκοπος εμφανίζεται μερικές φορές με τα ρούχα του επισκόπου στην πόρτα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1. Μαρία Ράπτη - Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP & AffiliatesΑνταγωνισμός και Αντιμονοπώλια[caption id="attachment_653670" align="alignnone" width="516"] ΦΩΤ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ