x
 

Πολιτική

Αγωνία για το νέο πακέτο επιβολής κυρώσεων από ΗΠΑ και Βρετανία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται εταιρείες, δικηγορικά και λογιστικά γραφεία στην Κύπρο, ενόψει της ανακοίνωσης την Παρασκευή της δεύτερης λίστας κυρώσεων από Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο, για διασυνδέσεις με Ρώσους ολιγάρχες.

H κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη ενημερωθεί από την αρμόδια αμερικανική Αρχή, με τις ανησυχίες για κλιμάκωση των συνεπειών στον τομέα παροχής υπηρεσιών να κτυπούν πλέον κόκκινο. Ειδικά σε περίπτωση που οι κυρώσεις αφορούν μεγάλο αριθμό φυσικών και νομικών προσώπων με έδρα την Κύπρο.

Στο Προεδρικό αναμένεται να ληφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες οι τελικές αποφάσεις, για την απεμπλοκή εταιρειών από το πρώτο πακέτο κυρώσεων έχοντας στα χέρια και σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος ανέφερε ότι ανέφερε ότι ο δικός του ρόλος ήταν να δώσει μια νομική γνωμάτευση σε ένα ερώτημα που τέθηκε για ένα ωστόσο κατεξοχήν πολιτικό θέμα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης καλείται να επιλέξει αν θα υιοθετήσει την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, που σύμφωνα με πληροφορίες ανάβει το πράσινο φως για απεμπλοκή κάποιων εταιρειών (με αλλαγή της δομής τους) ή θα έρθει αντιμέτωπος με τις σαφείς υποδείξεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ηνωμένου Βασιλείου.

Πάντως είναι ασφυκτικές οι πιέσεις που ασκούνται από οικονομικούς και θεσμικούς παράγοντες, που προειδοποιούν με κατάρρευση εταιρειών και απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων.

Χαρακτηριστικά, στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών εκκρεμούν 500 αιτήματα για αλλαγές στη μετοχική δομή εταιρειών και διαγραφή αξιωματούχων από τα διοικητικά τους συμβούλια, τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται σε πιθανές κυρώσεις.\

Κ. Εκπρόσωπος: Ενδεχομένως και εντός της ημέρας

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε την Πέμπτη στο κρατικό ραδιόφωνο ότι ενδεχομένως ακόμη και εντός της ημέρας, μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις όσον αφορά την ανάγκη απεγκλωβισμού νόμιμων εταιρειών, εξαιτίας των Aμερικανο – βρετανικών κυρώσεων.

Σημείωσε ότι επί της ουσίας, οι συγκεκριμένες οντότητες αποτελούν παράπλευρη απώλεια καθώς έχουν επηρεαστεί πέραν των τετρακοσίων εταιρειών, οι οποίες παρέχουν νομικές υπηρεσίες στην Κύπρο. Ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, οι συγκεκριμένες οντότητες αδυνατούν – μεταξύ άλλων – να καταβάλουν τη μισθοδοσία στο προσωπικό τους.

Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι, πιθανότατα την Παρασκευή, οι Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας θα δημοσιοποιήσουν νέες λίστες κυρώσεων, στις οποίες θα περιλαμβάνονται και πάλι φυσικά και νομικά πρόσωπα από την Κύπρο, τις οποίες η κυβέρνηση αναμένει, ώστε να τροχοδρομήσει τις ενέργειές της, προκειμένου να θωρακίσει το όνομα της χώρας.

Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης αναγνώρισε ότι η συμπερίληψη φυσικών και νομικών προσώπων από την Κύπρο στη λίστα των κυρώσεων, θέτει σε κίνδυνο το όνομα της χώρας, ως διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Ελέγχονται 5 δικηγορικά γραφεία\

Προς το παρών στην Αστυνομία για διερεύνηση του ενδεχομένου να παραβίασαν ευρωπαϊκές κυρώσεις παραπέμφθηκαν πέντε δικηγορικά γραφεία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται εσωτερική έρευνα που αφορά συνολικά 36 δικηγορικά γραφεία.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης, από τις ως τώρα ενέργειες του Συλλόγου, προέκυψε εύλογη υποψία από μαρτυρικό υλικό ότι τέσσερα δικηγορικά γραφεία ενδεχομένως να παραβίασαν ευρωπαϊκές κυρώσεις και έτσι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος έχει αποστείλει τα εν λόγω στοιχεία στην Αστυνομία, που θα προχωρήσει με διερεύνηση των καταγγελιών για διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Σε αυτά τα δικηγορικά γραφεία, συμπεριλαμβάνεται και το Γραφείο Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης & ΣΙΑ Δ.Ε.Π.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Υπό τετραήμερη κράτηση με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου τέθηκαν δυο Ελληνοκύπριοι, ηλικίας 22 και 30 χρόνων, σε σχέση με την υπόθεση επίθεσης και πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης εναντίον 25χρονης Τουρκοκύπριας, της Ασια Καράαλι (Asya Karaali) στην Αγία Νάπα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ