x

Αμερική

Αγωνία για τους Εύζωνες και τις συνεισφορές της παρέλασης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Από μια κλωστή κρέμεται η παρουσία του αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς στην παρέλαση για την 201η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουνίου στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

Οπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της πανομογενειακής συγκέντρωσης στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αστόρια, η Προεδρική Φρουρά εξέφρασε μεν αντιρρήσεις, παρ’ όλα αυτά τονίστηκε ότι ασκούνται πιέσεις προκειμένου να καμφθούν οι επιφυλάξεις, έστω κι αν το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου δεδομένο.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην Διευθυντής του FBI, Γιώργος Βενιζέλος (George Venizelos), ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Επιτροπής Παρέλασης, Τζον Κατσιματίδη (John Catsimatidis) απόντος του Ηλία Κάτσου, εξέφρασε την ανησυχία του για την προετοιμασία και την επιτυχία της παρέλασης, τονίζοντας ότι η πίεση είναι μεγάλη.

«Ανησυχώ πολύ. Εχουμε πολύ μεγάλη πίεση. Πρέπει να κάνουμε κάποια παρέλαση, διαφορετικά ρισκάρουμε να χάσουμε την 5η Λεωφόρο», ήταν τα λόγια του κ. Βενιζέλου, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε ότι η παρούσα εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Ασφαλώς, ένα από τα θέματα που απασχόλησε ήταν η παραφιλολογία που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με την παρουσία ή όχι του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στην παρέλαση, με δεδομένο ότι έχει ανακοινωθεί ένα προσκυνηματικό ταξίδι με ημερομηνία αναχώρησης 31η Μαϊου και επιστροφής την 12η Ιουνίου, στο οποίο ο κ. Ελπιδοφόρος είναι επικεφαλής. Ο εκπρόσωπος του κ. Ελπιδοφόρου, π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, διέψευσε κατηγορηματικά τα περί απουσίας, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα αναχωρήσει για το προσκύνημα αμέσως μετά τις εκδηλώσεις της παρέλασης, στην οποία «αδημονεί να δώσει το ‘παρών’».

«Ο Αρχιεπίσκοπος θα είναι στην παρέλαση και επιτέλους να κλείσει αυτό το θέμα», τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης.

«Καμπανάκι» για τις οικονομικές εισφορές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην πανομογενειακή συγκέντρωση, από τις συνολικά 27 συμμετοχές που έχουν κατατεθεί, οι 15 αφορούν κοινότητες και οι 12 εθνικοτοπικούς συλλόγους, εν αναμονή περαιτέρω δηλώσεων το προσεχές χρονικό διάστημα.

Στην αντίπερα όχθη, η οικονομική συνεισφορά παρουσίασε μεν μια βελτίωση ως προς τη ροή, σε καμία περίπτωση όμως δεν έχει μπει σε μια ικανοποιητική τροχιά που να ικανοποιεί τους διοργανωτές.

Μιλώντας σχετικά με τη δεξίωση στο «Χίλτον», ο επικεφαλής της Επιτροπής, Φίλιπ Κρίστοφερ ανέφερε πως οικονομικά για τραπέζι έχουν συνεισφέρει, έως αυτήν την ώρα, η Χιακή Ομοσπονδία, η Κυπριακή Ομοσπονδία, η Παναρκαδική, η AHEPA, η Ponce Bank, ο Ντένις Μιλ, ο ίδιος, ο Δημήτρης Παλιούρας, ο Ηλίας Κάτσος, η Signature Bank, η Meridian και ο Μάρκος Μαρινάκης. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι έχει ήδη μιλήσει με τον Τζορτζ Μάρκους (George Marcus), το ζεύγος Ψαρά αλλά και πρόσωπα όπως ο Σάββας Κωνσταντινίδης και ο Στηβ Ζερβούδης. Επιπλέον, οργανισμοί όπως ο Σύλλογος Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων αναμένεται να κλείσει τραπέζι της τάξεως των 2500 δολαρίων.

«Αυτή η παρέλαση για εμένα είναι η φωνή του Ελληνισμού. Μην ξεχνάτε πως πρόκειται για μια εκλογική χρονιά. Πρέπει να βοηθήσουμε», τόνισε ο κ. Κρίστοφερ.

Εκ μέρους της Επιτροπής Λευκώματος, η Σοφία Στρουμπάκη τόνισε ότι έχει ήδη συγκεντρωθεί ένα ποσό που πλησιάζει τις 30.000 δολάρια αλλά υπολείπεται από τις προσδοκίες, τονίζοντας ότι ο χρόνος σιγά – σιγά πιέζει, εκτιμώντας πως αυτή την εβδομάδα θα μπουν σίγουρα άλλα περίπου 7.000 ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αναστάσιος Καραγκούνης από την Επιτροπή Λαχείου, ο οποίος κάλεσε άπαντες να στηρίξουν, ιδίως από τις ενορίες, τονίζοντας πως θα είναι σημαντική η βοήθεια του Αρχιεπισκόπου.

Σύμφωνα με τον Ταμία της Παρέλασης, Χρήστο Βουρνά, ο γενικός λογαριασμός της παρέλασης έχει κατατεθειμένα 67.890 δολάρια, ενώ του «Χίλτον» περίπου 40.000.

Επίσκεψη της Κάρολιν Μαλόνι

Στο Σταθάκειο παραβρέθηκε και η φιλέλλην ομοσπονδιακή βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn Maloney), συνοδευόμενη από την γνωστή ομογενή Λούλα Λόη – Αλαφογιάννη και συνεργάτη του γραφείου της.

Η κ. Μαλόνι εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους ομογενείς και δήλωσε, για μια ακόμη φορά, υπέρμαχη της Ελλάδας και των ελληνικών εθνικών θεμάτων, όπως αυτό αποτυπώνεται στην κοινοβουλευτική δράση της.

Επιπλέον, εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις πρόσφατες εξελίξεις με τους εκλογικούς χάρτες, αναφέροντας σκωπτικά πως «έρχομαι να ζητήσω την ψήφο σας, τη στιγμή που δεν ξέρω ούτε σε τι περιφέρεια θα κατέβω, ούτε πότε είναι οι προκριματικές».

Λίγο πριν αποχωρήσει, η ομοσπονδιακή βουλευτής ανακοίνωσε ότι θα εισάγει ασημένια καταχώρηση στο λεύκωμα, προς ενίσχυση της παρέλασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Έπειτα από είκοσι πέντε χρόνια διακοπής πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 27 Μαΐου στην ώρα της στις 8:5 το βράδυ η παρθενική πτήση της αεροπορικής εταιρίας Delta, εν μέσω ιαχών, ελληνικών χορών, έπαρσης της Ελληνικής σημαίας, μηνυμάτων και χαιρετισμών, ελληνικών εδεσμάτων και γλυκών και πλήθους ομογενών στο διεθνές αεροδρόμιο Logan της Βοστώνης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας