x
 

Κοινωνία

Agrexpo: Προϊόντα με βάση την ελιά από την Καλαμάτα σε όλο τον Κόσμο

22 Νοεμβρίου 2020

Η Agrexpo SA ασχολείται με τα αγροτικά προϊόντα έχοντας ως έδρα την Καλαμάτα με έτος ίδρυσης το 1999 και αποτελεί συνέχεια αντίστοιχης επιχείρησης της οικογένειας Γκούμα που δραστηριοποιείται στο χώρο από το 1962.

Τα προϊόντα που εξάγει, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, συσκευάζονται και τυποποιούνται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της που βρίσκονται στην Καλαμάτα. Κυριότερες χώρες εξαγωγής των προϊόντων της είναι οι ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία και Αίγυπτος.

Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται στο χώρο αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία τριών γενεών, συνδυάζοντάς την με την ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων και υπηρεσιών της.

Στο «Περιοδικό» μίλησε ο κ. Γεώργιος Γκούμας, ο οποίος μαζί με την αδελφή του, Ευτυχία, έχουν τα ηνία της επιχείρησης.

Είναι ανταγωνιστικό το ελληνικό ελαιόλαδο;

Το ελληνικό ελαιόλαδο όπως και πλήθος άλλων ελληνικών προϊόντων τη συγκεκριμένη αυτή χρονική στιγμή και εν μέσω της πανδημίας αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα και σίγουρα υπάρχει αβεβαιότητα σε σχέση με την εξέλιξη που θα έχει στο άμεσα προσεχές μέλλον η παγκόσμια αγορά. Η Ισπανία ως ο μεγάλος κυρίαρχος παράγοντας στη διεθνή αγορά μαζί με την Ιταλία και άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες που τα τελευταία χρόνια αυξάνουν την παρουσία τους στις αγορές της Ευρώπης, της Ασίας και της Β. Αμερικής δυσχεραίνουν την προώθηση του δικού μας ελαιολάδου και σίγουρα χρειάζεται μια νέα στρατηγική η οποία θα βασίζεται στα νέα δεδομένα των αγορών και στην αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών.

Eχει διείσδυση στις ξένες αγορές;

Για να διεισδύσουμε λοιπόν στις αγορές χρειάζεται, όπως ανάφερα παραπάνω, η αλλαγή πλάνου και η δημιουργία μιας νέας Εθνικής στρατηγικής η οποία θα βασίζεται στην συνεργασία όλων των φορέων. Κρίνεται απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου να δοθούν νέα κίνητρα, φορολογικών ελαφρύνσεων και σταθερής χρηματοδότησης για να μπορούμε να αναπτύξουμε νέα μεγάλα εξαγωγικά σχήματα και να στηρίξουμε ουσιαστικά και τις μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις. Επίσης, η χώρα διαθέτει πλήθος προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ και είναι πολύ σημαντικό να τα αναδείξουμε εκ νέου προωθώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν. Αυτό θα δημιουργήσει την υπεραξία η οποία στο μέλλον θα αποτελέσει το κίνητρο για την αναδιάρθρωση και αναβάθμιση των καλλιεργειών των προϊόντων αυτών.

Εχει επηρεαστεί ο κλάδος από την πανδημία

Ο κλάδος αναμφισβήτητα είχε πτώση και πριν την πανδημία εξαιτίας του διεθνούς ανταγωνισμού, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι ισχυρός με χώρες που παρουσιάζουν ποιοτικά ελαιόλαδα και σταθερή παρουσία στην παγκόσμια αγορά. Είναι γεγονός ότι ο Covid-19 κλόνισε την αγορά του ελαιολάδου και επιδείνωσε τη ροή στις εξαγωγές αρχές του χρόνου που διανύουμε η οποία ευτυχώς καλυτέρευσε την περίοδο του καλοκαιριού. Οι επόμενοι μήνες και ιδιαίτερα μέχρι την Ανοιξη κρίνονται κρίσιμοι για την περαιτέρω εξέλιξη της αγοράς του ελαιολάδου και θα πρέπει οι επιχειρήσεις να εντείνουν την εξωστρέφειά τους ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Ποιες οι προοπτικές της δικής σας εταιρείας;

Στη δική μας επιχείρηση που πλησιάζει τα 60 χρόνια οικογενειακής παράδοσης, θεωρείται αδιαπραγμάτευτος παράγοντας η συνεχής βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων μας, η συνέχιση της ήδη άριστης συνεργασίας που διαχρονικά υπάρχει με τους προμηθευτές παραγωγούς μας, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και βεβαίως η διείσδυσή μας σε νέες αγορές. Επίσης, πολύ σημαντικό για εμάς είναι η διαρκής επαφή με τους πελάτες μας για την ενημέρωση των αναγκών τους, καθώς και την έγκαιρη πληροφόρησή τους, προκειμένου να έχουν και αυτοί με τη σειρά τους το κίνητρο και το ενδιαφέρον να προωθήσουν δυναμικά τα προϊόντα της εταιρείας μας. Οι προοπτικές, παρά το ότι βιώνουμε τις δυσκολίες αυτής της πανδημίας, είναι θετικές και η Agrexpo σταθερά βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά διατηρώντας την ήδη καλή θέση που κατέχει στον κλάδο τροφίμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.  Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το campus του ΑΠΘ μετά την ολοκλήρωση πορείας αντιεξουσιαστών κατά του νέου ποινικού κώδικα .

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ