x
 

Διεθνή

Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας – Πάνω από 10.000 οι νεκροί

06 Νοεμβρίου 2023

ΧΑΝ ΓΙΟΥΝΙΣ. ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ. Ο ισραηλινός στρατός απέκοψε σήμερα τη Βόρεια Γάζα από την υπόλοιπη πολιορκημένη περιοχή και τη σφυροκόπησε με αεροπορικές επιδρομές, προετοιμάζοντας την αναμενόμενη εδώ και ημέρες χερσαία επιχείρηση καθώς ο πόλεμος κλείνει σχεδόν ένα μήνα. Σύμφωνα με ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης ο Στρατός του Ισραήλ θα εισέβαλε στην Πόλη της Γάζας είτε σήμερα Δευτέρα, είτε αύριοΤρίτη.

Ηδη ο αριθμός των νεκρών των Παλαιστινίων ξεπέρασε τους 10.000 ανθρώπους, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς. Το υπουργείο δεν κάνει διάκριση μεταξύ μελών της οργάνωσης και αμάχων. Περίπου 1.400 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους, κυρίως άμαχοι που σκοτώθηκαν στην εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που ξεκίνησε τον πόλεμο.

Ο πόλεμος έγινε γρήγορα η πιο θανατηφόρα ισραηλινο-παλαιστινιακή βία από την ίδρυση του Ισραήλ πριν από 75 χρόνια, χωρίς να φαίνεται τέλος καθώς το Ισραήλ ορκίζεται να απομακρύνει τη Χαμάς από την εξουσία και να συντρίψει τις στρατιωτικές της ικανότητες.

Παλαιστίνιοι θρηνούν συγγενείς που σκοτώθηκαν κατά τον ισραηλινό βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας μπροστά από το νεκροτομείο στο Ντέιρ αλ Μπαλάχ, Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2023.(AP Photo/Hatem Moussa)

Οι απώλειες είναι πιθανό να αυξηθούν απότομα, καθώς ο πόλεμος μετατρέπεται σε κλειστή αστική μάχη. Τα στρατεύματα αναμένεται να εισέλθουν σύντομα στην πόλη της Γάζας, ανέφεραν ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης, και οι Παλαιστίνιοι μαχητές που είχαν χρόνια να προετοιμαστούν είναι πιθανό να πολεμήσουν δρόμο προς δρόμο, εξαπολύοντας ενέδρες από ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων.

«Τους πλησιάζουμε», είπε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ (Richard Hecht), εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού. «Ολοκληρώσαμε την περικύκλωσή μας, χωρίζοντας τα προπύργια της Χαμάς στο Βορρά από το Νότο». Ο Στρατός είπε ότι έπληξε 450 στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα χερσαία στρατεύματα κατέλαβαν ένα συγκρότημα της Χαμάς.

Βομβαρδισμοί στη Βόρεια Γάζα

Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι παραμένουν στο Βορρά στο μονοπάτι της επίθεσης. Ο Στρατός λέει ότι παραμένει διαθέσιμος ένας διάδρομος για τους κατοίκους της πόλης της Γάζας και των γύρω περιοχών να διαφύγουν νότια. Αλλά πολλοί φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τη διαδρομή, μέρος της οποίας κρατείται από ισραηλινά στρατεύματα.

Ταξιδιώτες αγκαλιάζονται καθώς Αυστραλοί πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι φθάνουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σίδνεϊ, Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023, αφού εγκατέλειψαν την εμπόλεμη Γάζα. (Jeremy Ng/AAP Image μέσω AP)

Τις τελευταίες ημέρες, αεροπορικές επιδρομές έπληξαν εγκαταστάσεις του ΟΗΕ όπου χιλιάδες έχουν βρει καταφύγιο, καθώς και νοσοκομεία, τα οποία έχουν κατακλυστεί από τραυματίες.

Ενα χτύπημα έπληξε νωρίς τη Δευτέρα την οροφή του Νοσοκομείου «Σίφα» της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας έναν αριθμό εκτοπισμένων που είχαν βρει καταφύγιο στον τελευταίο όροφό του, καταστρέφοντας ηλιακούς συλλέκτες, δήλωσε ο Μοχάμεντ Ζακούτ, γενικός διευθυντής όλων των νοσοκομείων στη Γάζα. Τα πάνελ βοηθούν στη διατήρηση της ισχύος στην εγκατάσταση, η οποία έχει περιοριστεί στη χρήση μιας γεννήτριας λόγω έλλειψης καυσίμου.

Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας έπληξαν τον προσφυγικό καταυλισμό Shati, μια πυκνοκατοικημένη συνοικία στις ακτές της Μεσογείου δίπλα στην κεντρική πόλη της Γάζας, ανέφεραν Παλαιστίνιοι που έφυγαν νότια τη Δευτέρα. Είπαν ότι τα σπίτια στην περιοχή έγιναν ερείπια με άγνωστους αριθμούς ανθρώπων παγιδευμένους από κάτω.

Ο Ghassan Abu Sitta, χειρουργός στο νοσοκομείο «Σίφα», είπε στο «Associated Press» ότι τα κτίρια του νοσοκομείου έτρεμαν όλη τη νύχτα από τον βομβαρδισμό.

Περίπου το 70% των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από την έναρξη του πολέμου. Τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα καύσιμα και το νερό εξαντλούνται και τα σχολεία υπό τη διεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια είναι πέρα από τη χωρητικότητα. Πολλοί κοιμούνται στους δρόμους έξω.

Η υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας και Διαδικτύου διακόπηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, η τρίτη διακοπή λειτουργίας σε ολόκληρη την επικράτεια από την έναρξη του πολέμου, αλλά αποκαταστάθηκε σταδιακά τη Δευτέρα.

Παιδιά Παλαιστινίων σφουγγαρίζουν έξω από το σπίτι τους μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι στη Λωρίδα της Γάζας, Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023.(AP Photo/Hatem Moussa)

Η Χαμάς δηλώνει ότι θα παραμείνει στη Γάζα

Εν τω μεταξύ, ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στο Λίβανο δήλωσε σήμερα ότι η παλαιστινιακή οργάνωση θα παραμείνει στη Λωρίδα της Γάζας και δεν πρόκειται να δεχτεί μια «κυβέρνηση του Βισύ» σε αυτόν τον θύλακα που ελέγχει.

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι ο στόχος του πολέμου του στη Γάζα είναι «να αφανίσει τη Χαμάς», σε απάντηση για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

«Σε αυτούς που πιστεύουν ότι η Χαμάς θα εξαφανιστεί (λέω ότι) θα παραμείνει σταθερά στη συνείδηση (…) του λαού μας και καμία δύναμη στον κόσμο δεν θα μπορεί να την εξαλείψει ή να την περιθωριοποιήσει», είπε ο Ουσάμα Χαμντάν, ο επικεφαλής της Χαμάς στον Λίβανο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Ο λαός μας δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να επιβάλουν τα σχέδιά τους που στοχεύουν στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης που βολεύει τις ίδιες και τον κατακτητή (σ.σ. το Ισραήλ) και ο λαός μας δεν θα δεχτεί μια νέα κυβέρνηση του Βισύ», συνέχισε, κάνοντας αναφορά στο φιλοναζιστικό καθεστώς της κατεχόμενης Γαλλίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ένα αποτύπωμα χεριού διακρίνεται σε τοίχο σπιτιού που έχει υποστεί ζημιές από μαχητές της Χαμάς στο Κιμπούτς Κφαρ Αζά, Ισραήλ, Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023. (AP Photo/Ariel Schalit)

Την περασμένη Τρίτη, μιλώντας στο Κογκρέσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν είπε ότι «κάποια στιγμή» η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και ότι τρίτα μέρη θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαδραματίσουν κάποιον ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου. «Η Λωρίδα της Γάζας είναι αναπόσπαστο μέρος του κράτους της Παλαιστίνης», δήλωσε την Κυριακή ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς. Η Παλαιστινιακή Αρχή εκδιώχθηκε από τη Γάζα το 2007.

Οι τελευταίες παλαιστινιακές εκλογές στη Γάζα έγιναν το 2006 και τις κέρδισε η Χαμάς. Καθώς, παρά τη νίκη της, δεν μπορούσε να ασκήσει πραγματική εξουσία, η ισλαμιστική οργάνωση έθεσε δια της βίας τη Λωρίδα της Γάζας υπό τον έλεγχό της το επόμενο έτος, εκδιώκοντας τις υπηρεσίες ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το Ισραήλ είχε καταλάβει τον θύλακα το 1967 και αποχώρησε από αυτόν το 2005.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο επικεφαλής των κυρώσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν προειδοποίησε τους Τούρκους αξιωματούχους ότι η χώρα τροφοδοτεί τη βία σε δύο ηπείρους, χρησιμεύοντας ως καταφύγιο χρηματοδότησης για τη Χαμάς και εμπορικός κόμβος για τη ρωσική πολεμική μηχανή.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ