x

Οίνος

Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας [ΑΟΣ Νεμέας]

27 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας [ΑΟΣ Νεμέας] ιδρύθηκε το 1937 στη Νεμέα από μια μικρή ομάδα 70 παραγωγών. Σήμερα αποτελείται από 500 ενεργά μέλη και διαχειρίζεται τις καλλιέργειες 12.500 στρεμμάτων της περιοχής. Η Νεμέα είναι η μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της χώρας και το αγιωργίτικο ως ποικιλία είναι η πρώτη εξαγώγιμη ποικιλία της χώρας [σε ερυθρό ξηρό κρασί] και η πιο διαδεδομένη.

Το οινοποιείο εξάγει εμφιαλωμένο επώνυμο κρασί σε περισσότερες από 25 χώρες του εξωτερικού με συνεργάτες, διανομείς και αντιπροσώπους!

Στην Ελλάδα έχει παρουσία σε όλα τα ράφια των ελληνικών οργανωμένων αλυσίδων λιανικής πώλησης, σε κάβες με αλκοολούχα ποτά, σε εστιατόρια, ταβερνάκια, ξενοδοχεία, mini market, τουριστικά, wine bar και deli. Στο οινοποιείο λειτουργεί λιανική πώληση για όλους τους φίλους του αγιωργίτικου, πρατήριο φυτοφαρμάκων για τους παραγωγούς – συνεταίρους και τμήμα υπηρεσιών για τους παραγωγούς [όπως ασφάλειες αυτοκινήτων κ.τ.λ.]. Είναι από τα λίγα οινοποιεία της χώρας που διαθέτουν στη φαρέτρα τους όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά που διασφαλίζουν την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Πόσο ταλαιπωρήθηκε ο Συνεταιρισμός από την πανδημία και τους καύσωνες;

Όσον αφορά στις πρόσφατες συνθήκες λόγω πανδημίας, αλλά και των περίεργων καιρικών συνθηκών [καύσωνας 2021], φυσικά και ο Συνεταιρισμός δεν είναι αλώβητος. Τα μέλη του και οι συνεργάτες του είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την πορεία του οινοποιείου. Τόσο τα κλειστά εστιατόρια στις χώρες του εξωτερικού αλλά και στην Ελλάδα όσο και οι δυσκολίες της παραγωγής τον επηρεάζουν άμεσα. Είναι γεγονός ότι οι χρονιές 2020-2021 δεν ήταν εύκολες!

Πώς αντιμετωπίσατε τις δύσκολες αυτές συνθήκες;

Το προσωπικό του οινοποιείου σε συνδυασμό με τη σωστή κατεύθυνση του Διοικητικού Συμβουλίου, έδρασε έγκαιρα με έξυπνες κινήσεις. Ενίσχυσε την παρουσία του οινοποιείου στις αλυσίδες λιανικής και στη λιανική πώληση γενικότερα με την είσοδο των κωδικών σε eshop & marketplace σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τηρώντας όλα τα μέτρα, το οινοποιείο συνέχισε αδιάλειπτα τη λειτουργία του καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας! Δεν σταμάτησε να εφοδιάζει με κρασί την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πώς προβλέπετε να είναι ο τρύγος;

Ο τρύγος 2021 προβλέπεται σύντομος με κύρια αιτία τον καύσωνα που πέρασε και μείωσε την παραγωγή αλλά και την αλλαγή στις καιρικές συνθήκες που έχει αφήσει τα σημάδια της στο κλήμα με χαμηλούς βαθμούς στο φρούτο. Ευελπιστούμε στις αισιόδοξες προβλέψεις των μετεωρολόγων για αύξηση της θερμοκρασίας. Ο τρύγος αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες στη Νεμέα για την πρωτεύουσα ποικιλία, το αγιωργίτικο.

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 2746023052

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΦΛΩΡΙΝΑ. Είναι πρωί ακόμα, την ώρα που η νέα γυναίκα μπαίνει στο «συνειδητό» μισοσκόταδο του οινοποιείου, έχοντας νωρίτερα οδηγήσει δεκάδες χιλιόμετρα στο ημιορεινό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας, πριν καλά καλά ανατείλει ο ήλιος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.