x
 

Πολιτική

Αίτημα για παύση του Γ. Ελεγκτή κατέθεσε στο Ανώτατο ο Γενικός Εισαγγελέας

26 Απριλίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση των ηγεσιών της Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας, δύο ανεξάρτητων θεσμών στην Κυπριακή Δημοκρατία. O Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Σαββίδης καταχώρισε την Παρασκευή στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, αίτηση, δυνάμει προνοιών του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, λόγω «ανάρμοστης συμπεριφοράς».

Σε ανακοίνωσή της, η Νομική Υπηρεσία αναφέρει ότι η αίτηση καταχωρίσθηκε, ακολουθώντας τις σχετικές συνταγματικές πρόνοιες, «με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και για να αξιολογηθούν τα δεδομένα από το Συμβούλιο, ως το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει εάν ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι υπόλογος ανάρμοστης συμπεριφοράς, η οποία θα έχει ως συνέπεια την απόλυσή του από τη θέση του».

Τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ως αιτητή στην εν λόγω διαδικασία εκπροσωπούν τα δικηγορικά γραφεία Καλλής & Καλλής ΔΕΠΕ και Λ. Παπαφιλίππου & Σια ΔΕΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αίτηση του Γ. Εισαγγελέα συνοδεύεται από το βασικό νομικό κείμενο και παραρτήματα εκατοντάδων σελίδων.

Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γ. Ελεγκτής

Στην πρώτη αντίδρασή του ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης κάνει λόγο για «υλοποίηση αντιποίνων που δρομολογήθηκε εδώ και μήνες και τώρα μπαίνει στην τελική της φάση» με την καταχώρηση της αίτησης για την παύση του για δήθεν ανάρμοστη συμπεριφορά.

Σε γραπτή δήλωση ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρει ότι το δίδυμο της Νομικής Υπηρεσίας τον εκδικείται, επειδή διαβίβασε συγκεκριμένες καταγγελίες στην Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Κάνει επίσης λόγο για ενέργειες αντεκδίκησης, εξαιτίας άλλων καταγγελιών που εκκρεμούν και για άλλα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, τονίζει ότι «τώρα θα μιλήσουν οι μάρτυρες και τα στοιχεία» και εκφράζει την πεποίθηση ότι η διαδικασία που ξεκίνησε, «θα φέρει την κάθαρση και θα δοθεί η ευκαιρία να διαφανεί αυτός του οποίου η συμπεριφορά είναι ανάρμοστη».

Αναφέρει επίσης ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα αποκρούσει και τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για δήθεν εκσυγχρονισμό, κατά την έκφρασή του.

Εξάλλου, με ανακοίνωσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός του απεργάζονται σχέδιο εξόντωσης του Γενικού Ελεγκτή για λόγους αντεκδίκησης, τονίζοντας ότι η καρατόμησή του «θα ανοίξει το δρόμο για απόσυρση σειράς καταγγελιών του κατά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, για απαλλαγές ή αναστολές ποινικής δίωξης».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εκφράζει ικανοποίηση γιατί αναλαμβάνει την υπόθεση το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, όπου, όπως αναφέρει, «μπορεί να δοθεί απάντηση ενώπιον ανεξάρτητων και αδέκαστων κριτών».

Υπενθυμίζει, τέλος, ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας είχε, επίσης, προαναγγείλει ότι θα παραιτηθεί αν το αίτημα του απορριφθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ανεβαίνουν οι τόνοι των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στο ΔΗΚΟ και το ΕΛΑΜ με φόντο τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ακροδεξιό κόμμα να διεκδικεί την Τρίτη θέση εκτοπίζοντας το ΔΗΚΟ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ